søndag 21. februar 2021

Alle oss av New Yorkeren A.F. Carter

A. F. Carter er et pseudonym, men at forfatteren holder til i New York, er bekreftet. Handlingen er også lagt til denne verdensmetropolen, som jeg er så heldig å ha besøkt en gang. Jeg er glad jeg har vært der, for hadde vi skulle reise nå, etter jeg har lest denne boken, vet jeg ikke om jeg hadde turt å vandre rundt i New Yorks gater alene, sånn som jeg gjorde i noen morgentimer. 

Forlaget om handlingen:
Carolyns traumatiske barndom har ført til at hun har utviklet seks ulike personligheter. Mannen som var ansvarlig for den oppveksten, faren hennes, ble dømt til livstid i fengsel. 

28 år senere slippes faren ut av fengselet. Ikke lang tid etter blir han funnet drept. Carolyn er politiets hovedmistenkte. Men er noen av Carolyns seks personligheter i stand til å begå drap?

Forlag: VigmostadBjørke
Utgitt: 2020/på norsk 2021
Sider: 308
Kilde: Leseeksemplar


Før jeg begynte på denne boken leste jeg flere bloggomtaler av den, og leserne var slettes ikke enig. Forventningene var ambivalent, og jeg stålsatte meg, men aiaiai.... dette var jo glimrende underholdning.

Åpningsscenen: Politibetjent Anthony Ribotta patruljerer horestrøket med en kollega. De er i sivil, og får øye på Eleni:

       Først er`e stille, ikke sant, begynner han. Så stille at jeg begynner å lure på om horene skjønner at vi er der, og har funnet seg andre jaktmarker. Men så kommer denne dama... - han peker på kvinnen i baksetet på bilen - ...så kommer hun gående nedover Nevins Street som om hun eier hele gata. Pupper og rumpe, alt beveger på seg, Jeg vet ikke hva jeg skal tro, for hun ser lissom ikke ut som en hore. Hun er for... et-eller-annet som jeg ikke klarer å sette fingeren på. Men hun marsjerer rett bort til der jeg står, og prøver å sjekke meg opp. 

Før Eleni skal gå ut av tjenestebilen, har han observert henne da en annen personlighet tok over, og siden et søk i politidatabasen forteller at Carolyn Grand er gal, lar han psykiaterne ta seg av det. 

Etter denne spennende starten, blir vi kjent med de forskjellige personlighetene Carolyn har i seg. Overgangene mellom dem går ganske sømløst, men noen morsomme scener oppstår. Når hun har stått opp om morgenen som den dydige og alltid tekkelig kledde Victoria, og sexglade Eleni overtar, så er ikke hun særlig fornøyd med påkledningen.

Carolyns far blir drept, når han etter 27 år i fengsel blir sluppet ut på prøve. Som en rød tråd i historien hører vi om politiets oppklaring av saken, som selvfølgelig inkluderer å finne ut om en av Carolyns personligheter kan ha gjort det.

Dette spørsmålet brenner liksom ikke etter å bli besvart, for historien rommer flere, mye mer spennende aspekter. Vi hører om hvordan de organiserer dagliglivet sitt, om når sosialtjenesten kommer på inspeksjon, om en litt vel interessert politimann, og ikke minst om alle timene hos Dr. Halberstam. Han blir mer og mer blir et forstyrrende element i historien, og hvilke beveggrunner han har, legger seg som en trykkende stemning over handlingen. 

Alle oss er overbevisende skildret, og en bok det var gøy å lese. Skildringene av Carolyns oppvekst er selvfølgelig grusom, men mye av det som skjer i nåtid, gir liv til smilerynkene. Rammen rundt historien kan høres litt for fantastisk ut, men måten den var skrevet på, gjorde at jeg ble berørt, men aller mest underholdt. 

Fra å ha en idè til bok, og greie å portrettere en person med multiple personligheter så overbevisende, er virkelig godt gjort. Dette er psykologisk thriller på sitt beste, som byr på besnærende tanker om manglende alenetid og kontroll - skrekk og gru ☺ 

Flere bloggere om boken: Henningsbokhylle og Hverdagsnett


16 kommentarer:

 1. Obehagligt det där med olika personligheter som man inte känner till själv. Inte minst om någon av dem är våldsam. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 2. Høres utrolig spennende ut!

  SvarSlett
  Svar
  1. Rammen er så pass spesiell at det blir gøy å lese. Spenningen ligger ikke i krimgåten, men i mange andre ting :)

   Slett
 3. Verkar ruskigt. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 4. Låter som en spännande och intressant bok!

  SvarSlett
 5. tycks inte finnas på svenska. svårt med multipla personligheter. boken verkar spännande. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 6. Den här kände jag inte till. Låter intressant. Och spännande.Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 7. Jag har alltid tyckt att personlighetsklyvning är intressant!

  SvarSlett
  Svar
  1. Og her er det veldig godt skildret :)

   Slett
 8. Denne skal jeg også lese. Jeg var i tvil for temaet kan virke litt vel .. søkt. Men du skriver at den er undrholdende så da kster jeg meg på :)
  Nyt søndagen

  SvarSlett
  Svar
  1. Hennings bokhylle sa at enten liker du den godt eller så liker du den ikke. Mye sant i det, jeg likte den i alle fall godt, spesielt skildringene av overgangene fra personlighet til personlighet :)
   Gled deg!

   Slett
  2. Jeg også synes det er noe søkt over å bruke "multiple personlighet"-teorien og personlighetspaltning i nåtidens krimromaner. Det var jo en greie for ganske mange år tilbake, og ble en omdiskutert diagnose, som man har gått vekk i fra, som jeg har skjønt. Mulig amerikanerne liker den enda, den er nok spennende å bruke i krim.
   Så derfor ble jeg skeptisk og bryr meg ikke om å lese den, siden jeg har mer enn nok fra før.
   Men det er jo bar at du synes den var spennende Tine, når du først leste den:)

   Slett
  3. Noen ganger kan det være en hemsko å lese om et tema som en selv kan mye om, eller er opptatt av. Skal en ha glede av denne må fokus være andre steder enn på selve sykdommen. Skrivemåten var vel det som imponerte mest, men det er ikke tvil om at der er huller her, som vanskelig lar seg fylle.

   Slett
 9. Det skulle vara kul att fara till new York, jag har aldrig varit där.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er ikke fan av USA eller NY for den saks skyld, men vi skulle på cruise og besøkte byen på vei. Er glad for at vi gjorde det, artig å se ting i virkeligheten, som en har sett på film gjennom hele livet :)

   Slett