tirsdag 14. juni 2022

Bergensere drar til Oslo for å oppleve kunst, musikk og stolpejakt

Selv om jeg bor i verdens vakreste by, så er det godt å komme seg en tur til Oslo innimellom. Jeg glemmer, men blir minnet på hver gang jeg er der, hvilken fin by hovedstaden vår egentlig er. Pinsehelgen ble fylt med alt som har stått på ønskelisten de siste årene, så her får du se bilder av Munchmuseet, av Roald på Naturhistorisk museum, Operaen hvor vi så Carmen, Blå hvor vi fikk med oss en rockekonsert, Grotten, Vigelandsparken og Emanuel Vigelands mausoleum. 

Gogol Bordello dundret på i to timer, til ellevill jubel fra publikum på Rockefeller

Grunnen til turen var konsert med sigøynerpunkbandet Gogol Bordello, konserten fant sted på Rockefeller, et utested jeg har hørt om siden jeg var liten. Veldig gøy å være der, og for en fantastisk konsert denne gjengen ga oss. Det New York-baserte bandet ble startet i 1999, men flere av musikerne kommer fra øst-europa, blant annet Ukraina, noe de tok med seg inn i konserten. På de heftigste låtene hoppet hele huset opp og ned, gulvet nede sto publikum skulder ved skulder, alle var med og drev opp stemningen. Vi var heldige og fikk sitte opp en etasje, og hadde majestetisk utsikt til begivenheten. 

Moren foran Munchmuseet
Munchmuseet har jeg gledet meg til å få se, og som KODE-medlem kom jeg gratis inn (yuhu!!) Frode sin billett måtte vi betale for, og også audioguider, som jeg anbefaler alle å benytte seg av. Vi tok oss god tid og lyttet til det kuratorene hadde å si til mange bilder. Vi har mange Munchbilder i Bergen, og det er ikke lenge siden vi hadde en utvidet utstilling her, men jeg fikk allikevel mye ny kunnskap. 

Vi likte godt det mørke Satyricon-rommet, her henger det kunst langs tre vegger, og en benk strekker seg langs den fjerde. Musikken har Satyricon skrevet spesielt for dette prosjektet, og den virker sammen med rommet og bildene, som et atmosfærisk kammer. Det er veldig mektig, liker du ikke black-metal så vil du allikevel synes om dette, for komposisjonen åpner for refleksjon rundt eksistensielle tema. 

Piren som museet står på var stengt fredagen vi var her, for dagen etter var det tid for avduking av "Moren". Dette er den 18 tonn tunge skulpturen du ser på bildet. Den er 9 meter høy og laget av den britiske kunstneren Tracey Emin. Skulpturen passet godt inn i omgivelsene, men på nært hold var den ikke spesielt fint utført (kanskje det mange tenker om noen av Munchs malerier...)

Mens vi var i Bjørvika tok vi turen innom det flotte Deichmanske bibliotek, et av mange signalbygg i dette området. Jeg har latt meg begeistre av omtaler jeg har lest og av bygget, men da jeg var der, utenfor og inni, så tenkte jeg at jeg kom for tett på bygget, som har for mange stilige bygg rundt seg. Når du ser bilder av det gamle hovedbiblioteket, så er det nesten like stilig inni, med det flotte maleriet i kortenden.

Operaen i Oslo sett fra Munchmuseet

På kvelden hadde vi sikret oss plasser på rad 3 i operaen, vi skulle se Carmen. For en fin oppsetning det var, lang men med få dødpunkter. Vi så godt, og var glad for at operaen i Oslo har tekstingen i seteryggen foran. Det var trangt om plassen her, i Grieghallen har vi mye bedre plass til beina. Etter våre mange besøk i nevnte Grieghall, tok vi det som en selvfølge, at man fikk ta med seg vinglasset inn i konsertsalen. Det får man ikke, ei heller kan man bestille til pausen, like før forestilling, det må gjøres på nett dagen før, e det mulig? sa bergenseren....

