søndag 6. april 2025

Evas hus av Sadeqa Johnson

Evas hus kom inn i lesehaugen min litt fra sidelinjen, det er ikke min sjanger dette her, men jeg hadde lyst å prøve meg. Det er mange romaner som klassifiseres som en New York Times bestselger, uten at dette trenger å bety så veldig mye. At jeg leste ferdig boken er bevis på at den skiller seg ut fra hopen av "sånne" fortellinger.

Forlaget om handlingen:
Philadelphia og Washington DC på 1950-tallet: Femten år gamle Ruby Pearsall er på vei til å bli den første i familien til å ta høyere utdanning, men et tabubelagt kjærlighetsforhold risikerer å trekke henne ned i fattigdommen igjen.

Eleanor Quarles har på sin side tilsynelatende alt på stell: hun gifter seg inn i en av de viktigste familiene i den svarte eliten i Washington DC. Problemene oppstår når babyen hun og svigerfamilien vil ha, lar vente på seg. Når Ruby og Eleanor møtes på overraskende vis, gjør begge valg som endrer retningen på livene deres totalt.

Forlag: Gursliberg
Utgitt: 2023/på norsk 2025
Sider: 479
Kilde: Leseeksemplar

Evas hus presenteres med korte kapitler som veksler mellom Ruby og Eleanor sine historier. Jentene har begge mørk hud og kommer fra lite bemidlede familier. De jobber hardt for å bli selvstendige damer, men begge to får en kjæreste, som betyr glede glede men også utfordring.

På 50-tallet var det fremdeles viktig å holde seg til den stand, rase og religion en er født inn i. Rubys kjæreste er av jødisk herkomst, mens Eleanor sin kjærestes familie har så lite pigment i huden, at hun trodde de var hvite, noe som også er en kime til friksjon. Men før vi kommer så langt, skal dere få en smakebit som sier litt om hvordan 15 år gamle Ruby blir kastet ut av huset av moren sin:

        Ut med deg ditt billige ludder!
        Jeg lukket fingrene om mynten, og hun skubbet til meg i bakhodet da jeg kom til ytterdøra. Du har ingenting med å legge deg etter typen min. Prøv å oppføre deg som den ungen du er.
Hun slamret døra så hardt igjen bak meg at det skranglet i hengslene. Jeg snublet ned trappa og grep etter gelenderet for ikke å falle. 

Fargedes leveforhold er et av temaene som følger hendelsene i denne romanen, kvinners frigjøring diskuteres også, om enn i vage ordelag. Handlingen er fylt ut av karakterenes problemer, gleder, vennskap og ikke minst uvennskap. De gjør seg bekjentskaper og får kjenne på nye impulser i samfunnet. Sadequa Johnson gir oss fine skildringer av miljøene menneskene ferdes i, travelheten i gatebildet, og forholdene på universitetet for eksempel. 

Karakterene er litt endimensjonale, som de to guttene som er utrolig forelsket i jentene sine, og veldig snille hele tiden. Det er ingen forandring å spore i de andre personene heller (bortsett fra en), noe som tar brodden, av det som kunne vært av nerve. Dette blir litt ferdigtygd for min smak, og når historien viser seg å være ganske forutsigbar, så glapp litt av engasjementet rundt halvveis, men jeg leste ferdig, og det er jeg glad for. 

Er du på jakt etter feelgood med god tidskoloritt fra 50-tallets Amerika,
så er Evas hus akkurat den romanen du leter etter ⚃

torsdag 3. april 2025

Motiv - 10 fortellinger om forbrytelser av Malin Persson Giolito

Det er lenge siden jeg har lest noe av Malin Persson Giolito, ikke siden hun hanket inn hederen for Sveriges beste kriminalroman i 2016. Denne gangen er det noveller som gjelder, og det er ikke tvil om at hun mestrer denne sjangeren også.

Forlaget om handlingen: 
I Motiv skildrer Giolito ganske så vanlige mennesker som havner i komplekse og vanskelige situasjoner. Forfatteren har en spesielt god evne til å sette seg i andre personers sted, enten det er politifolk, gjerningsmenn eller ofre. 

Giolito beskriver alle de gråsonene der vi kan mislykkes selv når vi prøver vårt beste, der det ikke er noen sylskarp grense mellom rett og galt, mellom hva som bryter skriftlig lov og hva som ikke gjør det, og aller viktigst, man må prøve å hjelpe tidlig for å unngå å straffe senere.

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2025
Sider: 272
Kilde: Leseeksemplar 


Forfatteren som også er advokat tar oss i denne novellesamlingen med innom ni paragrafer i straffeloven og en liten historie forankret i angiverloven. Navnene på novellene inneholder navnet på den anklagede og hvilken paragraf som belyses, så kan leseren selv leke med tanken på hva den heter.

