søndag 12. mars 2023

Tre år - intens spennende krim av svenske Anders Roslund

Da BokBloggBerit i oppsummeringen sin for februar, glimtet til med en sjelden sekser på terningen, ble jeg så nysgjerrig at jeg sporenstreks lånte boken på biblioteket. Jeg har ikke lest noe av Anders Roslund før, Tre år er bok nummer 10 i en serie jeg sannelig skal se litt nærmere på. På Berits blogg kan du lese omtalen hennes, og finne en oversikt over bøkene som er gitt ut på norsk. Takk Berit, for at du gjorde helgen min veldig spennende!

Fra bakpå boken: 
De var begge 4 år da de forsvant. Nå sørger man over dem på samme kirkegård. Ved hver sin grav. Men kistene til småjentene er tomme begge to. 

For å forstå hvordan de to jentenes historier henger sammen, må kriminalbetjent Ewert Grens og undercover-agent Piet Hoffmann besøke den mørkeste av alle mørke verdener og kjempe sin vanskeligste, farligste og motbydeligste kamp til dags dato.


Utgitt: 2020/på norsk 2022
Sider: 432
Oversatt av: Morten Hansen
Kilde: Lånt på biblioteket


For meg som ikke ante hva boken handlet om ble det et sjokk å se hva Berit hadde lokket meg til å lese. Tematikken åpenbarer seg ganske tidlig, men leseren får litt tid på å stålsette seg, for først blir vi litt kjent med  Ewert Grens. 

Kriminalbetjenten mistet sin gravide kone for mange år siden, men besøker graven hennes hyppig fremdeles. På en benk på kirkegården kommer han i snakk med en kvinne som også besøker en grav, en tom grav hvor hennes forsvunne datter skulle ha lagt.

Den temmelig tilårskomne betjenten oppfører seg litt surrete på jobb, i sin iver etter å blåse støv av kirkegårdskvinnens gamle sak, ender han opp med å bli suspendert. Fritiden bruker han godt, og det er her samarbeidet med Piet Hoffmann begynner. Infiltratøren må overtales, for etter å ha vært kriminell tidligere, er han nå en oppofrende trebarnspappa som elsker sin kone høyt. 

Ewert Grens greier å jobbe i det skjulte for politikollegene sine, og knytter til seg flere uformelle aktører. De avdekker etter hvert en internasjonal pedofiliring, og målsetningen deres er å finne de to svenske småjentene, og knuse denne. For at medlemmene av ringen skal få sin straff, og barna de misbruker skal slippe unna, er det viktig å gå frem på rett måte.

Piet Hoffmann, som var overbevist om at han hadde holdt kaoset, rådvillheten inni seg. Ekspert på å opptre blant mennesker som aldri lærte ham å kjenne. 
        Men Grens kjente ham.
        - Du? Piet?
        Hoffmann trakk på skuldrene.
        - Å spille kriminell - det er èn ting.
        Hvisket, uten å vite hvorfor.
        - Da er jeg sikker på hvordan jeg skal tenke. Hvordan andre tenker. Vet hvordan fare ser ut. Kan angripe, flykte. Men å spille... pedofil? Nei. Jeg kan ikke. Det funker ikke.

Tre år er hardkokt krim på sitt aller beste. Actionnivået er formidabelt, samtidig som gode personskildringer tilfører menneskelighet og varme. Her skildres den verste av alle forbrytelser, og til tider føltes kvalmen helt på ekte. Jeg holdt pusten, leste med boken på strak arm og innimellom med ett øye lukket, men jeg kom meg videre.

Boken er handlingsmettet til tusen, men dveler ikke lenge ved hver scene, derfor føltes de 432 sidene mye færre enn det de er. Skriveteknikk og oppbygning er helt etter mitt hjerte, og selv om jeg ikke har belegg for å uttale meg om det grundige arbeidet som skildres, så vil jeg påstå at historien er troverdig. 

Det jeg sitter igjen med etter denne formidable lesningen, er en forståelse for hvordan en pedofiliring kan være bygget opp, og hvordan ekstremt datakyndige mennesker som samarbeider kan greie å pulverisere nettverket. 

Rekkefølgen på serien: Udyret, Boks 21, Oppreisningen, Jenta under byen, Tre sekunder, To soldater, Tre minutter, Tre dager, Tre timer, Tre år

Ser du etter en slukebok til påskeferien så anbefaler jeg deg denne!


10 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten! Har läst de första böckerna i serien men sen kom jag av mig. Kanske dags att läsa vidare...

  SvarSlett
 2. Jag har inte heller läst Roslund men är dålig på att läsa krim!

  SvarSlett
 3. jag instämmer helt med föregående talare. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 4. Jag har inte läst något av Anders Roslund. Det är måhända en brist. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 5. Jag som läser så mycket krim har inte läst den här serien! Trots att den verkar bra

  SvarSlett
 6. Eg kan streka under at boka er veldig god og svært spennande, og at det tidvis gjer vondt å lesa.
  Takk for lenke, og for at du tok imot lesetipset.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er vond å lese, men han går ikke i detalj, så det er til å holde ut. Takk igjen for superdupert lesetips! Ser at serien er på Storytel, så dette får følger :)

   Slett
 7. Tack för smakbiten, jag har inte läst den här, men maken har läst den tror jag.

  SvarSlett
 8. Jag måste ta upp den här serien igen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så godt å høre at en av dere svenske lesere har lest boken. Jeg gleder meg til å starte på begynnelsen, for dette var virkelig godt skrevet og komponert :)

   Slett