tirsdag 19. desember 2023

Gult farevarsel av Brit Bildøen

Brit Bildøen er festspilldikteren fra 2019 som vant Amalie Skramprisen i 2020. Jeg har tidligere lest hennes roman Alt som er, som jeg likte godt. Selv om det er en stor hund på coveret til årets utgivelse, ble jeg ikke skuffet over romanen, den er skikkelig thrillerspennende!

Forlaget om handlingen:
Det bryggjer opp til storm i det Dorte kjem opp til Innsetra, ein intim og luksuriøs gjestegard langt til fjells. Her har ho planlagt ei heilt spesiell gullbryllaupsfeiring for foreldra sine og invitert med tvillingbroren, søstera og mannen og hunden deira, Laban.

Allereie da ho kjem fram, angrar Dorte på at ho har samla familien her, seint i oktober. Så bryt uvêret laus, eit jordras sperrar av området og familien blir stengd inne på setra saman med to ruskete jegerar. Lite anar Dorte at raset berre er den første av ei rekkje hendingar som denne familien aldri kjem til å gløyme.

Forlag: Samlaget
Utgitt: 2023
Sider: 229
Kilde: Lånt på biblioteket 

Er du klar for et lukket rom mysterie? I Brit Bildøens nyeste bok skjer det ting på en øde hytte, som gjør at det flere ganger gikk kaldt nedover ryggen på meg. 

Familien som feirer gullbryllup består av voksne tvillinger, med litt rastløse personligheter og en storesøster, av et helt annet kaliber. Anette som er eldst har sammen med mannen voksne barn, mens tvillingene lever singellivet og er ikke så trauste og stedbundne som resten av familien.

Foreldrene er gamle, og gjennom denne spenningsromanen får leseren tygge på den litt ugne følelsen av å følge sorg over foreldrene, mens de fremdeles lever. De gamle blir gjerne dønn ærlig, når filteret forsvinner, og de tar også lettere på ting som renhold og personlig pleie. Fine refleksjoner rundt dette, blir det god litteratur av.

Dorte høyrer at dei snakkar saman borte i kroken, alvorlege, rolege stemmer. Ho stiller seg tett inntil Karl, stikk armen under hans.
No kan det vel snart ikkje bli verre?
Det må du ikkje seie, svarer han og klappar handa hennar. Det kan alltid bli verre.


Gult farevarsel er en slukebok, jeg var hele tiden opptatt av hva som kom til å skje, og ville nødig legge fra meg boken. Språket Bildøen består av "enkel" nynorsk, korte setninger og et persongalleri som er tydelig skildret. 

Romanen har en intensitet, som knytter seg til forskjellige deler av handlingen. Det lukkede rommet de befinner seg i, ute i ødemarken, bidrar til å gi historien et klaustrofobisk preg, spesielt når de begynner å se seg over skulderen etter fare.

Dette var en skikkelig godbit, som du absolutt bør få med deg

4 kommentarer:

  1. Skummet bare fort siden jeg har boken liggende og skal lese den. Fikk forhåndseksemplar av denne for en evighet siden men den har som mange andre bøker, blitt liggende på vent. Kanskje den må bli en av de første bøkene for 2024. Spent på hva du syntes om Skaranger sin nyeste bok :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Da har du hatt en gullklump liggende uten å vite det, for denne var virkelig god. Skaranger leste jeg i, i noen timer i dag, men bestemte meg for at jeg ikke orket, så den blir med tilbake til biblioteket igjen i morgen.

      Slett
  2. Denne har jeg også hatt på vent en stund, fikk forhåndseks. Har lest en del bøker av Bildøen og har alltid likt det hun skriver. Hadde med meg denne boka til Spania i høst, men matchet ikke leselysten der og da, men jeg har den tilgode til nyåret:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Den leselysten tror jeg at jeg skal bli flinkere til å lytte til. Du har uansett noe fint å glede deg til med denne her :)

      Slett