tirsdag 15. mars 2022

Du og jeg og alle sammen av Marcos Farina

Rammeplanen for barnehager inneholder syv fagområder, som vi ansatte skal planlegge og arbeide ut i fra. Kommunikasjon, språk og tekst er i mine øyne det viktigste, og det er mye som kommer innunder dette fagområdet. Jeg som er glad i å lese har gjort meg mange erfaringer med bøker og barn, og med Du og jeg og alle sammen fikk jeg enda en fin bok å bruke i språkarbeidet.

Forlaget om innholdet: 
Denne boka er en døråpner for alle som vil prate med barna om helt vanlige følelser som redsel, sinne og kjedsomhet. Barna i denne boka er glade, men de kan også bli lei seg eller kjede seg. De går alle til sengs hver natt. De ler og leker sammen. Barna viser at uansett hvem vi er, er vi alle mer like enn vi tror. Denne sjarmerende boka bygger broer og er en befriende og nyttig døråpner til samtaler om følelser og dagligdagse gjøremål. Med Marcos Farinas strek blir alle barn sett og kan delta i samtalen om hva som gjør de redd eller hva de gjør når de kjeder seg.

Forlag: Mangschou
Utgitt: 2022
Sider: 30
Kilde: Leseeksemplar

Dette er en gjennomillustrert bok, med femten dobbeltsider. Hver dobbeltside inneholder et tema som er, enten noe vi gjør, eller en følelse som er kjent for alle. 

Hvert tema har en tekst som kan være et slags springbrett for den voksne som inviterer til samtaler, hvor barna får anledning til å fortelle. Det er lett for den voksne å stille spørsmål, eller oppmuntre barna til å reflektere og undre seg. 


Første gang jeg satt meg ned med boken og 5-6 snart treåringer, brukte vi lang tid på den første siden. Alle liker å leke, og de to sidene er fylt med barn som leker, sammen eller alene, og på mange forskjellige måter. Jenta med jo-jo`en undret vi oss over, for barna visste ikke hva hun holdt på med, og når jeg spurte om det er en lampe hun har, så var de ikke enig, men kunne heller ikke si hva det var. 

Det sitter også en liten gutt med nesen i en skjerm der, og siden barna allerede vet hvor mye gøy som finnes på ipaden, så var de ikke i tvil om hva han holdt på med. 


Neste side var det litt verre å utforske, for her kjeder de seg. Lekene står på gulvet, men barna sitter ved siden av, men litt sure fjes. Selv katten ligger stille ved siden av garnnøstet sitt....

Ser du at barna på bildet kjeder seg?

Følelsene vi kan se på bildene er: lei seg, sint, glad, ensom, redd og overrasket. Sidene har bilder som illustrerer den aktuelle følelsen, men siden barna er så små, trenger de litt hjelp av den voksne, for at innspillene skal komme.

Her skjer det mye.....

Dette er en kjempefin bok å lese sammen med ett eller to barn i sofaen, eller litt flere i barnehagen. Tegningene er ganske små, og detaljene er mange og viktige for begrepsforståelsen, så dette er ikke en bok å ta med seg i samlingsstund med mange barn. Jeg har lest den mange ganger nå, og finner stadig vekk små ting som jeg ikke har sett før. Barna ser gjerne en detalj som jeg ikke har lagt merke til, og med litt språkstøtte klarer vi sammen å komme frem til hva som egentlig skjer.

2 kommentarer:

  1. viktig med gode bøker for de små, fint du skriver om dem også. Takk for tips som jeg kan kjøpe til mine egne små barnebarn :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Barn fortjener gode bøker, det er helt sikkert, og heldigvis finnes det en del av dem, det er bare til å vite hvilke en skal velge. Kjekt at du falt litt for denne :)

      Slett