søndag 28. februar 2021

Dr. Jekyll and Mr. Hyde av Robert Louis Stevenson

Etter å ha lest Alle oss, som også tar for seg splittet personlighet, var det naturlig å finne frem denne klassikeren, skrevet av Robert Louis Stevenson i 1886. Boken er en av Janne Stigen Drangsholts utvalgte 66 klassikere, i Fra Shakespeare til Knausgård ☺
Jeg hadde kjøpt Dr Jekyll and Mr. Hyde i en nydelig vintageversjon, men etter å ha begynt fra begynnelsen flere ganger, uten å komme inn i handlingen, ga jeg opp og lånte boken på biblioteket, i norsk utgave. 

Da gikk det mye bedre, jeg kan ikke si hva det er med engelsken til Stevenson som gjorde det så vanskelig å lese, men noe var det, for historien er lettlest til tusen. 

Historien er nok kjent for de fleste, Dr. Jekyll er en hederlig borger og en kjent samfunnsstøtte, men han har en nattside som han eksperimenterer med å slippe frem fra tid til annen. 

Det går til slutt ganske over styr når Mr. Hyde tar mer og mer styring over ham. 


Denne herren fremstår som en ubehagelig og direkte avskyelig person, med karaktertrekk som ligger langt fra doktorens. At mennesket kan inneha to personligheter ble en sensasjon blant datidens lesere. Da Jack the Ripper slo til, bare to år senere, spekulerte folk i om kanskje han kunne være en hederlig borger med mørke krefter.

Fortellerstemmen i denne korte psykologiske thrilleren er advokat Utterson. Hans venn Enfield tar ham med på en kveldstur, og forteller en historie om et hus de passerer. Utterson gjenkjenner huset som Dr. Jekylls, og han finner raskt ut at detaljene i historien, kan belyse spørsmål han har hatt i forhold til Dr. Jekylls underlige testamente, som han er i besittelse av. En liten stemningsfull smakebit:

      Klokkene hadde knapt ringt tolv ut over London før dørhammeren knakket svært lavt Jeg gikk selv for å åpne , og fant en liten mann som krøket seg sammen i vindfanget.
      Kommer de fra doktor Jekyll? spurte jeg.
      Han ga meg et bekreftende svar med en ufri bevegelse, og da jeg hadde bedt ham komme innenfor fulgte han meg ikke før han hadde kastet et blikk bak seg ut over plassen. Ikke langt fra oss kom en politimann nærmere med lykten tent, og jeg mente å se gjesten min skvette til og få opp farten da han oppdaget det.

I den norske oversettelsen jeg leste er det et flott forord skrevet av Pernille Rygg. Hun forteller om Stevenson som var født i Edinburgh og var sykelig hele livet. Han trosset sin far og unnlot å få seg et borgerlig yrke, han skrev og reiste mye, og i Frankrike traff han på den gifte småbarnsmoren Fanny Osbourne og levde med henne frem til sin alt for tidlige død 44 år gammel. 

I løpet av de knapt hundre sidene, får vi et tydelig inntrykk av hva menneskene på denne tiden var opptatt av. Spesielt spørsmål om hvilken rolle sjelen har, og hvordan en degenerert sjel, vil vises på en persons fremtoning, som fysisk forkrøplethet. De var også bekymret for hva alkohol gjør med et menneskesinn, mens en leser av i dag gjerne vil tenke på narkotika, og dens herjinger med fortapte sjeler, når en leser denne boken.

Jeg likte Dr. Jekyll og Mr. Hyde veldig godt, og er klar for å gå i gang med Mary Shelleys Frankenstein, som den neste klassikeren på programmet.


I boken Fra Shakespeare til Knausgård, oppsummeres denne klassikeren slik:

Overmodig lege lager kjemisk drikk som lar ham være slem uten å bli gjenkjent.
Når han blir oppdaget, skylder han på samfunnet, og dør.



