onsdag 1. mars 2023

Den himmelske makrell av Tor Åge Bringsværd

Er du klar for en underholdende, klok og fantasieggende science fiction-roman?
Hvis sci-fi ikke er din favorittsjanger, men du kanskje er litt nysgjerrig og våger deg ut av komfortsonen din, så er årets utgivelse fra Tor Åge Bringsværd et godt valg. 

Forlaget om handlingen:
847 mennesker er rammet av en mystisk sykdom, det såkalte makrellsyndromet. Alle ble smittet i samme område av byen, og alle synes å leve i to verdener. På den ene siden kan terapeutene snakke med dem som vanlig, men pasientene er også omgitt av andre vesener, usynlige for alle andre enn dem selv.

Slik også med Silas. Han er i det hele tatt «et særlig interessant kasus», ifølge de fleste som har med ham å gjøre. Det kan nesten virke som om han snakker med de døde. Eller er de egentlig døde?

Området Silas bor i er inngjerdet med laserpiggtråd, mens resten av samfunnet forsøker å finne ut av årsaken til sykdommen. Hvordan blir framtiden – for pasientene og for de andre, tilsynelatende friske menneskene? Hvilken virkelighet seirer til slutt?

Da jeg en uke etter endt lesning skulle sette meg ned å skrive noen ord om denne boken, var det skrekkelig vanskelig å formulere noen fornuftige tanker. 

Handlingen er glimrende presentert over her, og noe mer "fornuftig" har jeg ikke å bidra med. Vi hører mye om forholdene i Kvartalet, og om storsamfunnet utenfor. Makrellsyndromet gjør at de som er rammet mister kontakt med virkeligheten, og dette bærer selvfølgelig romanen preg av.

Når jeg leser om kollektive vrangforestillinger sånn som her, begynner hodet mitt å leite etter paralleller til vår virkelige verden. Ikke at jeg kom til konklusjoner med to streker under, men noe finner man jo.

Faren vår har et venstre øye som alltid gråter og et høyre øye som bestandig ler. Men ingen av vårs har våga å spørre.
        Vi er glad i ham, vi tre brødrene. Men vi er redd ham også. For han har alltid så skarpe kniver i beltet. 
        Jeg heter Silas.
    
    Jeg er den yngste.

Jeg hadde glede av å lese Tor Åge Bringsværd sin lekne sci-fi, med sine litt pussige scener. Les gjerne denne, om du vil ha en roman litt utenom det vanlige ☺

Utgitt: 2023
Sider: 192
Kilde: Bookbites

4 kommentarer:

 1. Er dette en nyutgivelse eller noe har har skrevet på gammeldagan? Han er 83 år, imponerende hvis siste.
  Leste mye av Bing og Bringsværd i min ungdom, men det er lenge siden.
  Kollektive vrangforestillinger har vi vel nok av i disse dager, selv om de
  har en annen form..
  Artig tips, noteres:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har forstått at denne er ny, 83 er da ingen alder, mener Joyce Carol Oates også er 83, og hennes nyeste roman ga virkelig fraspark.

   Slett
 2. Eg står på venteliste på biblioteket. No gler eg meg jo bare ekstra! Bringsværd har ein finurleg måteå skrive på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Finurlig var et dekkende ord, du kan glede deg ja :)

   Slett