onsdag 1. juni 2022

Oppsummering av lesemåneden mai

Der var den måneden "forsvunnet" også ☺
Lesing, kulturarrangementer og stolpejakt, det oppsummerer godt hva jeg har drevet med denne måneden. Jeg har feiret bursdag og nøt en super 17-mai med gode venner, i strålende sol. Med De litterære Festspill, var det lett å få med meg noen godbiter fra kulturtilbudet i Bergen. 

Det ble litt av en haug med leste bøker denne måneden, jeg skjønner ikke selv hvordan jeg har fått tid til det. Er fornøyd med variasjonen, seks kategorier er ikke verst.

Jeg har ikke lest til Anitas diktlesesirkel i mai, siden jeg ikke har uleste diktsamlinger i hylla. Kanskje jeg kan lese en jeg har lest før? jeg har litt å velge mellom som med hell kan leses på nytt. 

I Elidas 1001-lesesirkel i mai skulle jeg lese en bok fra det året jeg selv er født, og siden jeg har bursdag i mai publiserte jeg omtale av En spøk, på selveste bursdagen min. 

Dette har jeg lest i mai: 

 1. Amy McCulloch - Åndenød - 5
 2. Janne Haaland Matlary - Demokratiets langsomme død - 6
 3. Max Estes - Regnværsdagen - (barn) 5
 4. Hege Woxen - Jeg er loddrett, dikt av Sylvia Plath - 3
 5. Sofie Sarenbrant - Visning - 4
 6. Jarle Sten Olsen - Svarte engler - 5
 7. Sofie Sarenbrant - Avdeling 73 - 3
 8. Hurum, Helleve og Hulsen - Roar - (barn) - 5
 9. Andrea Abreu - Skydekke - 4
 10. Sofie Sarenbrant - Tiggeren - 4
 11. Matt Haig - Midnattsbiblioteket - 3
 12. Emilio Fraia - Sevastopol - 4
 13. Lev Tolstoj - Sevastopol - 5
 14. Carmen Korn - Døtre av en ny tid - 4
 15. Jørgen Brekke - Formørkelsen og dens lys - 5
 16. Maren Uthaug - Og sånn blei det - 5
 17. Hilde S. Palladio - Den som frykter snøen - 5
 18. Colleen Hoover - Minner om ham - 4
 19. Karin Smirnoff - Jeg dro ned til bror - 5
 20. Olga Ravn - Dei tilsette - 5
 21. Michel Houellebecq - tilintetgjøre - 3
 22. Lev Tolstoj - Anna Karenina - 5

Romaner: 10
Sci-fi: 1
Krim: 7
Barn: 2
Dikt: 1
Sak: 1


Flere av bøkene jeg har lest denne måneden er etter supre tips fra andre
bokbloggere, 
tusen takk folkens! 


Kulturarrangementer i Mai: 

Teaterstykket om tragedien i Telavåg under andre verdenskrig, ble satt opp i Gestapohuset, utrolig bra, synd det gikk så kort tid. På månedens første lørdagskafè var det oppsetningen av Morgenstjernen som ble omtalt.
Den andre kafèen jeg var på, var det selveste Olga Ravn som pratet til oss om oppsetningen av De ansatte. For en dame og for en bok (Dei tilsette), jeg nileste den nynorske oversettelsen før denne samtalen. (og fikk høre at det snart kommer en oversettelse til bokmål, som jeg må få tak i.)


Det er De litterære festspillene for tiden, og på himmelspretten fikk jeg meg en billett til to performancer og en samtale med Anne Carson og mannen Robert Currie. Jeg har ikke lest noe av henne, men Rød selvbiografi hentes hjem i morgen. 

Anne Carson leser Cassandra Float Can mens det skjer mye på scenen
Foto: Norsk forfattersentrum


Helt på tampen av måneden var det Ali Smith som besøkte Bergen. Hun er en kvinne jeg gjerne lytter til, så jeg spanderte på meg en billett. Her var det Ole Torp som ledet samtalen med Ali Smith og festspillsjefen Linn Ullmann. 

Møtet med disse to gjorde noe med meg. Jeg turte nesten ikke puste da jeg gikk ut fra Litteraturhuset denne kvelden, for underbevisstheten min drev fremdeles å fordøyde. Før jeg var kommet hjem, hadde jeg tatt flere avgjørelser angående min egen lesing. Linn og Ali snakket nemlig mye om lesing, og at de har lest hverandres bøker med hjerte og sjel, det er det ikke tvil om. Deres egne bøker ble selvfølgelig også nevnt, og begge to leste fra sine egne ting. 


