fredag 11. september 2015

Millennium - Det som ikke dreper oss av David Lagercrantz

Nysgjerrigheten min ble vekket, og jeg greide ikke holde meg unna når enda en historie om Stieg Larssons Lisbeth Salander blir presentert. David Lagercrantz har skrevet boken på oppdrag fra de som sitter med rettighetene til Stieg Larsson.

Forlagets presentasjon:
Tidsskriftet Millennium har fått nye eiere. Onde tunger påstår at tiden har gått fra Mikael Blomkvist, og han lurer på om han burde finne seg noe annet å gjøre. Lisbeth Salander er rastløs. Hun deltar i et hackerangrep, tilsynelatende uten noen spesiell grunn. Hun tar risikoer hun vanligvis er nøye med å unngå. Det ligner ikke henne. En sen nattetime får Mikael Blomkvist en telefon. Det er professor Frans Balder, en ledende autoritet innen AI-forskning. Balder påstår at han sitter på revolusjonerende opplysninger om amerikansk industrispionasje, som kan ryste verden. 

Han har dessuten hatt kontakt med en ung, kvinnelig superhacker, som har en viss likhet med en person Mikael Blomkvist kjenner godt. Mikael Blomkvist begynner å håpe at det skupet som han og Millennium sårt trenger, er innen rekkevidde. Lisbeth Salander har, som vanlig, sin egen agenda.

Oppfølgeren til de tre forestående bøkene om Lisbeth Salander inneholder noen av de samme karakterene, og fører på denne måten tradisjonen videre. Persongalleriet er enormt, og gjør at en stakkars lytter/leser må følge godt med. Her er også flere tema involvert, hvorav kun ett som interesserte meg, det som omhandlet 8 år gamle August Balder og hans savant begavelse.

I redaksjonen til magasinet Millennium er det fremdeles Erika som er sjefsredaktør. Mikael Blomkvist er gravende journalist, men har kommet litt bakpå og blir overkjørt av de nye eiernes endrede lederstil.

Historien begynner med et mord, og flettes løst rundt oppklaringen av dette mordet. Det som omhandler den myrdede og hans familie er ganske engasjerende, og ikke minst den ekle stefaren Lasse Westerlund, som er inne i bildet, forarger meg til tusen.

Lisbeth Salander er bare beskjedent til stede, men i de sekvensene hun er med, merkes det på spenningskurven, som går rett i taket. Forfatteren skildrer henne godt, og helt etter Larssons ånd, men siden de fleste som leser denne boken nok kjenner personligheten hennes, hadde den ikke trengt å være så overtydelig illustrert.

Som du ser er det 16,5 time med lytting, og jeg må innrømme at i lange sekvenser (når jeg lyttet og gikk på tur), vandret jeg i vei og messet "bla, bla, bla.....".  Boken kunne med letthet vært kuttet ned, for all den informasjonen vi blir presentert for, tok vekk mye av spenningen, og hensatte meg bare i en forvirret tilstand. Mange av hendelsene bare hørte vi om, vi fikk dem gjengitt og opplevde dem ikke. Mens den mest intense jakten på den lille gutten August pågikk, satt Blomkvist og sløvet på kontoret. Lisbeth Salander var superhelt en gang, men ellers var det ikke mye som imponerte med henne heller.

Det handler om Artificial Super Intelligens,  og om datamaskiner. Kan vi klare å lage et program som er smartere enn mennesket? Her kommer også denne savanten inn i bildet, og selvfølgelig Salander som har et snev av dette, og er som kjent, superintelligent selv. Hun har også et spionvirus hun planter, og vi får et gjensyn med både Wasp og Plague og hackermiljøet de beveger seg i. I tillegg til Lisbeths krumspring, all forskningen som går på AI og Mikael Blomkvist sitt arbeid, tar vi del i sikkerhetspolitiets jobb med å finne denne morderen, og også her er det mye snakk og lite action. Den myrdede hadde inntil nylig sitt virke i USA og på toppen av det hele dukker det opp et knippe amerikanske lurendreiere, som har behov for å blande seg i forviklingene.

Lagercrantz har en jobb foran seg hvis han skal fullføre Stieg Larssons plan om 10 bøker.
I denne boken dukker det opp en tvillingsøster av Lisbeth Salander. En skikkelig ekkel dame, som ga meg en kraftig kuldegysning. Når hun kommer inn i historien får vi i lange tilbakeblikk høre om oppveksten til jentene, og om hvordan moren hadde det da hun var sammen med Zalachenko.

Historien slutter med en cliffhanger, som gjør jeg nok kommer til å få med meg den neste boken i serien, selv om jeg håper de har kuttet vekk "avhandlingene". 


Utgitt: 2015
Lyttetid: 16 timer og 37 min.
Kilde: Lytteeksemplar

3 kommentarer:

  1. Jeg har planer om å lese den første boka i serien, har den ulest i hylla og skal lese resten av serien hvis jeg får sansen for den. Men om jeg kommer til å lese denne, den aller siste som er skrevet av en annen forfatter er jeg litt i tvil om. Men vi får se:)

    SvarSlett
  2. Usikker på om jeg skal lese denne, jeg må i hvert fall lese de tre første bøkene først i så fall, men når skal det bli ? Jeg er misunnelig på deg som skal avgårde på treff, jeg håper jeg kan få det til en gang også. Ønsker deg en fin tur og hilse de andre bokbloggerne :-)

    SvarSlett
  3. Jeg har enda ikke lest de tre bøken som Larsson skrev, men de står i bokhylla. Ha en fin søndag!

    SvarSlett