søndag 22. mai 2022

Den som frykter snøen av Hilde S. Palladino

Det er alltid like spennende å sette seg ned med en debutant. Den som frykter snøen er norske Hilde S. Palladinos debutbok, det er en karakterdrevet psykologisk krim, som tar oss med til den litt sjabre versjonen av Oslo.

Forlaget om handlingen:
Terapeuten Bjørk Isdahl blir vitne til at hennes tidligere klient Azora brutalt tar selvmord. Azora hadde et fotografi av Bjørk med teksten «jeg vet hvorfor du har mareritt». Bjørk har grusomme mareritt som hun aldri har fortalt til noen. Hvordan kunne Azora vite om det, og hvorfor hadde hun et foto av Bjørk?

Både politiet og Bjørk selv leter etter forbindelsen mellom Bjørk og Azora. En forbindelse som henger tettere sammen med Bjørks eget liv enn det hun selv aner.


Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2022
Sider: 400
Kilde: PDF fra forlaget


Det er den døde kvinnen som snakker først i denne historien, når hun ringer fortelleren vår, og sier at hun vet hvorfor hun har mareritt. Åpningsscenen griper sin klamme hånd om meg, og lesingen blir av det intense slaget. 

En jeg-fortelling som denne, drar leseren tett på seg, og det er akkurat denne litt klaustrofobiske følelsen som følger meg gjennom hele boken. Bjørk Isdahl har en fortid, som vi får vite litt om utover i historien. Kaldsvette følger panikkangsten, når hun stadig har følelsen av å bli forfulgt. Hun finner flere spor av at noen følger med på hva hun foretar seg, og lurer på om noen av de fire sinte mennene hun har i terapi, har noe med det å gjøre. 

                    Jeg hekter på lenken, skal til å gå for å legge meg igjen. Så, en ny lyd. Et dumpt smell. Fra kjøkkenet? Jeg fyker sammen, tåke legger seg foran øynene. Gangen, lysene, leiligheten, alt smelter til en masse. I ren refleks presser jeg meg inntil veggen, gisper etter luft. 


Boken er skrevet i et korthogd språk, kjappe setninger følger på hverandre og bidrar til høyt tempo. Fokuset veksler mellom Bjørk Isdahl som leiter etter svar, politiet som avhører henne som vitne, og muligens noe mer? trusselen er der. Samtidig hører vi om problemene hun hadde før, og arbeidet hun gjør når hun leder et sinnemestringskurs for menn. 

Et godt plott, og de forskjellige innfallsvinklene er med på at denne debutkrimmen blir en intens leseopplevelse. Jeg anbefaler den gjerne videre ☺I henhold til markedsføringsloven er jeg forpliktet til å merke bokomtaler som er skrevet på grunnlag av et mottatt leseeksemplar fra forlaget, med «reklame». At jeg har mottatt et frieksemplar påvirker ikke det jeg skriver om boken.

11 kommentarer:

 1. Flott annmeldelse å her er vi enige. Takk for lenke. Har lenka deg også 😃

  SvarSlett
  Svar
  1. Så at vi er enige om denne, det liker jeg, takk for lenke Henning!

   Slett
  2. Ble vist anonym i svaret mitt

   Slett
 2. Låter spännande. Tack för tips!

  SvarSlett
 3. Låter som en spännande bok. Finns den på svenska tro. Ska kolla!

  SvarSlett
 4. Tack smakbiten jag kände inte till din bok.

  SvarSlett
 5. kände inte alls till den här boken. men jag skulle gärna läsa den på originalspråket. har just läst Så mye haddejeg av Trude Marstein och det gick jättebra. tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flink du er å lese på norsk, prøv deg gjerne på denne :)

   Slett
 6. Denne gleder jeg meg til å lese. Har PDF-versjonen, men håper på å få tak i papirutgaven.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne var spennende, psykologisk thriller er en vanskelig sjanger, men denne klaffet hos meg :)

   Slett