onsdag 25. mai 2022

Og sånn blei det av Maren Uthaug

Lykken er stor når det kommer en ny roman fra dansk-norske Maren Uthaug. Jeg har lest Der det finst fuglar og Ein lykkeleg slutt, og likte dem begge veldig godt. Uthaug har selv samiske aner, og skildrer detaljer fra dette miljøet på en troverdig måte. Takk til Anita for supert lesetips, les gjerne hennes flotte omtale!

Forlaget om handlingen:
Risten veks opp i Danmark med sin norske far, Knut, og si danske stemor, Grethe. Heime i Noreg sit Ristens samiske mor, Rihtta. Risten får etter kvart namnet Kirsten og gløymer det meste av livet i nord - bortsett frå forteljingane om dei underjordiske som ho fekk høyre av si læstadianske bestemor, Áhkku.
Kirsten er ofte så redd om kveldane at ho ikkje får sove, og ho ber dei kvenske bønene Áhkku lærte henne. Grethe og Knut er for opptatt med andre ting til å bry seg med Kirstens kvalar - for eksempel har Grethe ein god del hundar ho må mate, og fem vietnamesiske båtflyktningar i kjellaren. Etter kvart finn Kirsten trøyst i venskapen ho utviklar til den vietnamesiske guten Niels. Og som vaksen reiser ho tilbake til Noreg for å finne ut meir om kvar ho kjem frå.

Romanen starter i 1974, foreldrene til Kirsten har vært gift et år, og planter nå frøet som skal bli henne. Så tar historien oss med frem til 2007, Kirsten er voksen, bor i Danmark, og bestemmer seg for å reise og besøke sin mor i nordnorge. 

I mellom disse to årene har det foregått mye. Flere vonde brudd i familien kommer for en dag, og det er ikke tvil om at dette er en familie som har mye å snakke om. 

Samtidig som vi hører om dem, dannes det et bilde av samenes liv, med tro på de underjordiske, redsel for nordlys og tradisjoner rundt jakt. Dette flettes naturlig inn i romanens handling, som egentlig er veldig spennende. Flere uventede vendinger og en overraskende slutt, gjorde dette til en gøy roman å lese, lærerik, vond og fin på samme tid. Anbefales på det varmeste ☺

Forlag: Samlaget
Utgitt: 2022
Sider: 239
Kilde: BookBites

12 kommentarer:

 1. Den gleder jeg meg til å lese, har bestilt den på Book Bites, men det kan ta mnd. før den kommer der. Så jeg får se om jeg heller skal bestille den på biblioteket. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da var jeg heldig, for den var ledig da jeg ville ha den på BookBites :) Du har noe å glede deg til da, god helg Ingun!

   Slett
 2. Slik jeg skjønner det er det ulike fylkesbibliotek o.l. som styrer hvilke bøker som de tar inn og bestiller. Jeg har minst 10 bøker liggende inne på bestilling, som har ligget der i 3-4 mnd og det står at jeg er 1, så skjer det ikke noe mer. Noen bøker f.eks ser jeg at folk har lest eller hørt på BB, de finnes ikke på min BB, ikke tilgjengelige her osv...Litt merkelig system.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er noe med tilgjengeligheten hos BookBites jeg ikke har forstått. En stund var det få bøker som var tilgjengelig for meg, men de dukket opp når jeg søkte. Jeg ga opp å bruke dem, men når jeg for litt siden startet igjen var "alle" åpen for meg. Nå har jeg lånt en del bøker der, og plutselig er det stopp igjen. Ikke vet jeg, får ta med det vi får, og vente tålmodig på biblioteket for det andre :)

   Slett
 3. Så bra at du likte boka. Ja, hva er det ikke å like her.. Tusen takk for link:)
  PS. angående Bookbites, er det begrensinger på hvor mange bøker man får låne av gangen. Men kanskje ikke det var det du mente? Opplever også ofte at det er vanskelig å låne bøker jeg vil ha, mens andre ganger så får jeg de nye lett. Kanskje tilfeldig.. Mulig de har begrenset med antall ganger de låner ut også, pga lisensen på e-bøker, hva vet jeg. Var noen som sa at de betaler for hver gang en bok lånes bort. Lurer på om det var Astrid Terese som skrev det en gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne boken var en liten perle, takk for tips Anita!
   Fikk høre at mitt bibliotek har begrensninger på utlån pr låner, så kanskje det er derfor jeg fikk treff de første gangene jeg søkte etter en bok, og nå får jeg sjelden treff. Låner alltid en bok om gangen, så det kan ikke være det :)

   Slett
  2. Ja, sånn er det her også. Låner heller ikke flere av gangen, har kanskje to på gang- en ebok og en lydbok. Men så kan det hope seg opp med flere når reserverte bøker plutselig blir tilgjengelig.
   -
   Ang Uthaug- jeg er glad jeg har igjen en ulest i hylla, den med Fuglar på Fosen.

   Slett
  3. Den kan du glede deg til :) Hvis du ikke har lest Karin Smirnoff, videresender jeg anbefalingen til Åslaug nå. For en roman! omtale kommer, og jeg gleder meg til bok nummer to (og tre) i trilogien :)
   Nå er vi klar for middag med de to yngste, og så er Linn Ullmann og Anne Carson på planen, gleder meg til begge deler, ha en fin himmelsprett Anita!

   Slett
  4. Ja, det gjør jeg. Har spart på den.:)
   Jeg har de to første bøkene til Smirnoff, fikk de i forrige uke. Men var ikke den (første) jeg ville ha med på tur nå, men kanskje neste tur (Lillehammer) . Hadde med Hjem til mørket av Amy Engel bl.a., men den la jeg fra meg, alt for grusomt å lese om drepte småjenter på senga. Begynte på Kristin Lavransdatter- Kransen- den er fin.
   Kos deg videre i dagen. Ullmann og Carson blir nok bra:) Jeg har vært på tur med Ollie, og nå er det ro her i huset, fireåringen er ute med sin far, baby og mor sover. Jeg ser på Sydenturer i desember, men nå skal jeg lese litt..

   Slett
 4. Jeg las boka da den kom ut, og husker enda at den gjorde inntrykk. Uthaug er en bra forfatter.

  SvarSlett
 5. Apropos biblioteklån. Jeg tror jeg har 15 bøker liggende nå, har aldri møtt regler om antall lån. Syns biblioteket her i Skaun er veldig bra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er Bookbites som har begrensinger på lån, ikke fysiske bøker.

   Slett