fredag 23. februar 2024

Ugress - tegnet roman av Keum Suk Kendry-Kims

Jeg har ikke vært noen tegneserieleser siden barndommens Donald, men i de siste årene har jeg fått øynene opp for denne kunstformen. Ugress føyer seg inn i rekken av noen virkelig godt tegnede romaner, som jeg har lest de siste årene.
Keum Suk Gendry-Kims har gitt ut åtte tegneseriebøker, og er oversatt til 15 over språk. Ugress er hennes andre utgivelse på norsk, den første Ventetiden, kom i 2023.

Forlaget om boka:
Ugress forteller historien om koreanske Okseon Yi, som blir bortført og tvunget inn i prostitusjon av det japanske militæret under andre verdenskrig. 

Vi følger Okseon fra hun er et barn i Korea på 1930-tallet, og gjennom de fryktelige opplevelsene hennes som ung jente under den japanske okkupasjonen. 

Tegneserien er basert på Keum Suk Gendry-Kims intervjuer med den virkelige Okseon Yi og gir et uhyre sterkt innblikk i de personlige omkostningene av krig og konflikter.


Woao, dette var heftige greier! 55 år etter hun ble tvunget til å forlate hjemlandet, tok Okseon Yi endelig den to timers flyturen tilbake til Korea. Det var et TV-program i god "Tore på sporet" stil, som fokuserte på trøstekvinner som ble etterlatt i Kina, som fikk i stand denne reisen.

Historien starter i Busan i 1934, Okseon Yi er en liten jente som jobber og sliter, passer småsøsken og lager mat, mens hun drømmer om å få gå på skolen. Det er den umulige storebroren hennes som er den privilegerte. Mye sult og elendighet fikk noen år senere, moren hennes til å selge henne. De sendte henne vekk under dekke av at hun skulle få gå på skole.


Hun kom til et sted hvor ti jenter ble holdt fanget, de fikk alle japanske navn, og ble forbudt å snakke koreansk sammen. Historien som fortelles er av det hjerteskjærende slaget, hvor barn blir voldtatt som dyr av soldater, foran øynene på vennene sine.


Samtidig som vi lærer Okseon Yi, og de andre jentenes historie å kjenne, kan en også plukke opp litt krigshistorie, detaljer som jeg aldri har hørt om fra de mange bøkene jeg har lest fra krigssoner. Andre verdenskrig begynner og slutter, og en del av handlingen er viet atombombene som ble sluppet 6 august over Hiroshima og 9 august 1945, over Nagasaki.Historien er veldig vond å lese, men lærerik og en fin kunstopplevelse. Keum Suk Kendry-Kims` illustrasjoner fortjener at leseren tar seg tid til å studere dem, for detaljene er mange og byr på sterke følelser. Mye overlates til leserens tolkninger, her er det ingen overdrivelser som skal fange inn den som leser, det greier de få ordene, fakta som deles og ikke minst tegningene, helt uten hjelp.

Ikke lest en tegnet roman enda? da vil jeg absolutt anbefale deg Ugress


Forlag: Pax
Utgitt på norsk: 2024
Sider: 480
Oversatt av: Jarne Byhre
Kilde: Leseeksemplar 

3 kommentarer:

 1. Den fikk jeg lyst til å ta en titt på, takk for tips :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tenker at du kommer til å like denne, gled deg :)

   Slett
 2. Har bestilt den på biblioteket alt😊

  SvarSlett