søndag 31. desember 2023

Oppsummering av lesemåneden desember

Og da var året over dere, og siste måned er klar for oppsummering. Det viser på antall bøker at jeg har sluttet å være ute, beina svikter og jeg kan ikke bruke timer hver dag på å gå på tur, sånn som jeg pleier. Da blir det mer lesing, uten at denne måneden gjenspeiler det så veldig. Julen tilbrakte jeg som noen har fått med seg hjemme helt alene. SAS kansellerte flyvningen min på morgenen lillejulaften, og noe alternativ fantes ikke. Jeg har det fint med bøkene mine, men dette kom brått på, og var ikke selvvalgt. Det ble en rar jul. 

Desember ser slik ut:

  1. Paul Lynch - Prophet Song - Booker - 5
  2. Mohsin Hamid - Den motvillige fundamentalist - 1001 - 5
  3. Anne Holt - Tolv utemte hester - 5
  4. Merethe Lindstrøm - Når vi synger - 4
  5. Karin Fossum - Brudd - 4
  6. Sumaya Jiride Ali - Et liv i redningsvest - 5
  7. Gunn Marit Nisja - Gullungen - 4
  8. Brit Bildøen - Gult farevarsel - 5
  9. Kim Leine - Karolines kamp - 4
  10. Marte Munkhaugen Eggan - Desemberfloker - noveller - 5
  11. Edvard Hoem - Husjomfru - 4
  12. Michel Houellebecq - Muligheten av en øy - 3
  13. Ørjan N. Karlsson - Natten reiser alene - 5
  14. Hjorth & Rosenfeldt - Skylden man bærer - 6
  15. Jocelyne Saucier - Mange mil før mørket faller - 4
  16. Stefan Ahnhem - Byttet - 4
Romaner: 9
Noveller: 1
Krim: 5
Sak: 1

Blant disse bøkene er Bookervinneren som jeg sikret meg et eksemplar av med en gang jeg hørte at det var en ire som vant. Jeg har også lest en bok på 1001-listen denne måneden, og greide 10 av 12 bøker i lesesirkelen. Er fornøyd med det, og klar for ny lesesirkel i 2024.

Krimlitteratur.com med Geir Tangen i spissen har gjort en kjempejobb i år, med å blant annet løfte frem oss bokbloggere. På selveste julaften hadde jeg mine 15 minutter i spotlighten, noe som var veldig kjekt. 


Etter å ha stått lenge i kø på biblioteket for å få låne Skråpånatta, ordnet det seg i romjulen, jeg hoppet fra nr. 306 i køen, da jeg fant boken på 10-dagers lån. Yippi! det var nesten som å vinne i lotto.
I 2023 fikk jeg 229 bøker på leselisten min, og er fornøyd med det, selv om håpet var å lese mindre med årene, ikke mer. Jeg satt et lesemål på Goodreads på 170, men selv om Goodreads gratulerer meg med målgangen, så var jo mitt mål, å ikke krysse mållinjen. (Grunnen til at det står 192 bøker, er at ikke alle bøkene jeg har lest er å finne på dette nettstedet.)
 


Kultur i desember:
Operaprat med Frode Skag Storheim var en fryd å få med seg, så mange kommende operastjerner vi har å glede oss til i årene som kommer! Jon Fosse ord for ord tok mye av nobelhelgen min, både på Vestnorske teater og hjemme foran tv`en. 
Showet med Frode Gryttens beatband er en årlig tradisjon for oss, og de var bedre i år enn noen sinne. 



DnS: Kjøkkenet er hjemmets hjerte, og Diktatoren for andre gang, denne gang med følge. Tertneskorets julekonsert er selvsagt å få med seg, og i romjulen var det full fest med Dverger og gløgg.

Starten på det nye året er planlagt, og med Skråpånatta i hus, er det ikke tvil om hvilken bok jeg trakker over i det nye året med. Resten av planen ser dere her:






Godt nytt år dere!

13 kommentarer:

  1. Det hadde irritert meg så grenselaust om Goodreads ikkje stemte med eiga liste over bøker eg har lest. Eg trur ikkje du lar deg irritere av det, men send meg ei melding om det gjer det for eg kan fikse det. Trenger som regel bare tittel og forfatter (evt ISBN-nummer) så fikser eg :-)

    Elles har du lest ein masse gode bøker (og eit par har eg faktisk lest sjølv), og eg ser fram til eit nytt leseår med deg på sidelinja :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har jo listen min på bloggen og på Bokelskere. Goodreads bruker jeg bare fordi 1001-lesesirkelen er der, så det er ikke så farlig. Maste jo litt på deg i begynnelsen, men så sluttet jeg å bry meg om å være ajour der og, men takk for tilbud om hjelp :)
      Så bra at vi "faktisk" har et par bøker til felles i år, jeg digger at du snapper litt overskuddsbegeistring min vei, og at du tar i mot fra meg, når jeg bobler over. Sidelinje er helt topp det!

      Slett
    2. Send bobler så sender eg tilbake! Lesing er til tider ein einsam hobby, og det er så kjekt å ha nokon på sidelinja som er like ivrige som meg :-)

      Slett
    3. Det har du rett i, godt vi kan boble over i retning av noen som interesserer seg >3

      Slett
  2. Ser ut som du har taklet godt ufrivillig alenejul, men sikkert godt å få dem hjem igjen :) Å bli sittende uten å kunne gå som man er vant til, er kjedelig. vet alt om det.. *all min omtanke* og håper det bedrer seg. Har lest Nisja, Eggan og Karlsson av dine denne gang. Flere står på leselista. Også noen av de du skal lese på nyåret. Tror jeg tar med meg Melancholia til Kanariøyene i januar, hvis den ikke blir for mørk.. må testlese litt hjemme før jeg drar. :)

    Først nyte noen dager her i nord, så hjemme noen dager, så Kanari i to uker.

