torsdag 12. mai 2022

Midnattsbiblioteket av Matt Haig

Jeg hadde hørt mye fint om Matt Haig sin bok Midnattsbiblioteket den siste tiden, så da jeg begynte å lese denne internasjonale bestselgeren, ble jeg litt forbauset. Nå er ikke feelgood min favorittsjanger, og jeg hadde forventet noe annet av en bok som har selvmord som ramme.

Forlaget om handlingen: 
Har du noen gang lurt på hvordan livet ditt ville sett ut om du hadde tatt andre valg? Studert noe annet, flyttet et annet sted, møtt en annen kjæreste? Nora Seed får muligheten til å finne ut av nettopp det. Hun har opplevd mange skuffelser i livet og velger å ta en overdose medisiner, men i stedet for å forsvinne inn i mørket, våkner hun i et uendelig bibliotek. 

Bibliotekaren fra barneskolen, Mrs. Elm, er der, og hun forteller Nora at bøkene er ulike muligheter for hvordan livet hennes kunne ha blitt. Én bok forteller om livet hennes sånn som det har vært, med alle de avgjørelsene som hun angrer på. Andre bøker forteller om livet slik det hadde blitt om hun hadde valgt annerledes. Nora får muligheten til å forandre på livet sitt. 


Hun kan velge en annen karriere, gjøre om på gamle kjærlighetsbrudd, realisere drømmen om å bli glasiolog. På sin reise gjennom Midnattsbiblioteket må hun finne ut av hva som faktisk gjør livet meningsfullt og verdt å leve. 

Ja tenk om... Midnattsbiblioteket minner meg på noe Haruki Murakami sa i sin nyeste bok Yrke forfatter. "Det viktigste forfattere gjør når de skriver er å slippe fantasien løs, og tenke ut alternative handlingsforløp". Det er akkurat det Matt Haig har gjort, og for et oppkomme av alternativer han byr på.

Historien er fortalt med varme og kjærlighet, dette er en ufarlig feelgood-roman uten brodd og temperament. Ja, hovedpersonen forsøker å avslutte sitt eget liv, men slik historien er fortalt, fremstår ikke dette som en selvmordsroman. 

Nora er flink til mye, hun spilte i band med broren og noen venner, hun er flink til å svømme langt, hun har studert filosofi mens hun drømte om å bli glasiolog. Livet hennes fungerer fint, helt til det ikke gjør det lengre, og siden hun ikke har øvd seg på små nedturer i livet, takler hun det dårlig når katten dør og hun mister jobben i musikkbutikken.


                Pubspilling betaler lite nå om dagen. Enda jeg har sagt ja til å vaske dassene. Har du vasket pubdasser noen gang, Nora?
Jeg har det ganske kjipt for tiden, jeg også, hvis vi først skal ha en hulkeolympiade. 
Ravi lo og hostet om hverandre. En hardhet formørket ansiktet hans et øyeblikk. Veldig rørende - synes jeg hører fioliner.


Selv om vi møter Nora i mange forskjellige versjoner, så ble jeg aldri riktig kjent med henne. Der ligger en avstand der hele tiden, jeg klarer ikke føle det hun tydeligvis føler så sterkt, men plukker opp noen gode tips, a la "hjelp til selvhjelp". Husk alltid at du har flere valg i livet, tenk deg om før du gjør noe, og går du å angrer på ting, så er det å sløse med energien.

Jeg nikket enig til Marianne sine ord om boken, i bloggen ebokhyllami hvor hun sier: "Historien er mer et grunnkurs i teorien om parallelle univers, filosofi og kvantebestemmelser - en slags psykolog-simulator i bibliotekversjon minus sofaen." 

En ting er sikkert, dette er de raskeste nesten 400 sidene jeg har lest på lenge. Boken har korte kapitler og mye luft, så det går unna. Aksepterer du premissene for boken, og at den har et ferniss av selvhjelpsbok, så kan romanen være god å lese en dag du ikke er i form til litterære utfordringer. 

Følg dine egne drømmer og lev ditt eget liv ☺

Forlag: Gursliberg
Utgitt: 2020/på norsk 2022
Sider: 392
Kilde: Leseeksemplar

I henhold til markedsføringsloven er jeg forpliktet til å merke bokomtaler som er skrevet på grunnlag av et mottatt leseeksemplar fra forlaget, med «reklame». At jeg har mottatt et frieksemplar påvirker ikke det jeg skriver om boken.

2 kommentarer:

 1. Trodde du ikke like denne noe særlig ut fra det du har hintet tidligere, men jeg leser det som at du likte boka godt. Bra det, for gode leseopplevelser liker vi. Selv var jeg sånn passe fornøyd, ca 4 på skalaen. Skjønte ikke helt hypen. Passer kanskje best for yngre lesere. Jeg fikk også denne selvhjelpsbok-feelingen/livsfilosofi light innimellom, og det har jeg lest mer enn nok av opp gjennom. Blogget om den da jeg var i Villayjoyosa. Men fort glemt.. greid at man da skriver ned litt.
  Ha en fin dag Tine. Her er det middag straks, og det er fortsatt surt og kaldt i Trondheim.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tja, så veldig begeistret var jeg da ikke, men jeg kan skjønne at boken kan passe for mange andre. Har lest ferdig Skydekke nettopp, ikke det helt store det heller, dessverre :)

   Slett