Kanskje dette høres tørt og kjedelig ut, men det er det absolutt ikke. Her møter vi en fersk politibetjent som gjør så godt han kan, en ungjente som blir sveket på det groveste av bestevenninnen og kjæresten sin, en småbarnsmor som må ta seg av sin fordrukne mor som ikke ønsker hjelp, og et barn som lever i hus med fordrukne foreldre:

                    Etter det spurte ikke Lita etter moren mer. Hun skulle gjerne ha spurt om moren virkelig hadde sagt at hun savnet henne, for det trodde hun ikke noe på. Og hun hadde lyst til å si at moren slett ikke hadde det bra, for alle måtte jo skjønne at hun lå og gråt og ropte i fengselet og var lei seg på grunn av faren. Og kanskje litt for Lita også. Men hun sa ikke noe av det. Da ville det bare blitt vanskeligere.

Flere av historiene er bygget opp rundt psykisk uhelse og rusutsatt ungdom, som er store samfunnsproblemer. Giolito greier å få frem motivene de har, de som uten å lykkes noe særlig, prøver å ta vare på ungdommene sine.

De ti korte historiene i Motiv gjorde inntrykk på meg, noe som førte til at jeg leste den ene historien etter den andre. Boken var vanskelig å legge fra seg, og det sier mye om hvor engasjerende den var, men også litt om hvor bra Giolito skriver. 

Jeg anbefaler gjerne Motiv videre

tirsdag 1. april 2025

Oppsummering av lesemåneden mars

Selv lange måneder fyker som en vind avgårde, og nå snakker vi april allerede. Jeg har holdt oppe tempoet som vanlig, preget som jeg er av at kroppen har frisknet helt til og energien er på topp. Lese gjør jeg også, og denne måneden har jeg brukt biblioteket og Storytel aktivt, og siden flere av bøkene ikke har fenget, vil dere se at jeg har langt fra blogget om alt jeg har lest denne gangen. 

En av to seksere denne måneden, snappet jeg faktisk med meg fra lesekiosken jeg er fadder for, så der traff jeg gull, da jeg spottet den tynne flisen innimellom alle bøkene.


NRK`s Leseklubben tok forrige gang, for seg Erlend Loe sin bok Doppler, så jeg valgte helt tilfeldig ut en annen av hans bøker, men Dyrene i Afrika ble ingen innertier hos meg.

Dette leste jeg i mars: 

  1. Ivo de Figueiredo - Stormen 2 - sak - 4
  2. Charlotte Gneuss - Gittersee - 5
  3. Annika Nordin - Tua - 5
  4. Samantha Harvey - Jordbane - 5
  5. Jenny Erpenbeck - Det gamle barnet - 4
  6. Maria Kjos Fonn - Margaret er du i sorg - 6
  7. Ingri Lønnebotn - Om dette har jeg ikke flere ord - 4
  8. Jane Casey - Brent - 3
  9. Rune Salvesen - Antifeministen - 4
  10. Ellen Sofie Lauritzen - Menn som faller - 5
  11. Johan B. Mjønes - Spuria - 5
  12. Paolo Cognetti - Nede i dalen - 4
  13. Håkan Nesser - Ung manns ferd mot natt - 4
  14. Olof Lagercrantz - Om James Joyces Ulysses - sak - 6
  15. Paco Roca - Med hodet i skyene - tegnet roman - 5
  16. Dag Solstad - Genanse og verdighet - leseklubben - 4
  17. Anthony McCarten - Under radaren - 5
  18. Sven Petter Næss - I dødsonen - 5
  19. Erlend Loe - Dyrene i Afrika - 3
  20. Edouard Louis - Monique flykter - 4
  21. Didrik Morits Hallstrøm - Alle andre steder enn her - 4
  22. Malin Persson Giolito - Motiv - noveller - 5
  23. Eivind Hofstad Evjemo - Vekk meg hvis jeg sovner - 3

Tegnet roman: 1
Romaner: 15
Noveller: 1
Krim: 4
Sak: 2

På kulturfronten var det rolig denne måneden, vi så Gjestene og Takk for gaven på DnS og en nydelig tolkning av Tarjei Vesaas sin Fuglane på Vestnorske.

April er en fin måned når den blir stykket opp av en lang påskeferie. Vi skal på tur med minicamperen vår, vi skal så langt nord som til Bremanger, for å "reparerer" forholdet til det stedet, etter en dårlig opplevelse forrige sommer. Det skal bli godt å komme på hjulene igjen, med en bunke bøker under armen ☺

God lese-april alle sammen!