torsdag 23. mars 2023

Kan hende er det vakkert - om Rolf Stenersen og hans samlinger

Årskortet på Kode, for de neste 12 månedene er fornyet, og jeg var klar for den første utstillingen i år. Nå heter det ikke Kode 1-2-3-4 lengre, og det er jeg glad for, for selv om jeg visste at bygningene var nummerert i rekkefølge, så stusset jeg alltid over om det var Lysverket som var 1 eller Permanenten. Nå er det enkelt: Lysverket - Rasmus Meyer - Stenersen og Permanenten. 


Utstillingen som åpnet i Stenersen 10 mars heter Kan hende er det vakkert. Utstillingen er bygget opp av kunst samlet inn (kjøpt og betalt) av kunstsamleren Rolf Stenersen. Bildene hører hjemme hos Munchmuseet i Oslo og Kode i Bergen, og vises nå sammen for første gang siden 70-tallet.

Etter å ha studert samlingen hans fikk jeg lyst å lære mer om mannen bak denne flotte kunstsamlingen. Inne på Kode kunne en lese litt om ham, at samlingen gjennom 160 verk belyser mannens idealer, interesser og ambisjoner. Han var drevet av en tro på kunstens samfunnsmessige betydning, så han støttet nye, lovende talenter og lokale kunstnere, ved å kjøpe verker av dem. Han skilte heller ikke mellom berømte kunstnere, debutanter og selvlærte amatører.

Nei, kunsten er ikke skjønn.
Så snart det virker vakkert,
er det gammalt og uten himmel


Stenersen brydde seg ikke om bildet var stygt eller pent. Det er det rare, nye og drømmeaktige ved bildet som fengslet og opptok ham. 

Jeg fant ikke noe på Kode som belyste hans bakgrunn og svarte på spørsmålet om hvordan han kom til pengene, så da ble det Wikipedia:

Rolf Stenersen (født 13. februar 1899 i Kristiania, død 15. oktober 1978 i Bergen) var en norsk finansmann, idrettsmann, forfatter og kunstsamler. 21 år gammel tjente Stenersen en formue på kjøp og salg av skipsaksjer. Han fortsatte å tjene store penger på finansielle transaksjoner, men opplevde etter hvert at gleden ved denne virksomheten forsvant.

I perioden rett etter starten på andre verdenskrig og fram til angrepet på Norge i 1940 arbeidet han i Forsvarsdepartementets opplysningskontor med kodeknekking. Stenersens spesialitet var engelske koder. 

Han brukte mer og mer tid på å bygge opp en kunstsamling, ikke minst med bilder av Edvard Munch, som Stenersen ble en personlig venn av, og i mange år virket som rådgiver for. I 1936 ga han sin store kunstsamling til Aker kommune, som senere ble innlemmet i Oslo. I 1994 fikk samlingen permanent plass i Stenersen-museet. Den inkluderer verker av en rekke kunstnere, blant andre Erik Harry Johannessen.

I 1971 ga Stenersen en ny stor samling til Bergen kommune. I 1974 ga han sin bolig Villa Stenersen i gave til staten, tenkt som bolig for statsministeren. Villaen ble tegnet i 1937 av Arne Korsmo, og regnes som et av hovedverkene i norsk funksjonalisme. Huset har imidlertid knapt vært bebodd av noen statsminister, og er fra år 2000 studiesenter for arkitektur og design.

Stenersen har skrevet flere skjønnlitterære verk, samt verker om økonomiske forhold, og dessuten biografien Edvard Munch. Nærbilde av et geni (først utgitt i Sverige i 1944, første norske utgivelse 1945). Som skjønnlitterær forfatter debuterte han med novellesamlingen Godnatt da du, som vakte oppmerksomhet hos anmelderne. Oppmerksomhet vakte også hans første roman Stakkars Napoleon (1934) og skuespillet Eva og Johannes (1953). Romanen Det likner kjærlighet kom i 1947. Han skrev også erindringsbøkene Aksjer, kunst, kunstnere (1969) og Jakten etter det vakre (1976).

Stenersen deltok under sommer-OL for Norge i 1920 i Antwerpen på 4 x 100 m stafett, og var også norgesmester i sprint.

Han mottok St. Hallvard-medaljen i 1977.

Jeg har hatt stor glede av å se på bildene i samlingen, to har jeg gjengitt her, uten å nevne navn, siden fokuset mitt ikke har vært kunstnerne. Flere av bildene gjorde sterkt inntrykk, spesielt fem bilder hvor personene hilser på døden, og et bilde med krigsfly og tinnsoldater. Bildet nederst her er en del av fire, mener jeg å huske, pennetegning og akvarell, ufattelig flotte alle sammen. Bildet øverst er en detalj fra et stort bilde som også gjorde inntrykk. 

Synes du dette er interessant, må du skynde deg å se filmen Munch på kino, i filmen vies Stenersen og hans vennskap med Edvard Munch stor plass (og filmen er kjempegod...)


Utstillingen står til skolen har begynt igjen til høsten, så du har god tid på deg ☺

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar