tirsdag 21. januar 2020

Solsøsteren - bok 6 i Lucinda Rileys serie De syv søstre

For dere som lurer, ja dette er den nylig utkomne boken i serien De syv søstre. Jeg har lest bøkene etterhvert som de har kommet ut, og hver gang frydet meg over det Lucinda Riley har snekret sammen.

Forlaget om boken:
For omverdenen er Electra D’Aplièse kvinnen som har alt: Hun er vakker, rik og berømt - og er en av verdens toppmodeller.

Men under den perfekte overflaten har Electras allerede skjøre sinnstilstand blitt rystet av dødsfallet til hennes far, Pa Salt, milliardæren som adopterte sine døtre fra ulike deler av verden. I sin fortvilelse tyr hun til alkohol og andre rusmidler. Mens folk rundt henne frykter for Electras helse, mottar hun et brev fra en fremmed kvinne som hevder at hun er hennes biologiske bestemor ...

I 1939 ankommer Cecily Huntley-Morgan Kenya fra New York i håp om å reparere et knust hjerte. Hun bor hos sin gudmor ved bredden av den vakre innsjøen Naivasha. Her møter hun Bill Forsythe, en beryktet ungkar og storfebonde med nære forbindelser til den stolte Maasai-stammen.

Egentlig skal Cecily bare oppholde seg i Afrika noen få uker, men etter en sjokkerende oppdagelse, og med krigens trusler hengende over seg, har hun ingen mulighet til å reise hjem. Hun flytter til Wanjohi-dalen, og her bor hun isolert og alene - helt til hun møter en ung kvinne og gir henne et løfte som vil endre livet hennes for alltid.

Gjennom alle bøkene, som hver tar for seg historien til en søster, får vi små drypp av informasjon om alle søstrene. De første sidene i Solsøsteren klargjør en hel del om Electra, hun er 1,80 høy, farget, singel, en berømt modell og rusmisbruker. Vi befinner oss i tid i underkant av et år etter Pa Salts død, og det er på tide for Electra å lete opp papirene hun har som avslører hennes historie.

Electra er langt nede når vi først møter henne i New York i 2008, så det kan egentlig bare gå en vei, og det er opp. Dette gjør denne historien til en solskinnshistorie av de store, når vi menger oss med de rike, berømte, vakre og uendelig bortskjemte menneskene som utgjør fiffen i samfunnet.

Historien har en skyggeside, og viktige samfunnsproblemer som rusmisbruk og fattigdom skildres gjennom hele hennes historie, men intrigene mister litt av brodden siden Electra kan løse alle problemer med kredittkortet.

I parallellhistorien som er lagt til tiden rett før krigsutbruddet møter vi Cecily, som er en beskyttet ung dame, fra en velstående (hvit) familie i New York. Det er denne andre primærhandlingen som tar oss med til bushen i Kenya, og det mangfoldet av liv som utspiller seg her. Det er spesielt interessant å bli kjent med det nomadiske folkeslaget masaiene, som holder til her.

Leseren vet hele tiden at denne historien skal lede oss frem til Electras mor, men det som utspiller seg  leder oss, ad omveier frem til bestemoren. Jeg må innrømme at jeg ble utålmodig etter å høre om moren til Electra, men den historien får vi fortalt i tredjeperson av bestemoren, i små bolker i Cecilys del av handlingen.

Solsøsteren engasjerte nok til at  jeg kan kalle det en slukebok (selv med 800 sider) men "the rich and famous"-settingen er ikke helt min greie. Jeg likte at Lucinda Riley setter fokus på forbrødring på tvers av religioner, og all omsorgen hun har for rusavhengige, men dette fikk meg ikke til å føle så veldig mye.

Slutten er formidabel, da rant tårene over flere ganger, uten at jeg skal legge ut om hva det var som traff meg. Vil du ha deg en tur til New York og Kenya, så er dette en super måte å reise på ☺


Serien i rekkefølge:Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2020
Sider: 800
Kilde: Leseeksemplar

17 kommentarer:

 1. Og jeg som har hele denne serien tilgode :) Jeg har ikke kommet så langt at jeg har startet ennå, og vet ikke helt hvorfor. Ser at serien er svært populær, så kanskje en vakker dag trigger den meg også. Kjører fullt og helt etter lystlesingsprinsippet, og virrer skikkelig når det gjelder sjanger og forfattere for tiden. Jeg var nettopp på biblioteket her borte og lånte meg krim/thrillere med en liten skjønnlitterær dæsj Transit av Rachel Cusk. Glad for biblioteket her borte, det holder norsk standard og vel så det, selv om Whistler er en temmelig ren turistby. Veldig bra! Og så har de en herlig lesekrok med åpen peis og skikkelige stoler. Rett før jeg flytter inn ;)
  Du har virkelig lest mange bøker sålangt i år. Jeg er som alltid imponert :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så herlig å få en kommentar fra andre siden av verden, tenker du har det bra der borte, med snø og ski og bibliotek med peis :) Skal bare se du begynner på denne serien en gang du også, selv er jeg glad jeg har lest bøkene etterhvert som de har kommet ut, det er et langt lerret å bleke, sånn i ettertid :)

   Slett
  2. Ja jeg ser nå at det er noen saftige sideantall... Det får bli når tålmodigheten kommer tilbake. Fenger de ikke med en gang så går det for tiden skeis. Tror jeg drøyer dem "litt" til.. Tror det ville vært lurt, som deg, å ta dem etterhvert som de kom ut. 800 sider er noe voksent pr bok, men jeg fikset jo Game of Thrones serien. