torsdag 25. februar 2021

Jobs bok - Gud

Nå har sannelig den godeste Janne Stigen Drangsholt fått ateisten til å kjøpe seg en bibel. Jeg hadde allerede grublet på hvordan jeg skulle få lest Jobs bok, siden den er en av hennes 66 utvalgte klassikere, i boken Fra Shakespeare til Knausgård. Da jeg var på Mammutsalg, og jeg innimellom alle romanene (som jeg allerede har lest) fant en bibel, var jeg ikke tung å be. Siden jeg leser Odysseen, en sang pr. dag, passet det godt å tilbringe resten av dagen med bibelen i fanget. Den første lille jubelscenen fant sted allerede på den første siden, da det gikk opp for meg at Bibelen inneholder 66 bøker, akkurat som Drangsholts bok, som har blitt en bibel for meg, for en tilfeldighet!!


Litt om Jobs bok:

Min bibel er på over 1500 flortynne sider, og halvveis i det gamle testamentet, allerede på side 550 dukker Jobs bok opp. Den inneholder 42 kapitler fordelt på 39 sider, som stort sett består av diskusjonen som Job har med sine fire venner ute i ørkenen.

Altså, Job er den mektigste mannen i øst. Han har 7 sønner og 3 døtre, en haug med sauer, okser, kameler, esler og ikke minst tjenere. Han er gudfryktig til tusen, from og rettskaffen som ingen andre, og Gud er veldig fornøyd med ham. Anklageren (JSD forteller meg at dette er Satan)  påstår at Job er så gudfryktig bare fordi han har det godt, og utfordrer Gud til å ta fra ham all velstanden. 

Gud er ikke verre på det han lar sabeerne ta alle oksene og eslene, og drepe alle tjenerne. Kaldeerne tar alle kamelene, en Guds ild dreper alle sauene, og en vind river huset ned over hodet på familien, og dreper hele gjengen. 

Job svarer bare med et Herren være lovet, og forblir et prakteksempel på gudfryktighet. Dette er den første prøven, men Satan gir seg ikke, og denne gangen gir Gud Job livstruende byller på hele kroppen, men selv da kom det ingen synd over hans lepper. Da Jobs tre venner fikk høre om hva som hadde hent, møttes de for å sørge med ham og trøste ham. De satt sammen i 7 døgn uten å si et ord...

Til sist åpnet Job munnen og forbannet den dagen han ble født.


Alt dette skjer på de to første sidene, i løpet av de neste 37 sidene tar de tre vennene og Job ordet etter tur, og avleverer lange klagetaler, uten å bli avbrutt av de andre. I kapittel 32 dukker en fjerde venn opp, Elihu, som er mye yngre enn de andre, og han er harm på Job, som mener seg å være mer rettferdig enn Gud. 

Så dukker Gud opp helt mot slutten, Job angrer alt han har sagt som har fornærmet Gud, og Gud gir Job sin velsignelse. De tre vennene får beskjed av Gud å gi Job brennoffer i form av 7 okser og 7 værer, siden de har talt galt om Gud. Job får så tilbake sin rikdom i rikelig monn, og 10 nye barn. Han fikk leve i 140 år, til han døde, gammel og mett av dage.

Hvis Jobs bok er representativ for de andre tekstene i bibelen, skal jeg sannelig lese flere. Teksten var lett å lese, mye lettere enn Det golde landet og Faust, eller Odysseen som jeg holder på med nå. 13 kommentarer:

 1. Det er mye spennende å lese i bibelen, rene eventyrene. Og utrolig mye rått og ondskapsfullt. Det var ikke bedre i "gamle dager" heller! Har nettopp lest Bibelens kvinner, av Alf Walgermo, anbefales ikke minst pga vakker kunst knyttet til tekstene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er i alle fall å bli kjent med bibelen på en helt annen måte, enn det overfladiske "ryktet" jeg har hatt til nå. Jeg har ventet på Walgermos bok om kvinner i bibelen kjempelenge, men Bergen Offentlige Bibliotek har bare ett eksemplar, så jeg har gitt opp og funnet en annen løsning :)

   Slett
 2. Hehe.. må le litt her. Kjøpe bibel, skal se du blir frelst;) Nei da, men bibelen er jo full av spennende historier og har tildels gode skjønnlitterære historier også. Skal ikke skryte av min bibelkunnskap eller at jeg har lest så mye i den annet enn det vi måtte ifb med skolegang og konfirmasjon etc, men jeg har lest mye om, stykkevis her og der, samt sitater, snutter, der referansene har kommet opp. Blant annet i Knausgårds "En tid for alt". Jeg har også vært i Israel og Palestina på "Jesus Trail", og sett de mest kjente historiske stedene og fått historien vi kjenner repetert. Blant annet så får jeg utfordret meg når jeg kommer lenger i "Den guddommelige komedie" av Dante, der visstnok bibelreferansene er sterke, og der oversetter mener man bør kunne en del for å forstå hva Dante skriver om, så vi får se...
  Men Jobs bok kjenner jeg ikke så godt til. (ikke som jeg husker i farta)

  Jeg har nok en bibel eller to i esker i kjelleren, men jeg skulle helst ha hatt et særtrykk av Jobs bok med større skrift, det har jeg sett etter, men sikkert ikke helhjertet nok, mulig jeg må i spesialbokhandel innenfor misjon/kristendom e.l. Før hadde vi et par slike bokhandlere i byen, men jeg tror de er lagt ned.

