mandag 18. januar 2016

Å jukse i canasta en novellesamling av William Trevor

William Trevor er irsk og regnet som en av novellekunstens store mestere. Han har gjennom et langt liv (f. 1928) skrevet romaner og noveller, men Å jukse i canasta er hans første oversettelse til norsk.

Forlaget om novellesamlingen:
De lot som om Julia fortsatt kunne spille kort, og på en måte kunne hun det. Når han besøkte henne, satt de ofte sammen i sofaen i stuen der hun var innlagt, og utfordret hverandre i enda en runde canasta, som de så ofte hadde spilt på reisene sine, eller i hagen til huset der de hadde bodd siden de giftet seg, der barna var blitt født. Uansett hva som skjer, hadde Julia, som da var klar over hva som kom til å hende, sagt, la oss alltid spille kort.

Samlingen består av 12 noveller som tar for seg relasjonene oss mennesker i mellom, når vi lever våre hverdagsliv. Følelsene som skildres har et vidt spenn, fra fornedrelse, anger, skam og sorg via tilgivelse til den store kjærligheten. Stemningen er stort sett dyster og litt urovekkende, noe som ga meg en forventningsfull kribling i magen.

I den første novellen Sydamens barn, tror den unge mekanikeren Cahal at han slipper unna med mord. Vi er i Spania, og følelsen er dampende het, om enn ikke på den sensuelle måten.
I Rommet er vi i London hvor den middelaldrende Katherine har tatt seg en elsker for å komme over mannens svik for 9 år siden. Denne andre novellen ga meg et skikkelig kick, for slutten kom som lyn fra klar himmel.

Ettermiddagselskeren kom til å reparere det havarerte ekteskapet, reparere skadene litt etter litt, for skade var ikke ødeleggelse og var ikke ment å vare.

Tittelnovellen som forlaget refererer til er nok den som gjør sterkest inntrykk på meg, selv om alle historiene er sterke og til tider urovekkende. Som for eksempel i En ettermiddag, hvor unge Jasmin møter en mann hun har møtt på nettet. Her bygges det opp en herlig stemning før alt rakner når det avsløres hvem og hva den fremmede mannen er.

En av ambisjonene mine for 2016 er å skrive kortere, så jeg skal ikke gå gjennom alle novellene, men lover deg at du vil ha en fin leseopplevelse med William Trevor sin nylig norsk-oversatte novellesamling.

Forlag: Bokvennen
Utgitt: 2015
Sider: 220
Kilde: Leseeksemplar

2 kommentarer:

  1. Et fint innlegg om denne nvellesamlinga. Selv om du ikke skriver om så mange av novellene, får jeg likevel et inntrykk av den. Sitter og ser ut på snøværet, og lurer på om jeg skal gå en tur.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det ble litt kort denne gangen, men det er kjekt at du sier at du har klart å gjøre deg et inntrykk. Nyt snøen så lenge den varer, her i Bergen har vi skikkelig "østlandsvinter" om dagene :)

      Slett