torsdag 14. januar 2016

Paradisplaneten - ny Odd Singsakerkrim fra Jørgen Brekke

Lykken var stor da et par av neste års utgivelser havnet i postkassen min rett før jul. Paradisplaneten var en etterlengtet fortsettelse på serien om etterforsker Odd Singsaker i Trondheimspolitiet. Lanseres i dag 14 januar!!

Forlagets introduksjon:
Under russefeiringen i Trondheim blir en brannmann heist opp for å sette russelua på hodet til Olav Tryggvason-statuen. Ved Tryggvasons føtter, øverst på den 14 og en halv meter høye søylen, finner de et menneskehode. Hodet tilhører en mann fra Strindheim som er blitt halshugget. I London blir sekretæren i The Royal Society drept på samme måte. Ved liket ligger en beskjed: Du skal miste hjelmen. Hva er sammenhengen mellom disse hendelsene og et brorskap inspirert av den engelske filosofen, vitenskapsmannen og forfatteren Francis Bacon som døde i 1626? ODD SINGSAKER er sykemeldt og forberedt på rolige dager hjemme med sin unge, vakre kone Felicia Stone. Men en gave fra bibliotekaren Siri Holm har allerede viklet dem inn i saken. 

Singsaker har ikke noe valg, og vi blir med på en reise gjennom århundrer og mellom kontinenter, der en bok er avgjørende for historiske begivenheter og gang på gang utløser drap. 

Odd Singsaker var sykemeldt også i forrige bok, og da var hans kone forsvunnet. Nå er hun på plass igjen, mens Odd etterhvert karrer seg tilbake i jobb.

Handlingen er bygget opp av flere historier som presenteres i starten av boken. Prologen tar oss med til søsterskipet til Titanic som i 1911 kolliderte med et annet skip og måtte returnere til England.
I kapittel 1 sitter Odd Singsaker i et fly og leser om ulykken med RSM Olympic i 1911. Neste gang vi blar om er vi i Cambridge i 1980 og vi får høre om et mystisk og brutalt brorskap. Så begynner del 1, og trondheimpolitiet finner det avkappede hodet på Olav Trygvasonstatuen.

Det er best å holde tungen beint i munnen når en begynner på denne boken, for hendelsene blir ikke presentert kronologisk. Det er markert i kapittelets overskrift med dato og sted, så det er fullt mulig å holde kursen rett, hvis en som sagt er en våken leser.

Den engelske 1600-talls vitenskapsmannen Francis Bacon blir introdusert til historien av en som terroriserer en annen mann. Dette foregår i Trondheim dagen før likfunnet på statuen, og samtidig som Odd Singsaker sitter og leser en uerstattelig bok om en prest på 1600-tallet. Boken som Siri Holm gav dem, sendte dem ut på en ikke helt ufarlig reise, først som "turister" og senere, for Odd Singsakers del, i embets medfør.

Vi er i St. Albans i 1626 hvor Francis Bacon "faker" sin egen død. Det er mange teorier rundt denne mannen som påstås å være mannen bak William Shakespeare.

London 2011 Hanna House etterforsker, trygt liv med mann og barn men har suicidale tanker. Det er noen spennende karakterer forfatteren greier å få frem, og spesielt Hanna likte jeg veldig godt.

Koblingene mellom handlingstrådene blir etterhvert tydeligere, og forvirringen jeg følte i begynnelsen av boken avtar og erstattes av spenning. Mange tema belyses og spesielt innen vitenskap kan en plukke opp noen "funfacts". Mange tanker virker for oss "moderne mennesker" absurde, men det er spennende å lese om hvordan de tenkte for noen hundre år siden.
De fire kroppsvæskene førte oss til hva en sangviniker er, vi hører om kryonisering og evig liv, og Bacons tanker om at menneskenaturen skal utbyttes for fremskrittets skyld er en rød tråd gjennom boken.

  "Disse drapene. Tror du det er noe religiøst bak?
   Det kan hende. Religiøst eller bare fanatisk, det vi med et moteord vil kalle radikaliserte tanker. For øvrig et nesten hvilket som helst motiv inn i det og samtidig unngå å snakke om galskap."

Paradisplaneten er en krim med mer enn ett par lik i handlingen. Samtidig gjør konspirasjonene rundt Bacon og Shakespeare det til mer enn "bare" en krim. Vi opplever også et snev av romantikk, men dette er ikke påtrengende. Boken er handlingsmettet, og dveler lite ved etterforskingens viderverdigheter.
Er du på jakt etter blodfersk krim anno 2016, er Jørgen Brekkes nyeste absolutt å anbefale!

Rekkefølgen på serien:
Nådens omkrets
Drømmeløs
Menneskets natur
Paradisplaneten

Medbokogpallett og Artemisia har begge skrevet flotte omtaler av boken.


Forlag: Juritzen
Utgis: 2016
Sider: 496
Kilde: Leseeks

7 kommentarer:

 1. Så heldige dere er som får lese bøker lenge før de kommer ut! :-) Har ikke lest noen av disse bøkene men har de tre foregående bøkene liggende men du vet jo meg og krim. Ikke det, jeg leste nettopp en krimbok på nytt av dårlig samvittighet for å ha slettet omtalen og forlaget trengte omtalen!"Hulk" og så skal jeg lese "Maestro" som snart er på vei til meg, den er jeg rimelig spent på. Ser du leser " Å jukse i canasta" og er spent på hva du syntes om den,boken er på vei til meg men det kan virke som det drøyer litt.

  Ønsker deg en fin dag, Tine :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei du har ikke lest mye krim, men litt blir det jo. Vi har begynt å bruke tvangslesingen til å byttelåne bøker, så du må bare hive deg med :)

   Slett
 2. Jeg begynte på Paradisplaneten i går. Den virker meget spennende så jeg gleder meg til å lese videre.
  Jeg la merke til det du sier om tider og datoer, og tror jeg har sortert dem i hodet, men man vet aldri :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det går bedre etterhvert, og virkelig unna når du har kommet inn i historien. Liker historier som bygger seg opp litt, da blir det ikke så forutsigbart.

   Slett
 3. Jeg ventet meg ikke annet en begeistring fra deg når det gjelder denne romanen. Tror vi faller for mange av de samme bøkene. Dette var bra saker. Takk for linking, Tine.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette er litt i min (vår) stil, så denne likte jeg godt.

   Slett
 4. Absolutt enig angående god bok, men jeg synes ikke det var vanskelig å komme inn i eller holde styr på personer etc.. da det var så godt bygd opp. Men det kan sikkert variere fra person til person og tidspunkt man leser..

  SvarSlett