  Jeg frister stadig til å kaste meg over dine nylig leste Janne-bøker, men nå henger jeg litt etter. Sjekket i går lista mi og har bare lest to av dem i februar. (Men- så holder jeg med på Dante innimellom da;)

  Lånte "Mens vi venter på Godot" på bib som jeg hentet sist helg, så får vel lese den først, men Jobs Bok seiler herved opp som en av de neste:) (korte bøker, du vet- særlig når Dantes komedie er på 666 sider sånn ca).

  I dag har jeg hørt på P2-lytternes romanpris, to episoder. Det var snakk om de bibelske referansene i Olaug Nilssens roman Yt etter evne ...også. navnene er jo bibelske og det er bevisst. Sånn apropos.

  66 bøker i Bibelen? Og Jannes 66? Neppe tilfeldig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Frelst nei, langt derifra, men jeg har stor glede av å kunsten, litteraturen og alt i mellom, som springer ut fra religionen. Skal bare se du går i kjelleren og finner bibelen din du også :)
   Så lenge du holder på med Dante, så har du masse godt lesestoff, jeg har lyttet til den, men tror de fleste referansene gikk meg hus forbi. Jeg er akkurat ferdig med Odysseen, og puster lettet ut, så nå er det over på nye utfordringer.
   Var på lanseringen til Olaug Nilssen, og der snakket hun om de bibelske referansene i romanen hennes, kanskje jeg skal finne frem til dem i bibelen min også :)

   Slett
  2. Hehe... tulla vet du.:)
   Jeg har selv tenkt flere ganger at jeg skulle/skal lese hele Bibelen sånn ordentlig, men det har ikke blitt. Tror jeg har lest meg mye mer opp på de andre religionene enn vår egen, men det er vel noe med at vi har fått så mye inn gratis via kulturen vi lever i. Har alltid vært interessert i religioner/religionshistorie, og så er det som du sier noe med alle referansene til Bibelen.

   Ja, Dante holder lenge. Orker ikke så mye av gangen, fordi jeg leser så nøye i den boka, og det er greit, et langtids-leseprosjekt.

   Tøfft at du er ferdig med Odysseen. Trodde det skulle være et ganske enkelt prosjekt, siden historien er så kjent, men det er sikkert noe med hvordan den er skrevet. Spent på omtalen din:)

   Slett
  3. Det er vel ingen som leser bibelen fra perm til perm, selv ikke de som tror bokstavelig på det som står der.
   Odysseen kan ikke skryte av mange sider, men de er tettpakket av tekst og selve historien kunne vært kortet betydelig ned, hvis det hadde vært forbudt med adjektiv.
   Omtale kommer i diktlesesirkelen i mars :)

   Slett
  4. Jo. Jeg har hørt folk si , folk jeg kjenner, si de har/ skal lese Bibelen fra perm til perm . Man tar det nok bolkevis bok for bok. Kjenner en del som har studert religionsvitenskap , men også andre som har synes det har vært interessant. Kristne jeg kjenner , som min salige farmor og oldemor , leste den nok mer stykkevis , små tekster og vers hver dag. Men nok om det.

   Ser fram til innlegg om Odyssen. Har kikket i pocketutgaven og den skrifta er litt liten og sidene tette .. Jeg skal skaffe meg en annen versjon , det finnes på antikvariat .

   Slett
 3. Hehe til Gud som forfatter :)
  Det gamle testamentet er jo fantastisk - om man leser det som eventyr og ikke dogmer

  SvarSlett
  Svar
  1. For meg blir det eventyr, men med så mange referanser til bibelen, er det kjekt å kunne litt :)

   Slett
 4. Mye av vår kultur bygger jo på tekster i Bibelen, både litteratur , billedkunst, ord og uttrykk. En forstår mer av kulturen vår når en har kjennskap til Bibelen. Det er synd at mange har et så dårlig forhold til Bibelen. Vi leser jo eventyr og ser de underliggende sannhetene. Ingen ber deg tro dem bokstavelig. Vi bør få et like avslappet forhold til Bibelen. Jobs bok er spesiell. Nettopp fordi Bibelen er en samling bøker, er jo disse tekstene veldig forskjellige. Noen er grusomme, andre er kloke, noen er poetiske som Salmenes bok og Salomos Ordspråk. Jeg kan ikke skryte av å ha lest hele Bibelen, men jeg har kjennskap til store deler av den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kulturen vår, og litteraturen vi leser er veldig preget av tekster fra bibelen, så det er ingen vei utenom. Tenker tiden er moden for å ufarliggjøre denne boken, takk for flott innspill!

   Slett
 5. Bibelen er spennande! Eit tips til å få eit overblikk på kva bøkene inneheld når du skal velge er "Røff guide til Bibelen" av den same Walgermo som har skrive "Kvinner i Bibelen". Ein Bibel eller fleire treng alle litteratur og kulturinteresserte heimar. Liva våre er fulle av bilete derifrå.

  SvarSlett