torsdag 28. januar 2016

Astrid Lindgren av Agnes-Margrethe Bjorvand og Lisa Aisato

Denne faktabaserte barneboken om den kjente forfatteren Astrid Lindgren, greide å snike seg inn på langlisten til Bokbloggerprisen, uten at jeg hadde lest den. Heldige meg fikk låne den av Silje, så nå har jeg hatt en vidunderlig formiddag fordypet i Lindgrens univers.

Boken er skrevet for barn og er tenkt å passe aldersgruppen 6-12 år. Selv hadde jeg stor glede av boken, og tenker at yngre barn som kjenner bøkene til Astrid og også eldre barn vil ha glede av denne.
Illustrasjonene er det Lisa Aisato som står for, og de er så vakre og til tider så sterke at de er verdt et studium i seg selv.

Jeg vil skrive for lesere som kan skape mirakler. Barn skaper mirakler når de leser. Derfor trenger barn bøker.


I denne boken går Agnes-Margrethe Bjorvand kronologisk til verks. Hun begynner med Astrids fødsel i 1907, og forteller om barndomen og oppveksten hennes sammen med de tre søsknene sine.

Teksten har et litt barnslig språk, men Astrid Lindgren sier selv at voksne må bruke ord som barn forstår, så hvorfor ikke. Hver dobbeltside har en overskrift og et tema, og avsluttes med et "Vet du hva?" som gir oss litt ekstra fakta om det akkurat denne siden handlet om.
Hver eneste side er nydelig illustrert av Lisa Aisato, med bilder som smyger seg under teksten og fyller hele arket.

Bilde fra boken som fikk meg til å miste pusten
I dag er det akkurat 14 år siden Astrid Lindgren døde

Det er noen ting man bare må gjøre, ellers er man ikke et menneske, men bare en liten lort!


Etterhvert begynner Astrid å skrive, noe hun er veldig glad i, selv om hun er fast bestemt på å ikke bli forfatter. Vi får vite masse om omstendighetene som danner grunnlag for mange av karakterene hennes, som for eksempel at Madicken egentlig var bestevenninnen hennes, at Rasmuss på loffen er inspirert av lofferne som stadig var innom nes, og at historiene om Pippi først var skrevet ned som bursdagsgave til lillesøsteren Karin på hennes 10 års dag.

Det kunstverket av en bok som Agnes-Margrethe Bjorvand og Lisa Aisato har skapt her er absolutt noe jeg vil anbefale deg å ta en titt på!

I tillegg til Silje, så har også Line, Elida og Berit skrevet om boken.


Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2015
Sider: 107
Kilde: Lånt av Silje

3 kommentarer:

 1. Så artig at vi begge to skrev om denne boken akkurat i dag. Fint innlegg Tine :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er alltid gøy når to sjeler har samme tanke :) Herlig bok om en herlig forfatter, med de nydelige illustrasjonene håper jeg på at den vinner jokerplassen.

   Slett
 2. Jeg får gjenta det jeg skrev til Beathe; oppfordre til raus stemmegiving til duoen Bjorvand-Aisato, krysse fingre og håpe det beste ;o)
  God helg!

  SvarSlett