mandag 26. april 2021

Fagbøker for småtasser 0-3 år av Jonathan Litton og Thomas Elliott

Det er mandag igjen, og tid for barnebøker. I barnehagen jeg jobber er vi glad i å sette oss ned med en bok, eller ti. Ikke minst er det spennende å lese om forskjellige tema, som vi kan forfølge videre i leken, eller utforske ute. Da jeg ba om et leseeksemplar fra denne serien, fikk jeg hele seks bøker, og når jeg har fordypet meg i bøkene, kan jeg skjønne at de på forlaget ikke har klart å velge.

Gjennom disse bøkene lærer smarte småtasser alt om økonomi, anatomi, zoologi, botanikk, arkitektur og ingeniørarbeid, og så får de vite litt om hvordan dette påvirker hverdagen vår. Serien heter Grunnkurs for småtasser, og er en serie pekebøker for de aller minste barna. 

Med fargerike, morsomme illustrasjoner og konkrete, korte setninger forklares vanskelige begrep enkelt og lekent - men likevel med største alvor. Det gjør at bøkene like godt kan leses av en 1.klassing som for en 3-åring.

Bøkene er veldig fine, med store bilder laget med en tydelig strek. Fokus er på formidling, og disse illustrasjonene gjør det lett for den voksne å være samtalestarter. 

Språktrening er en viktig del av arbeidet på småbarnsavdeling, og bildene i disse bøkene gir oss flotte innfallsvinkler. Det skal bli spennende å få i gang samtaler om handel og sunn økonomi, eller arkitektur, med barna som er så små, tipper jeg får meg en overraskelse. 


Det går nok mye lettere når vi skal lese bøkene om anatomi, botanikk og zoologi, her er vi i kjent territorium både voksne og barn. 

Siste side i boken inspirerer til videre aktivitet, for her avsluttes temaet med "Hva vil du lage i dag?" (Ingeniørboken) Eller, "Hva vil du bygge i dag?" (Arkitekturboken). De andre bøkene har utsagn som "Er det ikke fantastisk?" eller Er det ikke utrolig?" mens zoologiboken pirrer nysgjerrigheten med "Du vet aldri hva du kan komme til å oppdage!" 


Dette er en veldig fin serie å ha i barnehagen. Bøkene tåler en støyt, så barna kan sitte å bla i dem uten at de voksne må våke over dem. Temaene kan lett peiles inn mot rammeplanen og fagområdene vi jobber med, så bøkene kan være nyttige for oss voksne som skal planlegge innhold i barnehagehverdagen også. Anbefales!

Forlag: Bokvennen
Utgitt: 2018/på norsk 2021
Sider: 22
Kilde: Leseeksemplar

2 kommentarer:

 1. Jeg digger disse mandagene med barnebøker. Det er viktig med bra bøker for barn.
  Har også lest en billedbok for barn i dag. Om RuPaul. Moro!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du også leser barnebøker! Disse bøkene har virkelig slått an i barnehagen, det er utrolig hvilke veier undringen vår fyker av gårde på, når vi leser.

   Slett