Ali Smith kommer i disse dager med en slags oppfølger til årstidskvartetten Companion piece, og Jente 1983 var vel den av bøkene til Linn Ullmann det ble snakket mest om. Årstidskvartetten har jeg lest, og når jeg leser Companion piece skal jeg gjøre det med oppmerksomhet, og refleksjon tilbake til kveldens nydelige samtale. Vi nærmer oss sommeren folkens, jeg sier som jeg pleier: jeg skal prøve å gjøre andre ting, hehehe... vi får no se!

Takk for alle besøk og kommentarer og riktig god lesning i juni!

11 kommentarer:

 1. Eg sier som du: Kor får du tid til 22 bøker? Såvidt eg veit ser du lite eller ingenting på tv, men likevel. Eg har lest Dei tilsette og Anna Karenina av dine.

  Samtalen mellom Ali Smith og Linn Ullmann høyres meget interessant ut. Kan du fortelje meir om avgjørelser om eiga lesing, eller noko som alle kan ta med seg frå den samtalen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ali og Linn leser hverandres bøker, og Virginia Woolf, og det er måten de har lest på som gjorde inntrykk på meg. Shame on me som leser 22 bøker på en måned, det skal det bli en slutt på. Jeg ønsker å bruke mer tid på å velge meg bøker, og mye mer tid på å lese dem. Det er hele planen, å gå høyt ut å "love" å lese halvparten så mange bøker funker egentlig dårlig, for engasjementet mitt tar lett fyr.
   Så De ansatte på teater i dag, jeg syntes det var bra (de tre som ikke hadde lest seg opp, syntes ikke det) Tror jeg likte boken bedre enn stykket, men etter å ha lyttet til Ali og Linn, kunne jeg ønske at jeg tok meg bedre tid.

   Slett
  2. Interessant! Eg tok eit val i desember/januar om Goodreads-lesemålet. Det har i fleire år vore på 200 bøker i året, og dei siste åra har eg brukt nyttårsaften på sprenglesing for å oppnå målet. Nå er det på 104 bøker og eg nyter kjensla av at eg har skaffa meg meir tid til meir omstendelige bøker.

   Den eine boka eg leser nå, Romantic Outlaws, har vore med meg rundtforbi sidan mars (trur eg) og eg nyter å lese eit par kapitler her og der.

   Slett
  3. Spennende at vi har vært innom de samme tankene, håper det funker for meg også :)

   Slett
 2. Litt av en måned dette.:) Har lest fem av dine, og ser fram til å lese andre av dem. Åndenød og Tillintetgjøre blant annet. Gleder meg til å se Ullmann og Smith på Lillehammer. Har billett til dem på fredag.:)
  Ønsker deg en fin juni- og håper du når ditt mål, men skjønner godt at du lett kan ta fyr når du får leselyst av gode bøker.. Å ta seg tid til å fordøye mer er sikkert ikke dumt. Blir spennende å få høre om det endrer noe for deg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Heldig du som fikk med deg Anne Carson også:) Likte Rød selvbiografi veldig godt, en rar bok til å begynne med, men så tok den seg opp veldig...

   Slett
  2. Denne måneden har vært helt rå, når det gjelder litterære bekjentskaper. Gled deg til Ali/Linn, spent på om du plukker opp andre ting fra samtalen deres enn meg.
   Det var artig å se Olav Ravn sitt stykke i går, etter at hun sjarmerte meg på sist lørdagskafè, jeg syntes stykket var bra, mens de tre venninnene mine som ikke hadde lest seg opp.... not so much :) Venter på Rød selvbiografi, må jo lese den nå.

   Slett
 3. Det er sommer. 1. sommerdag er 14. april. =) Men skjønner hva du mener. Sommeren i Trøndelag er som den bruker å være. Sol og regn i hyppig endring.

  Av dine bøker har jeg bare lest Åndenød, som jeg ikke har skrevet om ennå, og Midnattsbiblioteket begynte jeg på i dag.
  God sommer! =)

  SvarSlett
  Svar
  1. 14 april er vel den dagen jeg begynner å gå med korte bukser, så det passer ypperlig at det er sommer allerede da :)
   Lykke til med Midnattsbiblioteket, spent på hva du synes. God sommer til deg også Ina!

   Slett
 4. Mange spennende bøker du har fått lest og ting du har fått med deg av kulturelle ting. Jeg skrev et innlegg på ipaden i går, men det forsvant?
  Nå, skal jeg dra med toget til Lillehammer, i regnværet. Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du har hatt det kjekt på Lillehammer, kanskje du traff Anita og flere? Jeg har nettopp kommet hjem fra en innholdsrik og travel helg i Oslo :)

   Slett