lørdag 19. september 2020

Dansk standard - ny roman av Kim Leine

Mitt første møte med Kim Leine var romanen Profetene i Evighetsfjorden, som vant Nordisk Råds litteraturpris i 2013. Fem år senere kom oppfølgeren Rød mann/sort mann som er bok nummer to i Grønlands-trilogien. Med Dansk standard gir han oss en grøsser om et søskenpar som blir hjemsøkt av fortiden – en mørk og marerittaktig fortelling om gjengangere og ondskapens realitet. 

Forlaget om boken:
E lever et ensomt og anonymt liv viet til bedriften Dansk standard, som standardiserer størrelsen på alt fra handlevogner til sokler på lyspærer. Arbeidet sørger for at kaoset holdes i sjakk, som hans søster, Mette, sier. Hun er lege, plages av et formørket sinn og prøver jevnlig å ta sitt eget liv. Da hun blir innlagt med livstruende blodtap etter å ha foretatt en abort på seg selv, rakner Es ordnede tilværelse og en annen skremmende og voldelig virkelighet presser seg på. Veldig fort reiser spørsmålet seg hvem han egentlig er?

Når vi først blir kjent med hovedpersonen befinner han seg på jobb, og er på vei ut på et oppdrag. Vi får høre litt om jobben hans hos Dansk standard, men ikke la deg lure, denne romanen er langt fra den trauste historien, som det først ser ut til. 

Det er ikke mye som minner om de historisk korrekte skildringene fra Grønland, her er det burleske drømmer, alternativ bevissthet og doble virkeligheter som gjelder. I bunnen befinner det seg en historie om et søskenpar som har hatt en fæl oppvekst, hos fosterforeldre. Minner fra deres barndom dukker opp i begges historie, og leseren merker fort at hun husker det som skjedde, mens han fortrenger minnene. 

Etterhvert kommer søsknene i kontakt med noen som kaller seg Teosofisk Verdensuniversitet, og det er nå det bærer avsted ut i det ukjente. Disse menneskene driver med å vekke døde til live, gjerne ved å la dem gjenfødes av andre. Et lite hjertesukk fra E, etter han har merket at hunden han skaffet seg var noe for seg selv:

Jeg aksepterer tingenes tilstand, og det tror jeg er ganske normalt for folk i min situasjon, selv om jeg aldri har spurt noen om det. Jeg tviler sant å si på at jeg kjenner noen som har opplevd å bli regelmessig voldtatt av sin egen hund ved nattetider, så det blir ren gjetning. 

Det er mye blod og gørr, iløpet av disse 288 sidene. Greier du å holde fokus på oppveksttraumet til søskenparet, og ikke blir kvalm av alt det sære som gjøres med kropper, så tenker jeg at du finner en liten tankevekker her. Historien stiller ingen eksistensielle spørsmål, til det er den mange hakk for sær. 

16 kommentarer:

 1. märkligt omslag, tack för smakbiten.

  SvarSlett
 2. Jag läste Kalak av honom för många år sedan, men den här verkar ju annorlunda. När ordet "burlesk" dyker upp så känner jag att det inte är något för mig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips! Kalak er Kim Leines debutroman som anses å ha selvbiografiske trekk. Nå som jeg kjenner flere sider av hans forfatterskap, fikk jeg veldig lyst å lese Kalak også :)

   Slett
 3. Låter som en läbbig bok... Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke vet jeg hva läbbig betyr, men liker du at forfattere skriver på forskjellige måter, så vil du nok like denne :)

   Slett
 4. Denna bok lät ganska annorlunda än de böcker jag läst och gillat, mycket! Har läst Kalak, Tunu, och Avgrunden. Denna finns inte översatt, inte ännu, vet inte om jag vill läsa så groteska skildringar dock. Tack för smak, trevlig söndag

  SvarSlett
 5. Väldigt vackert omslag! Läbbig betyder läskig, otäck. Inte nödvändigtvis så att man blir rädd utan det kan också vara mer obehaglig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for oversettelse, og ja, ubehagelig er denne romanen kanskje, men ikke grotesk som Paula tenker at den er :)

   Slett
 6. Inte läst något av författaren, omslaget är lite annorlunda, inte så tokigt. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 7. Denne må jeg lese har lest mange av hans andre bøker og de er jo veldig bra, særlig Kalak og Avgrunnen også naturligvis de to historiske fra Grønland. Men, denne virker litt annerledes ..tematikken ligner. Han er jo sykepleier så nå har han gått dypere inn i den tematikken, ser det ut som.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott at du påpeker at han er sykepleier, litt faller på plass. Dette er en sær bok, som du sikkert skjønner, men forfatteren er dyktig, så han vil nok noe med boken (som jeg kanskje ikke har fått med meg)

   Slett
 8. Tack för smakbiten! Har inte läst något av författaren.

  SvarSlett
 9. Det låter som en mycket udda bok. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 10. omslaget är fint och titeln låter lovande! tack för smakebiten!

  SvarSlett
 11. Har läst Profeterna vid Evighetsfjorden och tyckte den var superbra så jag skulle vilja läsa de andra delarna också. Tack för smakbiten!

  SvarSlett