onsdag 22. mars 2023

De russiske notatbøkene av Igort

Etter jeg leste Igorts første bok i denne serien De ukrainske notatbøkene, har jeg gledet meg til at denne tegneserieskaperen skal ta oss med videre i sin utforskning av det tidligere Sovjetunionen. Denne gangen er det Russland som står for tur, når vi, går i fotsporene til Anna Politkovskaja. 

Forlaget om boken:
I De russiske notatbøkene, som er skrevet i årene etter drapet på gravejournalisten Anna Politkovskaja i 2006, følger han videre i hennes fotspor. Med den samme utrettelige viljen til å stille spørsmål, forstå og fortelle, spør han: Hvordan ser Putins forkledde demokrati ut, et politisk system preget av vilkårlige arrestasjoner og drap på meningsmotstandere? Er det mulig å overse Politkovskaja og de andre drepte journalistene? Er det mulig å glemme de torturerte og massakrerte tsjetsjenere fra en krig som allerede virker så fjern? 

Gjennom å ivareta det menneskelige i møte med umenneskelige fakta, tegner Igort fram personene og historiene han møter underveis. 

Med kunstneren Igors briller på, blir vi kjent med de svakeste blant oss, stemmer som ikke vil forsvinne. Undertittelen til boken er "en tegnet reportasje", og det er akkurat det denne boken er, for Igort rapporterer virkeligheten som alt for mange lever i.

Gjennom å følge den russisk/ukrainske journalisten Anna Politkovskajas utrettelige arbeid for å forbedre menneskerettighetene i Russland.

Boken starter med en uttalelse fra Anna, og et bilde av en Makarov IZH, våpenet som skjøt og drepte henne i hennes egen bygård i 2006. Tre år senere oppsøker Igort drapsstedet, i sitt forsøk på å gå opp sporene hennes, og forsøke å finne ut hvordan befolkningen opplever situasjonen. 

Det er ikke bare Anna Politkovskaja som har blitt skutt i Russland, i kjølvannet av drapet på henne drepes flere, både en advokat og en journalist, begge venner av Anna blir tatt av dage.
Så følger forskjellige historier, som alle belyser volden og urettferdigheten i landet blant annet fra Galina Ackerman, en av Annas nære venninner.

Vi får høre om krisen i Dubrovka-teatret i oktober 2002, hvor tsjetsjenske geriljasoldater tok 850 sivile som gisler. I denne historien får vi også lære om den tsjetsjenske konflikten som går 400 år tilbake i tid. I denne sammenhengen dukker Tolstoj opp, og vi får senere høre om Dostojevskij og hans skjebne. Når en leser om hva disse to har gått gjennom, kan en skjønne at bøkene deres er dystre.


I kapitlet Mitt liv som helt, møter vi en soldat, som trodde han skulle bidra for landet sitt, men oppdaget raskt at livet som "helt", var noe helt annet enn det han hadde sett for seg. Det er grusomt å lese om hvilken medfart uskyldige kvinner og barn får, men mange av soldatene, som tross alt går inn i krigen med åpne øyne, har det ikke så mye bedre. 

For en historie! Her møter vi mennesker som lever i en virkelighet vi knapt greier å forestille oss. Igort sine tegninger taler sitt eget sterke språk, mange av illustrasjonene borer seg inn i sjelen min, og flere ganger kjente jeg klumpen i halsen vokse. Dette er mørk og dyster lesning, det gjør vont langt inn i sjelen, men vi trenger å vite disse tingene, så det er bare til å stålsette seg og lese!Forlag: Pax
Utgitt: 2023
Sider: 175
Oversatt av: Astrid Nordang
Kilde: Leseeksemplar

6 kommentarer:

 1. Kjempeinteressant. Må skaffe meg denne. Husker så godt Anna P og da hun døde. Ønsket meg boka hennes til jul, den som heter Mitt russiske testamente, og fikk den av faren minn det året. Fikk lyst til å ta den frem igjen og lese den på nytt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre at du allerede har et forhold til Anna P. Kjekt at du fikk lyst å lese boken, jeg er begeistret for Igors tegninger, og måten han fremstiller vonde og vanskelige perioder i landene han besøker.

   Slett
  2. Nå har jeg tigget om boka...Må jo bare lese denne:) Takk for tips:)

   Slett
  3. Så gøy, spent på hva du synes :)

   Slett
 2. Den kommer ikke opp på biblioteket mitt, er den helt ny? Den fikk jeg lyst til å ta en titt i. Jeg får evt. spørre hos Pax. Har bare litt dårlig sannvitighet for jeg har flere Pax bøker ulest.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er helt ny :) Det er bare til å sette i gang å lese når en får et leseeksemplar, jeg er ikke helt ajour jeg heller, men nesten.

   Slett