torsdag 21. desember 2023

Desemberfloker av Marte Munkhaugen Eggan

Blant alle sjangrene jeg leser er noveller den jeg ofte koser meg mest med. Når gode bokbloggervenner tipser om hvor jeg kan få en dose julestemning sånn på tampen, var jeg ikke vanskelig å be. Desemberfloker er Marthe Munkhaugen Eggan debut som novelleforfatter, en fin samling historier som absolutt ga mersmak.

Forlaget om boken:
Hva betyr det å falle utenfor i et rikt land som Norge?
Hvor kommer fordommene våre fra?

Denne novellesamlingen handler om Milla, som stjeler en julegave, om Sivert, som ikke liker ungdom – og om Einar, som har ventet et helt liv. Vera og Olga har begge mistet noen, men på hver sin måte. Aurora gruer seg til å være solist på julekonserten, og Ingeborg synes jula har blitt en fremmed.

Desemberfloker handler om nærvær mellom mennesker og om hvor skjørt og sårbart livet kan være.

Forlag: Skriveakademiet
Utgitt: 2023
Sider: 105
Kilde: Biblioteket

De tolv novellene i denne fine samlingen tar for seg menneskelige følelser av ulike typer. Fattigdom, ensomhet, savn og empati hører jo julen med, så i en så julepreget bok, var denne tematikken forventet. 

I tillegg handler historiene om det å begynne på nytt i livet, om prestasjonsangst og mennesker som setter mot i en. Vi befinner oss i en hotellresepsjon på julaften, og på gamlehjemmet, noen trosser uværet og kjører av sted på julebesøk, mens andre treffer hverandre på toget. 

Den røde tråden som knytter fortellingene sammen er julen. I tillegg til det å reise hjem til jul, blir gamle minner vekket til live, med historier hvor julebakst, smultringer, julespill, hogging av juletre og ikke minst, laging og stjeling av julegaver spiller en rolle. (jeg har ikke stjålet julegaver altså)

Det er lett å merke at Eggan har jobbet mye med disse tekstene, for språket flyter lett, og danner levende bilder på netthinnen min. Karakterene som er av forskjellig alder og kjønn engasjerer meg, så flere ganger kunne jeg ønske meg en fortsettelse, en happy ending eller en skikkelig tragisk slutt. Jeg la merke til noen grønne joggesko som dukket opp to ganger og Simon med de grønne øynene kom tilbake. Fant ingen naturlig sammenheng i farten, men følte meg hjemme i miljøet novellene er satt i.

Er det usentimental julestemning du er ute etter, er dette boken for deg,
jeg ser frem til mer fra Marte M. Eggan ⚄

Les gjerne Beathes biblioteks fine omtale av boken, og litt om lanseringen på bloggen Artemisias Verden!

4 kommentarer:

  1. Så gøy at du likte denne boka Tine, og hva er det ikke å like i grunn.. Takk for link:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja denne var veldig fin, god jul Anita, jeg flyr "hjem" til Snåsa i morgen :)

      Slett
    2. God tur. Håper du slipper flykaos:)

      Slett
    3. Slapp kaoset, men ble vekket kl. 06:15 av melding fra SAS at flyvningen min lillejulaften var utsatt til 25 desember. Siden vi har retur 27 desember, blir jeg hjemme (alene siden resten av familien er bortreist...) Tusen takk SAS for fantastisk juleoverraskelse!!

      Slett