    Ønsker deg en fin nyttårskveld. Nå blir det litt TV her med barna, deretter oppdekk av bord og kalkun:)

    Ps- artig med de 15 min of fame. Tenkte det samme på min dag, samtidig ble jeg nesten litt brydd og flau over all oppmerksomheten med delinger i hytt og pine og kommentarene.. hehe. Man bør vel sole seg i glansen mens det varer, men men, litt uvant med så mye synlighet og ros.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er vel ingen av oss som liker å sole oss i glansen, men 15 minutter i et så lukket selskap, det greier vi. Jeg er halvveis i Melancholia, en helt koko historie, veldig Fossisk, er spent på om siste halvdel kommer med forklaringer. Tror ikke jeg hadde orket å lese dette selv, så jeg sier lykke til!
      Jeg har sittet i sengen og lest Lars Mytting, mens gutta ser fotball på tv. Trekker inn i stuen etter kampen, og lunker meg litt gløgg. Takk for det gamle Anita, sier som jeg sa til Elida, digger å ha deg på sidelinjen :)

      Slett
    2. Tenkte mer på det store SoMe jeg, da, ikke bare det lille kriminelle selskapet;) Men tåler det, ja, man må jo herdes;)

      Hm, ang Melancholia. Det er vel historien om Lars Hertevig, som var en plaget sjel, men hvordan den er skrevet, vet jeg ikke nok om. Har den i kjelleren, men leste den aldri, virket mørk, emn den skulle jo leses på et passende tidspunkt. Kjøpte den på nytt, men det har du vel sett på instagram ell fb, kanskje..
      Lars Myttings trilogi skal også leses i 2024.

      Vi har sett flere episoder av Inocense (hardcore serie ) før rakettene, men nå har roen senket seg, og jeg går til sengs med Ingvar og Alf. :)

      Slett
    3. Jeg har ingen venner på SoMe som følger mine bokalgoritmer, så det er ikke de rundt meg får med seg av lesingen min. Heldige Ingvar og Alf, kos deg på tur med dem :)

      Slett
  3. Huff, trasige greier med uventet alenejul! Det kan jeg tenke meg ble litt rart. Har selv hatt 2 julehøytoder hvor jeg har vært alene,men da visste jeg det på forhånd. Ble litt sånn til ettertanke husker jeg. Godt du hadde bøkene og at du har fått familien hjem igjen.

    Har lest tre av dine denne gangen og ser at jeg likte Lindstrøm sin hakket bedre enn deg.
    Et par av bøkene har jeg på vent her, så får jeg se når det måtte bli.

    Har også lyttet til Fosse sin bok, likte den veldig godt. Det samme med Skråpånatta. Disse har jeg planer om å lese på nytt siden jeg har lyttet til bøkene.

    Jeg hermer litt med Ben Lerner boken, jeg trodde jeg hadde den liggende men det var en annen så jeg fikk lånt den på Bookbites.

    Jeg har prøvd meg flere ganger på Goodreads men siden det blir tungvint når ikke alle bøkene ligger der og man ikke selv kan legge inn bøkene slik vi kan på Bokelskere så holder jeg meg bare der. Det holder lenge når jeg har regnearket i tillegg.

    Straks middag her og en rolig kveld med litt tv-titting foran meg, i morgen ryddes julen vekk og kanskje det blir tid til litt lesing også.

    Takk for det gamle,Tine og godt nytt (lese)år!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg lærte å ikke kimse av folk som synes julen er kjip. Bra du har kommet deg gjennom alenejul uten varige men :)
      Så gøy at du vil lese Ben Lerner, er spent på hva du synes, jeg likte den i alle fall veldig godt. Skråpånatta er altoppslukende, leser 100 sider om dagen, for å spare litt på den. Det tar noen minutter ekstra å følge opp på Goodreads og Bokelskere, men pga. 1001-lesesirkelen, så er det verdt det. Elida er også mer enn gjerne behjelpelig med å legge inn bøker.
      Nå har jeg middag og tiramisu i magen, festen fortsetter hos vennene våre som bor borti veien, og har perfekt utsikt til fyrverkeriet i sentrum, tusler bort dit snart.
      Takk for det gamle, og riktig godt nytt år Beathe!

      Slett
  4. Lest mange som vanlig. Jeg er spent på boka til Kim Leine Karolines nr 2. Synes å huske jeg likte første boka bedre enn deg.
    Jeg ønsker deg et fint nytt år og jeg skal henge her på bloggen dette året også, selv om det går litt i hopp og sprett med lesing og annet å drive med. Hilsen Ingun

    SvarSlett
    Svar
    1. Annet er også bra, men jeg blir glad hver gang du titter innom :) Stemmer det med Karolines kjærlighet, får se hva du synes nå. Godt nyttår Ingun!

      Slett
  5. Trist at flyet ble kansellert, men godt at du kom deg gjennom dagene med bøkene. Var stort sett alene i julen, og hele året ellers også, så for min del gjør det ikke noe. Er vel vant til å være alene, selvvalgt eller ikke. Men håper at bøkene ga deg en fin jul, og godt nytt år. =)

    PS: Man kan legge inn bøker selv på Goodreads som ikke allerede er der, selv om det er noe tungvindt.

    SvarSlett