søndag 11. februar 2024

Fritt vilt - ny Alsakerkrim fra Agnes Lovise Matre

Fritt vilt er bok nummer 4 i serien om politistasjonssjef Bengt Alvsaker og de andre etterforskerne i Hardanger. Jeg har fulgt Agnes Lovise Matres forfatterskap siden debuten i 2012 med Stryk meg over håret. Den og thrilleren Kledd naken er sterke historier, mens de fire siste er mer tradisjonell krim.

Forlaget om handlingen:
En ung gutt blir funnet drept i Hardangerbadet i Øystese sentrum. Samtidig meldes en femten år gammel jente savnet. Hun har ikke kommet hjem om kvelden, og ute raser en av vinterens kraftigste stormer. Enorme snømengder har falt på få dager, og det har gått flere store ras innover Hardangerfjorden. Flyplasser og fjelloverganger er stengt. Bygda er praktisk talt isolert fra omverdenen.

Drapsetterforskningen og den desperate leteaksjonen etter jenta strekker det lokale lensmannskontorets kapasitet langt utover bristepunktet. Og så begynner bygdedyret å røre på seg.

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2024
Sider: 286
Kilde: Leseeksemplar

Gjensynet med alltid hardtarbeidende Bengt Alsaker føltes godt. Vi blir tidlig minnet på hans fortid som morløs og barnløs, og hvordan at dette har endret seg for ham, etter at moren og Thomas sent kom inn i livet hans. Nå har han også en samboer & kollega, som ser ut til å holde den lille familien sammen. 

Alsakers litt spesielle familiekonstellasjon ser ut til å speile samfunnet i Øystese, hvor vi befinner oss, for her er det ganske mange dysfunksjonelle familier, som skulle fått seg litt hjelp. Menneskene snakker ikke sammen, gamle griser menger seg med alt for unge jenter, og ingen av ungdommene ser ut til å være ærlige med sine egne foreldre, eller hverandre for den saks skyld.

Den kalde årstiden preger historien, med mye snø, sprengkulde og lammet infrastruktur. Selv om historien er av det mørke slaget, så får vi heldigvis noen glimt av idyllen, som de landlige områdene i Hardanger tross alt, også rommer.

En prolog som får hjertet til å banke litt fortere, og et skummelt første kapittel, gir boken en pangstart. Han kan ikke ha vært særlig mørkredd, unggutten Oliver Grønnåsen som har påtatt seg jobben med å vaske svømmehallen alene klokken seks hver morgen. Han blir funnet drept, samtidig som savnetmeldingen på Angelica sendes ut. Det settes i gang en fullskala leteaksjon etter henne og mannskap blir hentet inn fra Bergen og Stavanger.

Nok om handlingen, her skjer det mye, og det er ikke slutt med dette. Dette er en klassisk politikrim, og det skjer mye på lensmannskontoret. Etterforskingen er tidkrevende og det er mange involverte, så dette opptar de fleste sidene. 

Samtidig lærer vi bygda å kjenne, de lever litt mer synlig, disse menneskene som alle kjenner til hverandre, i motsetning til oss som bor i by, og knapt har hilst på naboen vegg i vegg. Læreren, presten, fastlegen og politiet, alle har relasjoner på tvers, noe som danner grunnlag for besnærende intriger. Mange av avhørene utføres hjemme i folks stuer, noe som bidrar til bygdefølelsen, og flere ganger lar politiet menneskene gå, hvis de selv sier at de ikke vil snakke. Får ikke håpe vi har så slappe politifolk i Bergen.

Fritt vilt er godt skrevet, men mye snikk snakk på politikammeret fikk meg til å falle litt av lasset av og til. For en utålmodig leser som meg, som ikke trenger å få det inn med teskje, er ikke repetisjoner noe å trakte etter. Det er det litt av her, men det må vel bli sånn når de planlegger avhør, gjennomfører og oppsummerer de samme detaljene.

Matre bruker et godt språk, med korte setninger og like korte kapitler. Noen fiffige vrier løfter kvaliteten på leseopplevelsen, som her hvor stemningen i rommet med få ord blir veldig tydelig:

- Du var på festen hos Småbrekke, du også, sa Bengt til Alex. - Noen spesiell grunn til at du ikke har fortalt oss det?
- Dere spurte ikke, sa han og fortsatte å glo ned i mobilen sin. Linnea rykket til og krøp lenger opp i sofaen. Det lå en uferdig krangel i rommet, et oppgjør som hadde funnet sted før de kom. 

Handlingen byr på lite fra etterforskernes privatliv, og det setter jeg pris på. Her er spenningstopper med jevne mellomrom, men ikke noen bestialske scener, så er du på jakt etter krim som ikke tar nattesøvnen fra deg, så er denne midt i blinken ⚃

Les gjerne Henningbokhylle sin fine omtale!


Utgivelsene til Matre i rekkefølge, den første er en roman, så en thriller og de tre siste er krimserien hvor Bengt Alsaker er hovedperson. Til døden er Matres bidrag til serien som har handling fra hvert av de ti budene, en veldig bra serie det også.

8 kommentarer:

 1. Jeg hadde ikke fått med meg at Agnes Matre hadde kommet med ny bok, så det var flott å lese om den hos deg. Jeg er akkurat ferdig med 2 leseprosjekt på jobb, så nå skal jeg se meg litt om etter norske bøker å lese. Denne havner på listen.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt at jeg kunne tipse deg, og ikke minst at boken passer inn, innimellom prosjektene dine :)
   Fin søndag til deg også!

   Slett
 2. den boken skulle jag gärna läsa. miljön låter intressant. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 3. Jag läste ju Uvigslet jord utan att ha läst de tidigare vilket var lite dumt tror jag. Vet inte om jag ska börja från början, eller inte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hun skriver sikkert videre på serien, og karakterene har ikke en veldig tydelig egen historie. Jeg foreslår at du hiver deg på nå :)

   Slett
 4. Tack för smakbiten, den här författaren kände jag inte till!

  SvarSlett
 5. Regner med at denne boka ligger i posten når jeg kommer hjem. Inntil da, og jeg får lest, ha en fin dag:)

  SvarSlett