Synes du også det er gøy med disse gamle klassikerne?
Ta gjerne en titt innom klassikerprosjektet
som preger lesingen min i år ☺

19 kommentarer:

  1. En riktig klassiker. Jag kan inte riktigt uppbåda intresset för dessa klassiker just nu, men förstår att de kan vara bra och intressanta att läsa.

    SvarSlett
  2. Tack för smakbiten, den har jag läst.

    SvarSlett
  3. Jeg har ikke fått lest Fra Shakespeare til Knausgård enda, men jeg har funnet den frem og satt den i hyllen med bøker jeg skal lese aller først. Jeg har en STOR ulesthylle og bøkene forsvant litt for meg der, så nå har jeg en "lese først hylle" i tillegg :-) (I samme hylle finner du også bibliotekbøkene)
    Ha en riktig fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Du må bare forberede deg på at ulesthyllen blir enda lengre, når du leser Fra Shakespeare til Knausgård. Jeg har også en bibliotekshylle, og en ut av huset hylle (levere tilbake og låne vekk til venner) og selvfølgelig en ulesthylle som vel og merke ikke er så stor, også har jeg en egen klassikerhylle, og en til tegneserier.
      Det blir litt å holde styr på når engasjementet tar oss i alle retninger :)

      Slett
  4. Den har jag läst. En fantastisk historia som väl egentligen handlar om hur vi människor har både godhet och ondska inom oss. Takk for smakebiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det gjør den, artig bok å lese når en kan speile datidens samfunnsproblemer i litteraturen :)

      Slett
  5. Boka er så bra. Og passer perfekt å lese sammen med Frankenstein. Misunner deg å lese alle disse flotte bøkene for første gang. Det gleder meg å se hvordan du koser deg med klassikerne :)
    Nyt søndagen videre

    SvarSlett
    Svar
    1. Det har du helt rett i, disse kjente men uleste bøkene er som små skatter alle sammen :)

      Slett
  6. Spennende med klassiker-prosjektet ditt, og denne boken har jeg hatt på leselisten lenge. Du kan glede deg til Frankenstein, det er virkelig en perle :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Perle? har tenkt på den som noe "rart" som jeg bare må gjennom siden jeg vil lese alle 66 klassikerne til Janne Stigen Drangsholt :)

      Slett
    2. Jeg tenkte også noe lignende, og oppdaget at den var helt annerledes enn jeg trodde :))

      Slett
  7. Den har jag läst, och tyckte då man till viss del kunde dra paralleller till Mary Shelleys Frankenstein vad gäller dubbelheten. Tack för smakbiten.

    SvarSlett
  8. Spännande klassiker. Frankenstein är också väldigt läsvärd.Tack för smakbiten!

    SvarSlett
  9. jag är väldigt förtjust i klassiker. och jag skulle gärna vilja läsa Fra Shakespeare til Knausgård av Janne Stigen Drangsholt. Tack för smakebiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy å høre at du liker klassikere du også, og Drangsholts bok kan anbefales, kanskje den kommer på svensk en vakker dag :)

      Slett
  10. Jeg tror faktisk ikke at jeg har lest denne, selv om det er en historie jeg føler jeg kjenner godt. Har vel sett noen filmversjoner, og så vet jo alle hva disse to karakterene var, som begrep.

    Frankenstein kan du glede deg til, den er så fiiin. Jeg hørte den som lydbok, med Per Frisch som innleser for noen år siden, men har også papirboka her. Vakker og gotisk som også Bram Stokers Dracula er det. Love it.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har vært fordypet i Det uferdige huset i dag, så Frankenstein har måtte vente, kanskje jeg skal begynne på den i morgen, det er så mange som sier at jeg kan glede meg, nå er jeg spent :) Det er rart med sånne bøker hvor vi kjenner handlingen, uten at vi har lest boken. Film duger jo det og.

      Slett
    2. Jøss, liker du den? Har ikke begynt på den, mulig jeg venter til jeg får papirutgaven i hus.

      Slett
    3. Ja jeg blir liksom sugd inn i miljøet som skildres, Vaage skriver utrolig bra :)

      Slett