Roar til høyre der, han gjorde virkelig ikke mye ut av seg

Etter å ha kost meg med boken om Roar, den nye triceratopsen på Naturhistorisk museum, ble en tur til Tøyen et must denne helgen. Stolpejakten ble lagt til Grünerløkka, og på veien skulle Roar være høydepunktet. Etter å ha betalt 300,- for to billetter ble det en skuffelse, hodet til Roar sto rett innenfor døren, den lille plaketten med info sa ingenting om den historien jeg har lest, ikke navnet hans en gang, hadde vi gått feil? var det ikke Roar? Ikke mange minuttene senere var vi ute av døren, det fine sommerværet fristet mer enn å leite videre etter Roar.

En av mange konserter på musikkfestivalen, her på BLÅ

Turen tok oss med langs Akerselva, og ved Blå tok vi oss en pause. Det var musikkfestival i Oslo denne helgen, og på Blå fikk vi med oss en tøff rockekonsert, mens vi lesket ganen. På veien videre var det en synth-konsert under en av broene, det var gøy å stå der inne, og kjenne rytmen dundre i tarmene. Det var nydelig vær denne helgen, Oslofjorden har mange flytende badesteder, med brygge og badstue, veldig kjekt å se.

Sånne badeanlegg skulle vi hatt i Bergen også 

Grotten hadde jeg også lyst å se, siden jeg hadde lest Ingvild Bræin sin bok om dette bygget og kunstnerne som har bodd her. Huset ble bygget av Henrik Wergeland i 1841, og har siden 1924 vært Statens æresbolig for kunstnere. Det er Jon Fosse som bor her nå, tidligere har Christian Sinding, Arnulf Øverland og Arne Nordheim bodd her. Eiendommen ligger i utkanten av Slottsparken, og var lett å finne.

Søndag hadde vi sikret oss billett til Emanuel Vigeland sitt mausoleum. Det ligger på Slemdal, så vi spaserte gjennom Vigelandsparken, og helt opp. Det var verdt turen og inngangspengene, for dette var veldig spesielt. Etter strenge instrukser om total stillhet, ikke bruke blits, og skjule skjermlyset, smøg vi oss inn den lave døren. Her var det med en gang putt mørkt, jeg følte med tåen fremover før jeg turte å ta et steg. Sammen med noen få andre gikk vi sakte rundt og så på freskene som var malt på tak og vegger. Emanuel Vigeland satt opp sitt Tomba Emanuelle i 1926, det skulle romme hans kunst, men som navnet tilsier, hans urne står også her. Rommet har en 20 sekunders etterklang, som vi ikke fikk teste siden vi måtte være stille, men det avholdes konserter her. 

Masse sol (en plutselig regnbyge) god stemning, masse musikk, kunst og kultur - en oslotur i ny og ne er ikke å forakte. Jeg gleder meg allerede til september, når jeg skal av gårde med tre venninner, da står Nasjonalmuseet på planen, og et besøk nummer to i operahuset☺

Gustav Vigeland er den mer kjente storebroren til Emanuel

Et lite utdrag av den store fresken til Emanuel Vigeland

14 kommentarer:

 1. Hei! Skal si dere opplevde mye i Oslo. jeg må se og ta meg en tur til Oslo snart og oppleve alt det nye. Jeg har vært så mye på farten at jeg ikke har fått blogget om noe, nesten. Kun en bok ferdig i juni. Orlando av V. Woolf som var ganske krevende. Ha fine dager :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Og jeg som syntes jeg hadde lest lite i juni, du slår meg! Oslo er digg, artig hvordan vi velger oss ut forskjellige ting å oppleve (ref. Elida) Orlando har jeg ikke lest, fristet ikke så veldig siden den krevde mye av deg. Fine dager til deg også!

   Slett
 2. Skikkelig kulturhelg i hovedstaden det der:) Mye flott å få med seg. Det nye Munchmuseet står på min plan også, neste gang jeg er i Oslo og får tid. Spennende med Satyricon-rommet. Følger WonGraven på Insta, han har lagt ut noe om Munch der , men mest av alt er det mye om vinene han lager/designer..
  https://www.instagram.com/wongravenwines/
  Tror ikke jeg får med meg så mye på en uke i Malaga en gang, men det er fordi det er begrenser hva jeg orker i varmen, samt at formen/helsa min ikke tillater så mye aktivitet på kort tid, må passe på det også:)
  Blir en tur til stranda snart.. ettermiddagstur. Var noe feil med nettbestillingen ti Picassomuseet, så jeg får heller sjanse på å bare gå dit i morgen, og håpe på lite/ikke kø.

