mandag 27. mars 2023

Kallmyren av Liza Marklund

Liza Marklund, en av de best kjente svenske krimforfatterne, skriver så det spruter etter fremdeles. Siden debuten i 1995 har hun servert krim av ypperste klasse, og hun har hatt evnen til å fornye seg, siden starten. De fleste kjenner henne nok fra serien om Annika Bengtzon, men det andre hun har skrevet er også verdt å få med seg, som Kallmyren. Boken er en frittstående oppfølger til Polarsirkelen, leste du den er jeg sikker på at du har glede av å få med deg denne her. 

Forlaget om handlingen:
I 1990 finner Wiking Stormberg en lapp fra sin kone, Helena. Hun har gått en tur for å plukke multer. Deres nyfødte datter, Elin, er med på turen, mens sønnen Markus er hos farmor. På kvelden har ikke Helena og Elin kommet tilbake. Elin blir funnet i live ved Kallmyren, mens Helena er forsvunnet. Kroppen hennes ble aldri gjenfunnet. Den kalde myra ble hennes grav.
Mange år senere er Wiking fortsatt dypt berørt av tapet av sin kone. Men så en sommerdag i 2020 mottar Markus et illevarslende brev signert med Helenas signatur. Kan hun fortsatt være i live? Men hvorfor skulle hun eller noen andre true familien hans? Wiking må spørre seg selv om han holder på å bli gal, om han ser spøkelser, eller det finnes krefter som truer ham og familien hans – og i så fall hvem eller hva.

Liza Marklund gir oss igjen en godt komponert historie, med nerve som holder leseren i et hardt grep. Handlingen er fortalt fra to vinkler, som er ganske vanlig etter hvert, men detaljene vi blir presentert for i den tidligste delen, forklarer mye av det som siden skjer.

Det er artig å høre om Wikings ungdomsår, når han reiser sørover for å utdanne seg som politi. Her møter han også Helena, som han gifter seg, og får to barn med. Personskildringene i denne boken er veldig gode, måten vi blir kjent med karakterene på, bidrar også til den fine stemningen som preger historien.

Handlingen tar oss med til et lite sted, langt nord, noe som ofte medfører utbroderinger av bygdemiljø og naturskildringer. Marklund holder dette på et minimum, noe som gjør at tempo holdes på et jevnt høyt nivå.

På det lille stedet Stenträsk, hvor handlingen utspiller seg befinner det seg en Robotbase. Basen skal vurdere Natos nye robotsystem, og i den forbindelse åpnes det opp for verden utenfor. 

I arbeidstiden etterforsker Wiking Stormberg et grovt våpentyveri, men det er sønnens utfordringer med et fristende jobbtilbud, som tar mest av hans oppmerksomhet. Jeg vil nødig avsløre detaljer som frarøver deg overraskelsesmomenter, men lover at dette er en krim som byr på uventede vendinger i et realistisk scenario.


Utgitt: 2023
Sider: 320
Oversatt av: Kari Engen
Kilde: Bookbites

2 kommentarer:

  1. Jeg har ikke lest ei eneste krimbok fra Marklund. Tenk hvor mye bra jeg har til gode !!! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Heldige deg som kan begynne på begynnelsen av serien hennes med Annika Bengtzon, vi går aldri tom for lesestoff :)

      Slett