torsdag 14. desember 2023

Et liv i redningsvest av Sumaya Jirde Ali

Sumaya Jirde Ali (f. 1997) er en norsk-somalisk samfunnsdebattant, litteraturkritiker, dramatiker, forfatter og poet. Jeg lover deg, leser du denne boken vil du hisse deg opp over andre menneskers uvitenhet, og kanskje gå i deg selv på enkelte detaljer - anbefales!

Forlaget om boken:
Sumaya Jirde Ali har, siden hun trådte fram på den offentlige scenen som attenåring, vært en viktig og sentral stemme i samfunnsdebatten.

I denne dypt personlige boken, formet som en samtale med sitt yngre jeg, reiser hun sentrale spørsmål ved hvordan rasisme virker og hva den fører til, selv i små, daglige doser.

Det er en like bevegende som tankevekkende tekst som ikke kan etterlate noen lesere ubemerket.


Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2023
Sider: 232
Kilde: Lånt på biblioteket


I denne boken snakker den voksne Sumaya til barnet hun var da hun kom til Norge som syvåring. Hun skildrer hvordan hun føler seg sårbar og liten, selv etter det vi vil tenke er "uskyldige" kommentarer på hennes utseende.

Ofte føler hun seg sett på, enten som muslim eller som svart, og selv andres gode intensjoner kan føles ydmykende for henne, for hvor blir mennesket Sumaya av? På et tidspunkt gikk det opp for henne, at hun måtte lære og akseptere andre menneskers intoleranse, men det gjør ikke mindre vont å fordøye det du faktisk får høre om seg selv.

Dette er en vond bok å lese, jeg fatter ikke at mennesker kan få seg til å snakke til et annet menneske på den måten som Sumaya skildrer her. Jeg har lest nok om hverdagsrasisme til å vite at det er et utbredt problem, men siden jeg ikke opplever det i min hverdag, så er det vanskelig å forstå, uten at jeg betviler det. 

Boken leser du fort, den har god fremgang, og mye luft, noe som innbyr til tiltrengte pustepauser. Jeg likte måten historien fortelles på, hvor voksne refleksjoner sidestilles med hendelser fra barndommen.
Stadig snakker Sumaya til seg selv som yngre, og historien avsluttes med hendelsen som for alvor fikk navnet hennes frem i media. 

I 2021 mottok Sumaya Jirde Ali Amalie Skramprisen, og da leste jeg biografien Ikkje ver redd sånne som meg og diktsamlingen Når jeg ser havet slokner lyset, to bøker jeg er glad for at jeg har lest. Det er en tøff dame vi blir kjent med i årets utgivelse, her byr hun på seg selv i den grad, at jeg kjenner hjertet banke hardt for henne. 

Om skolebiblioteket ditt skal jobbe med rasisme, språk eller identitet, så tenker jeg at det burde stå mange eksemplarer av denne boken i hyllen.


2 kommentarer:

  1. Hørte den ble omtalt i Åpen bok, og har satt meg på venteliste for å låne den på biblioteket. 3 mnd. å vente, det tyder på at mange skal lese den.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg opplevde det samme, men fant den på 10-dagers lån. Leverte den tilbake i dag, så er du rask finner du den i dag.

      Slett