lørdag 25. mars 2023

Hundedager - ny krim av Geir Tangen

Det har gått noen år siden jeg leste debutboken til Geir Tangen, Maestro som kom ut i 2016. Siden har jeg frydet meg over hver nye bok som har kommet fra ungdomsskolelæreren i Haugesund. I Hundedager møter vi igjen overbetjent Gabriel Fjell, som vi ble kjent med i Vargtimen som kom i 2021, et lykkelig gjensyn ble det, for Hundedager er en slukebok av beste merke.

Forlaget om handlingen:
En liten gutt blir funnet drept i et turområde i Haugesund. Han er slått i hjel med en stein og kastet nedfor en bratt skråning. Den brutale volden mot det forsvarsløse barnet sjokkerer selv erfarne politifolk. Overbetjent Gabriel Fjell og hans team må ha hjelp, og Kripos-etterforskeren Aida Ibrahim kommer fra Oslo for å bistå arbeidet. Timer og dager går uten at noen melder gutten savnet, og til tross for at Gabriel Fjell og teamet hans arbeider døgnet rundt, klarer de ikke å identifisere gutten.

Samtidig vikler en lokal frilansjournalist seg inn i garnet, og velter med det den første dominobrikken i dette dystre mysteriet.

Min litterære mars måned, har i unormalt stor grad vært preget av vold i nære relasjoner. Hundedager skiller seg tydelig ut, fordi Geir Tangen har greid å plassere de vonde scenene akkurat innenfor, det jeg orker å lese av voldshandlinger mot egen familie.

Tematikken presenteres delvis via politiets etterforskning, men tydeligst gjennom offeret, som har en egen stemme. Vi hører om "kode 6", som betyr å leve under fiktivt navn, og på en adresse som ikke er sporbar. Snakk om å være fange i sitt eget liv!

Overbetjent Gabriel Fjell og de andre etterforskerne har også litt å stri med. Kollegaen Rashid Suleimans traumer kommer til overflaten når han må hanskes med en barnemishandler. Kripos-etterforskeren Aida Ibrahim får problemer med forholdet til Rashid, når han nekter å følge ordre fra henne.

Rashids frustrasjon er så godt skildret at jeg, til tross for mine rolige omgivelser, selv kunne kjenne frustrasjonen han følte. Makt demonstreres på flere måter i denne historien, likeledes den avmakt som ofrene føler på. 

Hundedager er gjennomgående spennende, her dveles det ikke ved lange skildringer av verken omgivelser eller følelser. Selv om det er en tung tematikk som ligger i bunn, så møter vi et knippe knakende gode karakterer, blant andre en freelandsjournalist med drone, og en gammel dame som lider av demens, sånn omtrent halvparten av sine våkne timer. De andre timene er hun klar og en skarping, som har gjort observasjoner det er verdt å lytte til.

Historien er velskrevet, lettlest og helt uten dødpunkter. Vi møter et rikt persongalleri, men det er ikke vanskelig å følge med i handlingen. Lurer du på hvilken krim du skal lese i påsken, så trenger du ikke lure lengre, Hundedager må bli en av dem ☺

Andre bloggere om boken:
MedbokogpalettBokblogger, Henningbokblogger og HverdagsnettForlag: Gyldendal
Utgitt: 2023
Sider: 352
Kilde: Bookbites

6 kommentarer:

 1. Fantastisk fin anmeldelse Tine! Tusen hjertelig takk for at du leser meg så godt ♥️ Hilsen Geir

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt å høre at jeg leser deg godt, regner med du går i gang med en tredje bok, jeg savner Gabriel allerede :)

   Slett
 2. Veldig enig med deg:) Jeg anfefaler den også som påskekrim:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja sant, mer perfekt påskekrim skal du lete lenge etter :)

   Slett
 3. Jepp. Skal leses. Denne gang må Tangen finne seg i å vente til jeg får fatt i boka på biblioteket :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg fant den på Bookbites, så denne kunne jeg sette i gang med sporenstreks etter jeg hadde tenkt tanken at jeg ville lese den :)

   Slett