  SvarSlett
  Svar
  1. PS: Ser Sigurd WonGraven har lagt ut noen reels fra utstillingen på Munchmuseet, på insta.

   Slett
  2. Planen var nøye bygget opp over lengre tid, og ruten var planlagt., så da ble det ikke noe pes og gjøre mange ting. Kjipt når helsen setter bremser på, men du må lytte til kroppen (og det tror jeg du gjør) Jeg fikk kjøpt seks billetter til Picassomuseet 23/7, så vi får det med oss. Vi er der bare 24 timer, så det begrenser det litt, men jeg har skjønt at det er en fin by :) Takk for instatips, skal sjekke det ut!

   Slett
  3. God planlegging er viktig hvis man skal få med seg ting. Det er du flink til:)
   I dag ble det herlig strandtur på meg, og middag samt litt shopping på vei "hjem".
   Fikk ordnet meg billett til Picasso med Paula Rega i morgen. Gleder meg:)
   En dag i Malaga, da blir det hard prioritering:) Fin by ja, jeg liker den av det jeg har sett:) Har mest vært i gamlebyen og ved havna da, og gått fra stedene jeg har bodd like utenfor gamlebyen.. Skiftet bopel i går, så nå bor jeg på en litt travlere kant av byen, men veldig nært gamlebyen og sentrum. Skulle gjerne vært på vinmuseum også, men spørs hva jeg rekker. Tenker meg i botanisk hage en dag også, og en strandtur til..

   Slett
  4. Botanisk hage og vinmuseum? jeg har som du skjønner ikke satt meg inn i byen, får ta den store ekskursjonen en annen gang, men Picasso er med. Kjekt å bo på forskjellige kanter av byen, men litt pes å skifte?
   Nyt dagen i dag :)

   Slett
  5. Fant vinmuseet på vei "hjem" i dag, det er nært der jeg bor, så innom der skal jeg nok rekke. Botanisk i morgen, tenker jeg.. Men så klart, dere rekker ikke alt på en dag. Fler museum her også, masse å by på denne byen. Sikkert nok med Picasso og rusle rundt i gamlebyen, havna etc.. og hva dere nå orker i varmen. Juli er varmt her nede..
   Ja, litt pes å skifte, men jeg ble så lei av å lete etter rimelig bolig, så jeg booka rom på et gjestehus i to dager (det var det de hadde ledig med bad) og så venta jeg litt før jeg booka en leilighet i en bygård. Sover bedre her i det minste på tross av trafikkert gate rett ved ved siden av. (bedre seng, ørepropper og øyemaske gjør susen). Takk, nå er det snart en ny dag her... Natta til deg hvis du ikke sover enda:)

   Slett
  6. Hvis vennene dine er glad i vin, to smak inkludert: https://museovinomalaga.com/uk/

   Slett
  7. Botanisk hage. Krever kanskje mer tid enn dere har... https://laconcepcion.malaga.eu/

   Slett
  8. Takk for supre tips Anita, spent å høre hva du synes hvis du stikker innom :) Deilig å kunne være så fleksibel at en kan bytte hvis behov, nyt dagen!

   Slett
  9. Bare hyggelig Tine:)Tar sin tid å komme seg til Botansisk hage med buss, ser jeg (ca 45 min- inkl gåing)- det samme med Hop on Hop Off-bussen, men den har færre avganger dit i løpet av en dag. I natt fikk jeg ikke sove, drev sikkert og sjekket for mye for sent.. hva vet jeg. Så i dag blir det kanskje vinmuseet og stranda og lesedag. Magen er fortsatt ikke bra. Hatt husvert her, strømmen gikk og badet lukter fortsatt dårlig.

   Slett
 3. Hei. Du har fått med deg mykje på få dager. Musikk står ikkje øverst på mi liste og i Satyricon-rommet vart eg akutt mørkredd og syns det heile var guffent. Resten av Munch-museet var flott.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig at vi oppfattet det rommet så forskjellig, vi kom oss nesten ikke ut derfra :) Jeg lytter aldri til musikk, eller har på musikk når jeg gjør andre ting, men å gå på konserter det elsker jeg, vi er skrudd sammen forskjellig.

   Slett