mandag 21. mars 2022

Jakob og Neikob og tidsmaskinen av Kari Stai

Endelig kom det en ny bok om supersjarmørene Jakob og Neikob. Jeg elsker disse bøkene, som siden seriens begynnelse, har utviklet seg til å bli mer og mer avansert. Dette er den syvende boken i serien, som har evnet å få et fortjent klassikerstempel.

Forlaget om handlingen:
Bestevennene Jakob og Neikob legg seg for å sove etter ein lang og travel dag. No vil dei skunde seg å slappe av. Da dei endeleg vaknar, oppdagar dei at dei har sove i ti år. Men kor har tida blitt av? Kan Tjuven ha stole tida? Kan dei kjøpe tida hos Somlekob i kiosken, han som alltid h
ar all verdas tid? Eller kan ein tidsmaskin vere redninga?


Forlag: Samlaget
Utgitt: 2022
Sider: 34
Kilde: Leseeksemplar

Det er mye underfundig humor i disse bøkene, og som nevnt over vil den som bare har lest de første bøkene, bli overrasket over hvor "avansert" serien har utviklet seg til å bli. 

I denne boken er fokuset hverdagsstress og travelhet, noe både små og store kan kjenne seg igjen i. Jakob reflekterer over dagen og sier den har vært lang, mens Neikob som alltid starter svarene sine med NEI påstår at dagen har vært travel. Hva er det som gjør at en dag føles lang?

De skal skynde seg å slappe av, og av en eller annen merkelig grunn sover de uvanlig lenge. Mye er annerledes når de våkner, på den bare bakketoppen hvor de bor, er det nå en stor skog, og de to vennene har fått skjegg og bart. De løper inn i skogen, og her teller Neikob årringene i en stubbe, og de konkluderer med at det har gått ti år.

Boken handler mye om å skynde seg, om å være stresset, og hvor vanskelig det er å tenke når en har det sånn. En tenkeboks hjelper, her er det stille nok til å tenke gode tanker. 

Går det an å kjøpe tid?  Jakob og Neikob springer av gårde til Somlekob i kiosken. Han påstår at han har allverdens tid, og nå vil guttene kjøpe tilbake den tiden de mistet. De ti årene får de i en pose, Jakob vil spare den gjenvunne tiden, mens Neikob vil bruke den.

Herfra utvikler historien seg, tenkeboksen blir en tidsmaskin, og de to farer frem og tilbake i tiden. De blir temmelig stresset av dette, og er fornøyd når de endelig lander i sin egen tid. De to er skjønt enige i at nåtiden er den beste tiden å være i, og de lover hverandre, at de aldri skal sove mer, det har de ikke tid til.

Tegningene i denne boken er mer detaljert enn i de tidligere bøkene i serien. Både tegningene og historien er lett å forstå, selv for små barn, og for de voksne finnes det også litt humor, som kanskje vil gå over hodet på de aller minste.


Boken anbefales på det varmeste!


3 kommentarer:

 1. Disse bøkene er så fine.:) Skulle hatt denne til Jakob, barnebarnet mitt:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det fixer du lett vet du, denne er utrolig fin. Jeg gleder meg til å ta boken med i barnehagen i morgen :)

   Slett
 2. De to fyrene er så artige! Nå har jeg lenge jobbet på småbarnsavdeling med 1-2-åringer, men snart er det tilbake med de større så da skal jeg ha med meg denne boken. Takk for tips :)

  SvarSlett