onsdag 4. mai 2022

Åndenød av Amy McCulloch

Etter nylig å ha lest en spennende krim i skikkelig drittvær, var jeg egentlig klar for en sommerbok, men Åndenød sto for tur, og nå ble det kulde og grøss for alle pengene. Amy McCulloch er britisk og besteg selv Manaslu i 2019, så hun vet hva hun snakker om i denne thrilleren.

Forlaget om handlingen: 
Det er en morder i fjellet. I isødet er det ingen som kan redde deg, hvem blir nestemann? Journalist Cecily Wong får tilbud om å intervjue den verdenskjente fjellklatreren Charles McVeigh idet han bestiger fjelltoppen Manaslu i Nepal og setter verdensrekord. Det er bare én hake ved oppdraget: hun må være førstemann opp på toppen. 

Oppgaven er enorm, og blir ikke lettere av at farene truer allerede før de har dratt fra baseleiren. Isolert i fjellet, med kun tidvis kontakt med omverdenen, må Cecily ikke bare overleve farene ved å klatre i svimlende høyder - oksygenmangel, gapende bresprekker og skrekkinngytende snøskred - men også en rekke uhell som tyder på at det finnes en morder som er ute etter å ta livet av dem, en etter en. 

Som sagt, jeg var ikke klar for iskulden og den fysiske utfordringen, som denne boken byr på, men etter kun få sider var jeg sugd inn i handlingen. 

Her kommer vi tett på natur som virkelig får adrenalinet til å strømme, og som får deltagerne til å balansere på grensen mellom liv og død. Mestringsfølelsen hver etappe og hver dag gir dem, gjør at de føler seg ustoppelig, men på denne turen er det noen som ikke vil dem vel.

Scenene som utspiller seg er avgrenset av at de er innesperret i fjellet, gjensidig avhengig av hverandre og av været. Skildringer av omgivelsene er mange og flotte, så det er ikke vanskelig å se for seg ekspedisjonen verken på vei opp eller på campen. Når gruppen skal bevege seg forbi fjellets crux, klamret jeg meg til boken, og kunne ikke for at jeg sendte en tanke til en annen spennende thriller som heter Crux.

Det handler mye om akklimatisering, å gå opp og ned for at kroppen skal venne seg til den tynne luften. Vi lærer litt om klatring i disse høydene, både teknisk og om hvordan hodet må være skrudd på. Orden i sysakene er viktig hele tiden, og når en kommer høyt opp, må en være obs på at det rasjonelle og logiske kan forsvinne på en underlig måte. Da glemmer man detaljer i rutinen og tar dårlige, og mulig fatale avgjørelser.

Underveis oppstår det intriger og maktkamper, det blir forvirring om hvem en kan stole på, noe som bidrar sterkt til den økte spenningskurven. Åndenød er en skikkelig slukebok med mye action. Den er innsiktsfullt skrevet med tanke på sportens finesser og har gode karakterer som fester seg raskt til netthinnen. 

Jeg likte boken veldig godt, og anbefaler den gjerne videre ☺

Forlag: Gursli Berg
Utgitt: 2022
Sider: 431
Kilde: Leseeksemplar

I henhold til markedsføringsloven er jeg forpliktet til å merke bokomtaler som er skrevet på grunnlag av et mottatt leseeksemplar fra forlaget, med «reklame». At jeg har mottatt et frieksemplar påvirker ikke det jeg skriver om boken.

6 kommentarer:

 1. Denne boka likte jeg også godt. Flott annmeldelse 😃

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, takk for fine ord! Det er spennende å tenke på at forfatteren selv har klatret i det fjellet :)

   Slett
 2. Blir svimmel bare av å lese omtalen. Det er moro når en krim er skikkelig spennende - og kjennes realistisk.
  Er det fjellet noe for deg, Tine?

  SvarSlett
  Svar
  1. Digger at du ble svimmel, jeg ble det jeg også da jeg leste. Jeg har klatret i klatrepark, og erfart at armmuskler er det lite av. Det ble tøft å klyve opp på toppen av Innerdalstårnet, så den gangen sa jeg til meg selv at jeg ikke er så tøff som jeg trodde jeg var, Stoltzen holder lenge for meg :)

   Slett
 3. Supert at du likte den:) Leste bare konklusjonen, som du vet har jeg den på vent i mai:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har nok skjønt at du har noe å glede deg til :)

   Slett