torsdag 8. februar 2024

Samiras død av Myriam H. Bjerkli

Jeg har fortsatt å lese Myriam H. Bjerklis bøker, etter jeg leste Lille linerle, som var forfatterens krimdebut. Samiras død er den syvende boken i serien hvor Håkon Haakonsen har hovedrollen, og etter en leseopplevelse som bekrefter min begeistring, ser med glede og forventning frem til neste bok.

Forlaget om handlingen: 
Håkon Haakonsen er lykkelig sammen med kjæresten Sigrid og hennes sønn David. Så forsvinner begge. Sigrids voldelige ekskjæreste Muhammad har rømt fra fengselet, og en eldre dame blir kjørt ned og drept på en øde vei utenfor Sandefjord uten at noen melder seg. David har også hatt større problemer på skolen enn Håkon har kunnet forestille seg. Har alt dette noen sammenheng? Mens tiden er i ferd med å renne ut for de to menneskene som står ham nærmest, står en ting klart for ham: Han har aldri kjent den kvinnen han elsker.

Forlag: Bonnier
Utgitt: 2024
Sider: 269
Kilde: PDF fra forlaget

Samiras død har noe av det befriende usannsynlige over seg, som krim gjerne har, men det betyr ikke at historien bare er ren underholdning. 

Gjennom heftige scener som skildrer desperate menneskers flukt fra krigsherjede land i Afrika, belyses forholdene som mange av flyktningene som bor i Norge, har levd under. 

I tillegg dreier tematikken seg om den litt vanskelige hverdagsrasismen. Jeg sier vanskelige, for jeg er sikkert ikke alene om å tenke at den type tankegods eller holdninger som kommer frem her, ikke kan være særlig vanlig. Samtidig vet jeg etter å ha lest blant andre Sumaya Jirde Ali sine bøker, at hverdagsrasisme finnes og må tas på alvor!

Historien begynner med mobbing, en 8 år gammel gutt, blir mobbet på det groveste av to eldre gutter. Selv om dette er grusomt, så er det som kommer frem når vi lærer Sigrids bakgrunn å kjenne, mye vondere lesning. 

- Hold kjeft, ellers dreper jeg deg med en gang!
Hun tidde, holdt skrikene inne.
- Det er det du burde, sa Ibraham bak dem idet han puttet fyrstikkesken tilbake i jakkelommen.
- Jeg fatter ikke hvorfor vi skal drasse på henne.
Mohammad stirret ned på henne. I lyset fra den brennende varebilen bak ham så hun at han smilte.
Vi skal ikke det. Ikke mye lenger.


Historien har høy grad av dramatikk. En livsfarlig forbryter greier å rømme fra fengsel, tussekjøring som fører til en dødsulykke, kidnappinger og jeg vet ikke hvor mange drepte til slutt. 

Samtidig som alt dette pågår, leser Håkon gjennom Mohammad og Sigrids vitneforklaringer fra rettsaken som fikk ham i fengsel for 8 år siden, og i en sekvens følger vi familien til Samiras flukt fra hjemlandet, via Kenya, Sør-Sudan og Libya før de endelig ankommer Italia og det etterlengtede Europa.

Som du sikkert skjønner dette er en krim helt uten dødpunkter, puste rolig får du gjøre en annen dag. Myriam H. Bjerkli greier på en besnærende måte å bygge plott av litt halvsannsynlig action, og dønn seriøs problematikk. Selv om jeg har lest flere av bøkene i serien, så har Håkon Haakonsen forblitt litt anonym. Frem til nå, for nå kommer jeg ikke til å glemme ham til neste bok.

Liker du lettlest krim som byr på samfunnsengasjement,
så er dette boken for deg


Klikk på denne lenken om du vil se alle bøkene i serien!
Henningbokhylle har også blogget om boken ☺

4 kommentarer:

  1. Skummet veldig kjapt. Vet ikke om jeg får den, siden jeg ikke leser pdf. men vi får se. Tenker å lese den når den kommer i hus på en eller annen måte. Er den lettere enn de andre bøkene hennes? Ikke at hun skriver tungt, men tematikken er som regel blytung (mørk).

    SvarSlett
    Svar
    1. Lett er ikke noe jeg vil si om denne boken, annet enn at lesingen flyter av seg selv. Ja, hun er god på å skildre den dystreste delen av virkeligheten vår.
      Fin dag til deg også Anita!

      Slett
  2. Ser du driver å leser 3 boka i serien til Thomas K. Spent på hva du mener, den har jo ikke fått så veldig god kritikk, men jeg skal nå les den etter hvert jeg også. Jeg pleier å ferdig lese serier. God helg :)

    SvarSlett