tirsdag 5. desember 2023

Tolv utemte hester av Anne Holt

Dere som følger serien om Hanne Wilhelmsen kan glede dere til å lese denne nyeste boken. Tolv utemte hester er den tolvte boken i serien, som bare blir bedre og bedre.

Forlaget om handlingen: 

Hanne Wilhelmsens liv er i ferd med å gå i oppløsning. Kona Nefis har forlatt henne og tatt deres felles datter Ida med seg. Da ett av de få menneskene Hanne bryr seg om her i verden i tillegg blir brutalt drept, må hun kjempe for både å redde familien og løse en drapssak viktigere enn noen hun tidligere har vært borti. 

I kamp med egne destruktive krefter og tanker blir hun ledet inn i et dystert landskap av hat, forakt og overgrep, der det også viser seg at en rekke uforklarlige graviditeter er en del av et større, skremmende hele. Søvnløs og desperat arbeider Hanne døgnet rundt, og finner til slutt en sannhet som ikke er til å leve med. For noen.Hanne Wilhelmsen som har sittet 20 år i rullestol etter å ha blitt skutt i tjeneste som politi, befinner seg i åpningsscenen, midt oppe i en forrykende krangel med sin kone Nefis. Hun påstår i kampens hete, at Hanne har forakt for svakhet, pakker en bag, og tar Ida med seg ut av huset. 

Henrik Holme er Hannes mann på innsiden av politiet. Avdelingen hennes har forandret seg veldig siden hun sluttet, og selv om hun har bidratt til oppklaring av saker opp igjennom årene, så er det ikke mange igjen på kammeret, som kjenner henne. Henrik og forlagsredaktøren Ebba Braut er begge venner av familien, og i denne historien har begge to viktige roller.

Tematikken som denne historien svinger innom er blant annet, skammen over å bli gravid utenfor ekteskap, hvis en er i et kristent miljø. Handlingen rommer også noen unge kvinner som virkelig har fått gjennomgå. Heldigvis skildres dette i retrospektiv, men det blir skremmende nok, om en tenker over hvordan det må føles det de har opplevd. Nok om det, vil ikke røpe for mye.

Tolv utemte hester er full av dramatikk, men også spekket med mellommenneskelige betraktninger. To politimenn har viktige roller, og de er begge skikkelige gromgutter, mens resten av gjengen blir som et bakteppe å regne. Jeg likte godt måten boken er bygget opp på, teksten har god utvikling og persongalleriet er akkurat passe stort. Boken er lettlest, en såkalt slukebok, som det er vanskelig å legge fra seg. 

Jeg anbefaler gjerne boken videre ⚄


Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2023
Sider: 548
Kilde: Lånt på Bookbites

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar