lørdag 30. desember 2023

Skylden man bærer av Hjorth & Rosenfeldt

Dette er den åttende boken i serien om kriminalpsykologen Sebastian Bergman, en psykolog som selv har litt av en personlighet å stri med. Boken er solgt til 34 land, så det er ikke bare hos oss i Norge den har blitt en hitt. Jeg har fulgt serien fra dens begynnelse, og så med forventning frem til fortsettelsen.

Forlaget om handlingen:
Riksmord-avsnittet står i fare for å bli nedlagt, etter at en av gruppens egne etterforskere ble arrestert for drap. Under et krisemøte om hvordan avdelingen kan reddes, blir det varslet om et nytt mord. En kvinne i sekstiårsalderen er funnet drept på en grisegård utenfor Västerås- og det finnes spor som tyder på at drapet utført med nettopp Riksmord i tankene. Vanja Lithner som leder arbeidet, kaller inn de gjenstående medlemmene, blant dem sin biologiske far, den profilerte kriminalpsykologen Sebastian Bergman, som har bidratt til å løse en rekke saker.

Bergman har sitt å stri med, også utenfor politihuset. Nylig døde Tim, en klient som også mistet et barn i tsunamien i 2004. Kan hende så Tim Sebastians datter Sabine i kaoset? Sabine ble aldri funnet, og nå vil Bergmann aldri få vite hva Tims hukommelse rommer fra de traumatiske timene. Men kanskje Tims datter Cathy husker noe? Etter farens død planlegger hun flytting til Australia. Rekker Sebastian å snakke med henne før hun flyr til andre siden av jorden?

Storsjarmøren Sebastian Bergman har rundet seksti år, han har fått dreis på forholdet sitt til datteren Vanja som nå er sjefsetterforsker på Riksmord. I tillegg har han tilsynelatende fått orden på sexavhengigheten, som har preget personligheten hans i mesteparten av denne serien.

To drap i rask rekkefølge retter en hevnens finger mot Sebastian, internpolitikk og intriger gjør at den øverste politisjefen ikke vil ha ham med på laget lengre. Men, de som er igjen av Torkel Höglunds gode gamle Riksmord, etter at han og Billy er ute, trenger ham. Sebastian Bergman blir også stalket i sitt eget hjem av en fanatisk kvinne, og avsløringen av den avdøde Tims løgner, bygger oppunder uroen han føler.

At det første mordet har med Sebastians privatliv å gjøre, finner de fort ut av, og like fort får de på det rene hvem som er ugjerningsmannen. Problemet er å finne ham, og før det skjer, blir de lurt trill rundt, så han får mer tid til å fullføre planen sin.

Skylden man bærer er en handlingsmettet krim med høy spenningskurve. Når karakterene er så kjente, som de er for den som har fulgt serien, byr ikke familiekonstellasjonene på noen utfordring. Leser du denne først, (går du glipp av mye god krim), og selv om du absolutt vil ha glede av dramatikken og actionnivået, så vil du nok undre deg over enkelte detaljer. 

        HVA HAR JEG GJORT?
Det var hundretusenkronersspørsmålet. Hvis han fant svaret på det, kunne de finne den skyldige, pågripe ham, pakke sammen og gå hjem. 
Men han, som var den eneste som kunne svare på hvilke nye mulige ofre som fantes, husket de færreste av dem. De hadde aldri vært viktige for ham. Det var sannheten.
        Han ville ikke ha noe med sannheten å gjøre.


Hvis du bare har lest de første bøkene i denne serien, så stusser du deg nok når jeg etter denne boken sier, "stakkar, stakkar Sebastian Bergman". Sjelden har en tittel rommet så mye, og en krim spilt opp til så mange forandringer i et persongalleri. Jeg satt klistret til boken, og savner den der terningen med 7 prikker, for bedre enn dette blir det ikke ⚅


Rekkefølgen på serien er denne: 

Mannen som ikke var morder
Dødens disippel
Fjellgraven
Den stumme jenta
Ikke bestått
En høyere rettferdighet
Som man sår
Skylden man bærer



Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2023
Sider: 406
Kilde: PDF fra forlaget

5 kommentarer:

  1. Det är en bra serie, jag har två olästa nu

    SvarSlett
  2. Köpte denna för några veckor sedan. En riktigt bra serie det där.

    SvarSlett
  3. har inte läst någon bok av det här författarparet, men jag känner väl till dem. tack för smakebiten och Gott Nytt År!

    SvarSlett
  4. Trots att jag läser mycket spänning så har jag inte läst den här serien. Den är ju väldigt populär.

    SvarSlett
  5. Har läst någon bok av d författarna, men fortsatte inte serien. Synd, ser jag nu. Tack för smakbiten!

    SvarSlett