søndag 26. september 2021

Mentalisten av Camilla Läckberg og Henrik Fexeus

Mentalisten er første bok i en serie på tre, skrevet av den kjente krimdronningen Camilla Läckberg og mentalisten Henrik Fexeus. Jeg har lest mye av det Läckberg har skrevet tidligere og likt det meste, spesielt serien med Erica Falck. Siden nedturen med Gullburet har jeg ikke lest noe mer før Mentalisten, som virkelig ga mersmak.

Forlaget om handlingen: 
Mordet som setter det hele i gang er brutalt - en ung kvinne blir funnet i et sverdskap, gjennomboret fra alle kanter av sverdene lik en makaber parodi på det magiske trikset. Mina oppsøker mentalisten Vincent i et forsøk på å forstå morderens tenkemåte. Vincent lar seg fascinere av både Mina og saken hun etterforsker. Det er han som oppdager at tallet tre er risset inn på låret til den drepte kvinnen. Alt tyder på at det er en seriemorder de jakter på. Både Mina og Vincent har tvangstanker de må holde i sjakk for å fungere, kanskje det er noe av grunnen til at de samarbeider så godt. 

Utgitt: 2021
Sider: 592
Kilde: Leseeksemplar

Mentalisten starter med et smell, med Tuva som jobber på kafè og venter på avløsning, så hun kan hente sønnen i barnehagen. Hun kommer seg til slutt av gårde, men lille Linus blir aldri hentet av mamma i dag.

Phew.... for en start! du må ikke tro at forfatterne lar oss få en pustepause, for når vi gjennom de neste sidene blir kjent med mentalisten Vincent Walder, skrus spenningen til igjen. Etter forestillingen hans er over, oppsøker politietterforsker Mina Dabiri ham i garderoben, noe som blir et møte mellom to beslektede sjeler. 

Mina og Vincent har begge sine utfordringer, en er redd for basiller mens den andre må ha alt til å gå opp numerisk. Han er en mester til å manipulere den menneskelige psyken, samtidig som han, i likhet med Mina, er helt ubehjelpelig sosialt. 

Med seg i etterforskningsteamet har Mina tre menn og en kvinne. Det er litt av en forsamling, de har alle karaktertrekk som gjør dem lett å huske, og de pirker i leseren på hver sin måte. 

Romanen er full av driv, den har et lett språk og mye luft, så nesten 600 sider går fort å lese. Til tross for tykkelsen, boken er ikke for lang, for dette her er virkelig gøy å lese. Karakterene og dialogene byr på godt med humor, men det gjør også noen av observasjonene som gjøres:

        Men sporingen da?
        Der er vi juridisk rævkjørt, sa Ruben og gikk bort til kaffetrakteren, som sto på et bord ved siden av døra.
        Ruben skjenket et krus til seg selv, ikke noe til Vincent, men han kjente på lukten at han gjerne avsto. Den kaffen hadde ikke hatt noen lykkelig barndom.

Boken er lineær, stort sett, for innimellom tas vi med til Kvibille i 1982. Her bor en alenemor med datteren Jane på 16 og hennes ti år yngre lillebror. Det var noe spooky med de gjentatte "besøkene" i Kvibille, som etter hvert får sin forklaring.

Handlingen byr på mange fornøyelige scener, som når Christer er hjemme hos seg selv, han drikker whisky og stirrer inn i bokhyllen sin. Han drømmer om å være en av krimheltene, men innser at de virkelig gode, jobber mye mer enn han er villig til selv.

Alt stemte for meg i Mentalisten, plottet var skjult, men jeg ante allikevel en sammenheng, selv om jeg ikke greide å sette fingeren på hvor. Flere uventede vendinger holdt meg på pinebenken gjennom samtlige 592 sidene, og det var ikke et kjedelig øyeblikk. Skal du bare lese en murstein i år - da må du lese Mentalisten!


22 kommentarer:

 1. Jag har också läst det mesta av Camilla Läckberg, dock inte böckerna om Faye och har heller inga planer på att göra det. Men den här nya är jag nyfiken på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne er forfriskende bra, bøkene om Faye er vel Gullburet og den andre, tror jeg har fortrengt dem :)

   Slett
 2. har ännu inte läst Läckberg, ha en fin dag.

  SvarSlett
 3. Den heter Box utgiven på svenska, jag har den och ska läsa den.

  SvarSlett
 4. Tack för smakbiten!
  Har läst flera av Läckbergs böcker men tröttnade. Den här tänkte jag inte läsa men blev nyfiken efter att ha sett författarna tillsammans på Bokmässan Play.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg går også litt lei når serier blir for lange, og da hun prøvde seg på noe nytt som ikke falt i smak, fistet det ikke. Men, denne her var noe helt nytt og veldig spennende, så jeg anbefaler deg å prøve :)

   Slett
 5. Jeg liker ikke Läckberg egentlig, men ga denne en sjanse. Leste den ut på to dager. Likte den kjempegodt og gleder meg til den neste boken i denne serien kommer.

  SvarSlett
 6. Den här serien är jag nyfiken på. Har läst böcker jag gillat, och böcker jag inte gillat av Camilla Läckberg.

  SvarSlett
 7. Henrik Fexeus gillar jag, har sett honom på tv,och jag tror jag läst någon av hans böcker han skrev som mentalist. En spännande kombination att para ihop honom med Läckberg. Tack för smakbit

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre at Fexeus er kjent i Sverige, han var et nytt navn for meg :)

   Slett
 8. är ingen Läckberg - läsare, men hon verkar vara en klok kvinna. och Fexeus kunskaper tvivlar jag inte på

  SvarSlett
 9. Denne gleder jeg meg veldig til, selv om jeg synes den er i det tykkeste laget :-) Det er fint du sier at den holdt deg på pinebenken, for det vil jeg gjerne at god krim skal gjøre.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke tenkt på tykkelsen, den kunne godt hatt hundre sider til :)

   Slett
 10. Jag har bara läst någon enstaka bok av Läckberg, men den här låter ju bra.

  SvarSlett
 11. Høres ok ut denne. Henrik Fexus har gitt ut bøker før, om sjekkekunst, å få mentale superkrefter bl.a. Jeg synes han er spennende. Tyder på at han har løftet Camilla Lackberg i denne boka, at de sammen er krutt:)
  Noteres!
  God søndag Tine:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mentale superkrefter skulle jeg gjerne hatt, så jeg må nok se nærmere på den godeste Fexus :)

   Slett
 12. Tack för smakbiten. Köpte nyss den där boken och skall läsa den ganska snart.

  SvarSlett
 13. Akkurat ja. Hmm.. Jeg har lest (og tydeligvis ikke likt så godt) kun ei bok fra forfatteren tidigere. Lurer på om jeg skal prøve meg igjen. Om litt. Finner jeg den på biblioteket får den nok bli med hjem etter denne omtalen ja :) Tror den het Englemakersken den jeg leste? Lenge siden. Henrik Fexus - ikke hørt om. Biblioteklista mi begynner å bli lang. Kjekt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Og jeg som har lagt den i favoritter på Bokelskere :) Serien om Erica Falck syntes jeg var veldig bra, har faktisk besøkt Fjellbacka en gang, det gjør jeg gjerne igjen. Mentalisten er noe helt annet, forfriskende nytt for oss som har fulgt serien, så plukk den med deg hvis den står og frister på 10 dagers lån :)

   Slett