onsdag 29. mars 2023

Det innestengte spøkelset av Petrus Dahlin og Sofia Falkenhem

Det innestengte spøkelset er første bok i en ny serie for barneskolebarn, som heter Redd spøkelsene! God påskekrim for barn er gull verdt, og det er ikke så lett som det kanskje ser ut til, å skrive fengende for viltre småtasser. Til tross for at jeg liker ganske så rå krim selv, var det ikke fritt for at denne boken fikk opp pulsen en smule. 

Fra bakpå boken: 
En lang og kjedelig sommerferie forvandles til et eventyr når tvillingene Sam og Sara får vite at farmor og farfar var spøkelsesforskere! Verkstedet deres med snåle apparater og oppfinnelser er fremdeles i den hemmelige kjelleren. Der nede hører Sam og Sara for første gang mystiske lyder, så de bestemmer seg for å bli spøkelsesreddere.

Forlag: Mangschou
Utgitt: 2022/på norsk 2023
Sider: 90
Oversatt av: Øystein Rosse
Kilde: Leseeksemplar


Mor og far driver restaurant, og om sommeren har de det ekstra travelt. I håp om å sysselsette barna viser far dem rommet som har stått avstengt lenge. Her befinner nemlig besteforeldrenes forskningsbase seg, et rom som barna nå får lov å leke seg i.

Det viser seg at det ikke bare blir lek, når de hører lyder fra Sara sin mobil, og de ikke kan unngå å tolke det som sies, som et rop om hjelp. 

Takk og pris for travle foreldre, for barna får holde på med undersøkelsene sine, helt uten inngripen fra bekymrede voksne.
Både Sam og Sara er skremt av mørket og de er begge redd for spøkelser, men samarbeider godt om oppgaven å finne ut hvem som roper. 

Det er selvfølgelig det innestengte spøkelset som kaller på dem, og igjen "selvfølgelig" greier barna å finne og redde spøkelset. 


Kanskje er jeg litt gammeldags, men jeg setter pris på at barnebøker er litt forutsigbare. Handlingen er av det snille slaget, i så måte egner boken seg godt for lesing på sengekanten, for her er det ingen som blir skremt. 

Litt spennende er det jo, for Sofia Falkenhem sine flotte illustrasjoner utfyller teksten sånn at det er lett å la seg rive med.

Boken har illustrasjoner på hver dobbeltside, teksten er luftig og skrevet med en font som gjør den lett å lese. Korte setninger og mye dialog bidrar også til at barn som øver på å lese, kan ha glede av å lese selv. 

Det innestengte spøkelset er en fin fortelling om travle foreldre, søskensamhold og samarbeid, helt sikkert noe både voksne og barn kan kjenne seg igjen i.

Jeg anbefaler gjerne boken videre!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar