lørdag 23. desember 2023

Karolines kamp - bok to i Kim Leine sin ferske trilogi

Etter å ha lyttet meg gjennom Karolines kjærlighet, første bind i denne trilogien, var det ikke tvil i min sjel om at jeg ville lese de to neste bøkene. Karolines kamp kom ut nå i høst, mens den tredje boken Karolines krig kommer i 2024. Selv håper jeg å finne serien på Netflix eller noe, for selv om boken ble litt langdryg, tenker jeg det passer perfekt som serie ☺

Forlaget om handlingen:
Det er 2016 og Karoline Blicher har fått plass på tinget for Demokratisk Alliance. Da det blir uro i partiet, er Karoline klok nok til å holde avstand. I stedet drar hun til USA for å studere Donald Trumps evne til å vekke massene.

Mens maktkampen i Demokratisk Alliance truer med å splitte partiet brygger Karoline på sine egne planer for å komme til makten. Hvor mye – og ikke minst hvem – er hun villig til å ofre for å nå dit?

Samtidig er den unge IT-ekspert Annie Faurschou i Forsvarets etterretningstjeneste kommet over spor av Karolines kontakt med russerne. Spørsmålene i kjølvannet av oppdagelsen er ikke bare hyggelige. Er den nyvalgte folketingsrepresentanten i lomma på russerne? 


Det ser ikke ut som Annies overordnete er veldig interessert i at hun skal grave i det. Men hvorfor det? Er de innblandet på noe vis? Og hvem er i så fall «de»?

Karoline er en hard og uforsonlig jernkvinne, som ikke har mildnet med årene. Hennes og mannen Peters forhold, holdt på å gå over styr i den forrige boken, men de har funnet ut av det. Peter har blitt samferdselsminister, og Karoline har en maktposisjon som nasjonalkonservativ politiker. 

Vi møter igjen journalisten Jesper, som også er en gammel kjæreste av Karoline, og en venn av familien med røtter i russisk jord. Den russiske kona hans Olga, har tatt med seg sønnen deres Viggo og stukket av, en hendelse som utvikler seg gjennom hele romanen. 

Ekstra spennende var det å bli kjent med Annie Faurschou, lingvist, analytiker og autist. Hun er ikke god på sarkasme og ironi, men har en godt utviklet evne til å legge merke til mikropausene, eller nølesignalene, i det folk sier. Dette var interessant å lese om, og virkelig noe jeg vil prøve å legge merke til selv, i dialog med andre. Et lite utdrag fra da hun sjekker ut etterlatenskapene til en avdød kollega, og vil gjenåpne en sak hvor Karoline Blicher er involvert:

        Hør nå her, Faurschou. Du er en dyktig medarbeider. Du er en flink jente, du møter i tide, du melder deg aldri syk, du er arbeidsom, du klager aldri, ingen klager på deg, du er et unikum. Nå ber jeg deg om å legge bort denne saken. 
        Hvorfor? Hvis hun har gjort noe ulovlig?
        Vi skal ikke ha en stor spionsak, det er helt utelukket.

Innimellom gjør det vont i sjelen å lese denne boken, for enkelte karakterers holdninger til underordnede, kvinner, muslimer, gamle og syke skjærer i mine ører. Foreldrene til Karoline Blicher har også viktige roller, mor på aldershjemmet, hvor hun er mer eller mindre parkert av sin mann, og far som fremdeles tygger på avsløringene vi fikk i forrige bok.

Denne spenningsromanen har enda et par innfallsvinkler, så det mangler ikke på åpninger for intrige og spenning. Normalt sett er jeg ikke glad i en utpreget politisk tematikk, spesielt ikke på internasjonalt nivå, men i denne serien greier Kim Leine å legge inn akkurat nok personlig dramatikk, til at det fungerer for meg. Nå har jeg allerede nevnt at jeg syntes det ble litt langdrygt innimellom, men ikke verre enn at jeg gleder meg til fortsettelsen, som kommer i 2024.


Utgitt: 2023
Sider: 395
Kilde: Lånt på biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar