lørdag 4. januar 2020

Shoppestopp 2020 - er du med?

Når jeg har snakket om shoppestopp i år, har jeg hørt meg selv si at vi gjorde dette for "noen år siden". Da jeg søkte på bloggen i dag fant jeg ut at "noen år" faktisk er hele seks stykk. 

Ta gjerne en titt på det jeg skrev om dette den gangen, før jeg startet og ti uker senere

For et halvt år siden pusset vi opp huset vårt, solgte det og kjøpte oss leilighet. Dette førte med seg et ras av behov som måtte dekkes. Det ble overveldende for oss, så behovene ble dekket på den enkleste måten, nemlig ved å kjøpe alt vi trengte med en gang vi følte for det. Nå er vi innbodd i den nye leiligheten og hverdagen har innhentet oss, men vanen med å gå innom butikker har hengt litt igjen, for trenger jeg ikke en ny blomst i den kroken? og kanskje noen nye puter og tepper?

Normalt har jeg ikke et stort forbruk, mesteparten av pengene går med til kulturelle aktiviteter, være sosial med venner, og ferieturer, så det bør ikke bli vanskelig å holde lommeboken lukket. Dette handler om å skifte fokus, bytte ut noen uvaner og være bevisst, og selv om det er seks år siden sist jeg gjorde dette, så kan jeg huske den gode følelsen av å greie det, og all tiden jeg plutselig frigjorde.

Mine regler for Shoppestopp 2020:
 • Ikke kjøpe klær, sko, utstyr eller ting til huset, bortsett fra et par unntak som vi har blitt enige om på forhånd. Melder et behov seg hos en av oss, må det opp til "høring", og kjøpet utsettes en uke, (da føles kanskje behovet ikke så sterkt....)
 • Det som er lov å kjøpe er: billetter til teater, show, opera, konserter etc. Det er lov (påbudt) å gå ut så spise med venner eller bruke penger på å være sosial på forskjellige måter. Også ferien da, sommerferien vår er spikret og halvveis betalt for, ingen tukler med ferieplanene våre!
 • De som pleier å få bursdagsgave fra oss, skal selvfølgelig få det ☺


Søker du på Shoppestopp på FaceBook, får du opp flere spennende lenker. Jeg har vist min interesse til et par av dem, men de handler mye om alternative måter å skaffe seg ting på, og det er ikke der mitt fokus er.

Lenker du kan kose deg med:Ønske meg lykke til da, og hiv deg gjerne med!!

17 kommentarer:

 1. Godt nytt år. Jeg har alltid vært opptatt av å tilføre så lite som mulig til søppelberget som vi mennesker bidrar til. Derfor shopper jeg lite. Men som alltid, det avhenger av hvem man sammenligner seg med. Vi mennesker har gjort oss avhengig av så mange elektroniske duppedingser. Stadige oppdaterte eksemplarer. Det bekymrer meg. Vi sorterer søppel i den kommunen jeg bor. Det er blant annet skremmende så mye plast det blir. Jeg ønsker deg lykke til, og jeg skal gjøre så godt jeg kan i dette året med ikke å kjøpe unødvendige ting mv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er heller ikke en shopper av natur, så dette kommer til å gå greit. Vi flyttet fra kompostering av matavfall i egen hage og sortering av alt avfall, til leilighet hvor de kun plukker ut papir. Det føles veldig rart å kaste mat og plast i restavfallet, men her i Bergen går det jo i samme forbrenningsanlegg, så det betyr vel ingenting.
   Vi har heller ikke mange elektriske dingser, og ingen av oss har behov for å fornye oss på ting, før de går i stykker.
   Lykke til med grønn tilnærming, jeg er sikker på at du fortsetter dine ambisjoner om å ikke bidra til søppelberget :)

   Slett
 2. Eg måtte sjå litt ekstra på om det var kjøpestopp på bøker. Det burde kanskje eg hatt... Lukke til ! Det er ein god ide som eg kanskje kastar meg på om litt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har bestemt meg for å tillate en bok i ny og ne, siden jeg holder på å fase ut mitt forhold til forlagene og deres leseeksemplar. Bøker må vi ha, men biblioteket fungerer på alt annet enn nyheter :)

   Slett
 3. Godt tiltak! Jeg shopper så lite, at ser ingen grunn til å ha en shoppestopp. Det jeg kjøper av klær og nødvendig inventar, er svært lite, og det sliter jeg ut. En og annen bok blir det, men ikke så ofte. Bruker penger på å bo, reiser, kultur og mat.
  Lykke til.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er heller ikke den typiske "shopperen", men allikevel kjenner jeg et behov for å styre unna den der "skal bare innom og titte" greien som tar sånn tid. Reiser, kultur og mat det er det pengene skal brukes til, der er vi helt på bølgelengde :)

   Slett
  2. Hehe, skjønner.. Jeg har ikke noe problemer med det heller, Liker ikke å gå i butikker (kun bokhandlere), rett og slett, og er som regel veldig målbevisst når jeg må ha noe. Før jul trengte jeg en ny dongerybukse fordi den gamle var utslitt. Gikk i den første butikken som hadde dongery, fant en som passet, og kjøpte den. Gadd ikke gå i flere butikker for å se på andre da. Heldig at jeg fant noe som passet, gjør man ikke det, må man jo videre.
   Sjelden jeg bare dropper innom for å se- annet enn når jeg er på ferie kanskje.

   Slett
  3. Det er en uvane, det er helt sikkert, en som veldig mange ikke er klar over at de har. Jeg handler også etter planlagt huskelapp, og mange ting skal det bare en butikk til. Klær er det litt verre med, derfor har jeg droppet inn når jeg har følt for det, for ellers hadde jeg aldri fått meg den dongeribuksen :)

   Slett
 4. Høres som gode forsetter. Dette var tankevekkende Tine. Godt Nytt År til deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. For mange høres det unødvendig ut, og for noen høres det lett ut, men jeg oppfordrer alle til å prøve, det gir uventede resultater som er herlig å ta med seg. Godt nyttår Randi!

   Slett
 5. Eg er i den må-bare-innom-og-kikke-mentaliteten, men samstundes er eg klar på kva eg har bruk for og ikkje. Akkurat nå i min litt isolerte tilværelse (syns eg) som hybelboer hjå foreldrene mine blir det lite shopping, men etterkvart ser eg at eg må nok ha litt nytt til leiligheten i form av ting som er vannskada.

  Så, eg er med i teorien, og skal tracke/loggføre kva eg faktisk kjøper for å sjå om det er ein samanheng og kvifor eg følte for å shoppe den dagen.

  Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke alle som er bevisst på den mentaliteten, så det er bra du er det. Helt naturlig å måtte fornye leiligheten etter vannskadene, vi brukte et halvt år på å "lande" i ny leilighet, men så følte jeg et behov for å si STOPP til meg selv.
   Flott at du er med i teorien, og en liten logg på forbruk er glimrende. Lykke til selv!

   Slett
 6. Dette er jeg med på Tine - og ønsker lykke til. Er glad i gjenbruk både til og fra - Fretex er et godt sted å starte dersom man bare må ha noe - og et fint sted å gi. Stilig bilde fra UK :-) !

  SvarSlett
 7. Godt nyttår Tine - og godt tiltak! Etter vi også flyttet i mindre hus ser jeg at behovene både blir mindre, og jeg shopper mindre. Jeg likte ideen med shoppestopp! Jeg har to svakheter, og det er hobbyene mine. Har begynt å låne flere bøker på biblioteket, men kjenner på at jeg ikke klarer shoppestopp på bøker. Men de må da gå inn under kulturbegrepet ditt? Klær og sko shopper jeg nesten aldri, så det skal jeg faktisk klare. Jeg har bare store problemer med strikkehobbyen min. Jeg må bare kjøpe garn... Men da blir det til gjengjeld hjemmelagde gaver, så den syns jeg også er innafor. Sambo er anti-shopper, så det er ikke problemet. Kultur, reiser, mat og bo it is. Så skal jeg jammen ta en oppsummering i slutten av 2020. Godt tiltak!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg nevnte vel så vidt at jeg har et par unntak, og det gjelder kreativitet. Er det noe jeg får lyst å lage, og mye av materialene er natur eller tilgjengelig gratis, men mangler noe, så kjøper jeg det. Bøker har jeg kjøpt lite av, så å begynne å kjøpe en bok hver måned hvis jeg ikke har brukt penger på noe annet er et skikkelig steg oppover på bokhandlingen min.
   Gøy at du er med, helt naturlig, gleder meg til oppsummeringen :)

   Slett