mandag 5. juni 2017

Skinnet bedrar av Agnes Lovise Matre

Skinnet bedrar er Matres tredje utgivelse. Hun debuterte med romanen Stryk meg over håret i 2012 og ga i 2015 ut Kledd naken, hennes første krim fra Norheimsund. Denne gangen er vi tilbake i den lille vestlandsbygden, hvor vi møter igjen noen av karakterene fra forrige bok.

Fra bakpå boken:
Det er varm sommer ved den blikkstille Hardangerfjorden, Folgefonna lyser hvit i det fjerne, morellene er i ferd med å modnes. En tidlig søndag formiddag blir seksårige Anders observert gående i pysjbukse langs hovedveien. Det er det siste noen ser av ham.
Likevel meldes ikke Anders savnet før dagen etter, og da er det storesøsteren, 12-årige Ina, som ringer lensmannskontoret.

Den forsvunne lille gutten setter hele Hardanger-bygda Øystese på hodet, og lensmann Bengt Alvsaker må utsette sin egen ferie … den ferieuka han skulle bruke på å møte sin egen sønn for første gang. I den gigantiske leteaksjonen og etterforskningen som følger, avdekkes bygdas skyggesider og hemmeligheter. Hemmeligheter som altfor mange har grunn til å holde skjult.

Skinnet bedrar er en intenst spennende krim, hvor hele handlingen foregår i løpet av 10 dager. Her er det ingen lange innledninger eller sidehistorier, men et kronologisk handlingsforløp formidlet med mye direkte tale, noe som holder leseren fengslet fra første til siste side.

Som i hennes forrige bøker, belyser forfatteren også her et viktig samfunnsproblem. Måten hun skildrer Ina og Anders sitt liv sammen med den forfyllede og voldelige faren sin, er vond lesning. Hun får frem angsten og ensomheten som rir barna, og spesielt Ina som er gammel nok til å savne sin mor, opplever mye sorg og savn.

Karakteroppbygging er Matres store styrke, for alle karakterene er flerdimensjonale og har mye ved seg. Lensmann Bengt Alvsaker har også sine hemmeligheter som kommer frem i denne boken, og til tross for at han er et respektert menneske i bygda, fremstår han menneskelig og feilbarlig i denne boken. Hans makker Susanne Hauso likeså, hun tar noen dårlige avgjørelser på egne vegne, men som leser forstår jeg fortvilelsen hennes, og heier på henne.

Så har vi Johan da, den tilbakestående sønnen til nabokona, som bor hjemme fremdeles til tross for at han er en godt voksen mann. Kan han eller kan han ikke ha gjort det? Personlig vinglet jeg frem og tilbake mens jeg leste, noe som holdt meg på kanten av stolen.

Agnes Matre greide det igjen, hun har skrevet en kvalitetskrim med mange uventede vendinger, hvor handlingen flyter lett uten at jeg stopper opp ved noe som helst. Tema er hjerteskjærende og handlingen til tider creepy, så leseopplevelsen er akkurat sånn jeg liker det, når jeg leser krim. 


Andre bloggere om boken: 
ebokhyllami, bjørnebok, mycriminalmind og medbokogpalett

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2017
Sider: 352
Kilde: Leseeksemplar

2 kommentarer:

  1. Ja, da er du enig i at dette var bra! Har virkelig sansen for hennes bøker.

    SvarSlett
  2. Enig, veldig god, men vond og sår.

    SvarSlett