mandag 28. desember 2020

Huckleberry Finn - en klassiker av Mark Twain

I likhet med Brødrene Løvehjerte er Huckleberry Finn en bok jeg leste i barndommen. Jeg skal ikke skryte av at jeg husket detaljer fra handlingen i noen av bøkene, så det er veldig kjekt å lese dem på nytt nå. Mark Twains roman er en av klassikerne Janne Stigen Drangsholt har med i boken sin, som er utgangspunkt for mitt klassiker-prosjekt

Fra introduksjonen: 
Huckleberry Finn er sagaen om Mississippi. Handlingen foregår i tiden omkring 1850, da hjuldampere pløyde den mektige elven og byene ennå bar preg av isolerte småbysamfunn. I Huckleberry Finn vandrer romantikk og realisme side om side. 

En mer broket, innfallsrik, vittig og vilkårlig sammensatt roman lar seg vanskelig tenke. Men så er da også dette sagaen om Amerika, om det brokete mangfold av mennesker og miljøer som stimlet sammen i klynger og avkroker over det veldige landet. 

Fremfor noen annen roman har Huckleberry Finn dannet grunnlaget for den moderne amerikanske litteratur.


En hvit gutt og en rømt slave, på flukt nedover Mississippi på en tømmerflåte. De håper å nå nordstatene hvor de begge vil være trygge. 

Underveis møter de predikanter, plantasjeeiere, slaver og landstrykere. De opplever mye og kommer stadig vekk opp i farlige situasjoner. Selv om de er på rømmen, Huck fra sin voldelige far, og Jim fra å bli solgt på markedet, så utfordrer de skjebnen i alle små og store veivalg.

Det var spennende å lese denne boken på nytt. Litt rart å lese ordet "nigger" så mange ganger, men det var jo sånn de omtalte slavene på 1800-tallet, når denne boken var skrevet. Historien er handlingsdrevet, og bortsett fra et parti på midtstykket som handlet om to svindlere "kongen" og "hertugen", så var jeg temmelig fengslet.

Miljøskildringer er noe Mark Twain har perfeksjonert i denne romanen, jeg levde meg inn i den store elvens sjel, og frydet meg over alle bildene på hvordan menneskene gjorde seg nytte av elven. 

Jeg skjønner godt at boken er en av 1001 bøker du MÅ lese før du dør, og at den blir kalt en klassiker, for dette er historiefortelling på sitt aller beste.

13 kommentarer:

 1. Morsomt at du har havnet på klassiker kjøret,Tine 🙂 Har en utgave av denne liggende så kanskje på tide å få lest den? Men over 400 sider og liten skrift har tidligere satt en stopper.

  Har nok som deg lest den i barndommen men det kan bli kjekt med en repetisjon i voksen alder.

  Fortsatt god romjul,Tine 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er litt av et kjør, nå la jeg ut boken som jeg skulle lese i april, så jeg bestilte ny april-bok, får det gikk opp for meg at det fremdeles er lenge til april.
   Min utgave av Huckleberry Finn var ikke så lang, kanskje du har to bøker i en?
   Jeg var på jobb i dag, men nå har jeg ferie til neste år, god tanke. Kos deg videre i romjulen du også Beathe :)

   Slett
  2. Takk for det! Min utgave er hvit med grått mønster utenpå og jeg ser nå at det ikke var så avskrekkende liten skrift så den skal leses snart.Bare èn bok men med noen illustrasjoner. Ser vi har make Alice in wonderland bok, artig! :-)

   Slett
  3. Det høres ut som du hiver deg rundt snart, må sjekke ut det Anita sier om boken er en forkortet versjon, men den røk tilbake til biblioteket i ettermiddag.
   Det er sjelden jeg kjøper bøker, men når Ane på Litteraturhuset fant denne Alice-boken til meg, så sukket jeg henført. Er ferdig med første del, gleder meg til fortsettelsen :)

   Slett
  4. Måtte sjekke inne på bokelskere og der var det mange utgaver og det ser ut til at de varierer veldig for noen hadde knappe 200 sider mens andre igjen hadde over 430 sider. Min utgave gav Cappelen Damm ut i 2015 og den har 430 sider. Det er jo egentlig litt rart og det kan i følge Anita se ut som dette har skjedd med flere bøker. Jaja, uansett så skal jeg snart hive meg rundt.

   Slett
 2. Jepp, nå er du i seget ser jeg - da er det jo bare å fortsette. Nok bøker å ta av fra lista.. Når det er sagt så må jeg jo si at det ikke er alle bøkene på 1001-lista som jeg har lest fra klassiker-lista som synes er like bra. Noen av bøkene som er plukket ut er for meg helt ubegripelige, men så har jeg da bare lest ca 125 av dem så langt jeg husker, ihvertfall - jeg har kun registrert dem jeg har lest etter 2011 så jeg vil jo anta at jeg mangler en hel haug fra tidligere tider. Man har da gått gjennom VGS i tre år med en norsklærerinne som var hekta på dem... Vel, nok å velge fra ennå jeg også ;)
  Fortsatt fin fritid og romjul. Her leses det flatt. Jeg har bestemt meg for å runde 100 bøker for 2020. Leser nå nr 99 ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Skal si du mol-leser frem mot årsskiftet, jeg heier på deg, runde tall er gøy :) Klassikere er gull, men jeg har også lest noen 1001-bøker som må ha sneket seg inn på listen i nattens mulm og mørke. Jeg siger ned i sofaen med Alice etter middag, digger den boken!
   Fortsatt god leseromjul!

   Slett
  2. Bok nr 100 nettopp påbegynt. Skåltomt hus idag, så alenetiden nytes max :-) Stoisk uro og andre filosofiske smular fra Ravatn som siste bok ut. Forsatt god leseromjul til deg også.

   Slett
 3. Denne har jeg nok ikke lest , selv om jeg tror jeg har det, en klassiker som alle kjenner til. og sikker har sett på film en gang i tiden, frister å lese den .
  Ser at Beathe har en utgave på 400 sider. Kanskje du har gjort samme « tabbe» som meg og lest en forkortet versjon? Jeg gjorde det med Oliver Twist i Lines 1001- sirkel. Lånte på bib. Engelsk versjon. Line synes den var vel kort, noe hun gjorde rett i. Den er no egentlig ganske lang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm... er det mulig? ja, ja... Får ta opp igjen tråden når jeg er pensjonist :) Det slo meg ikke en gang, at det skulle "mangle" noe.

   Slett
 4. Denne står på lista mi for neste år :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vel verdt å lese :) Jeg skulle jo lese den i april, men iveren tok overhånd og våren lot vente på seg. Velger meg en ny aprilbok, og da skal jeg klare å vente til april med å lese den :)

   Slett
 5. Den har jeg bare lest bruddstykker fra, men jeg har lekt mye Huckelberry sammen med brødrene mine som hadde dilla på han. Den får jeg notere meg som en aprilbok kanskje.

  Her har det vært fullt hus over flere dager så jeg føler jeg bare har vært, kokke, serveringsdame, ryddedame og kjør vaskemaskiner med kopp, kar og klær i ett sett. Ser fram til hverdagene igjen er her. For all del vi har kost oss masse og det er superhyggelig med besøk av barn, barnebarn osv. Ha en fortsatt fin romjul

  SvarSlett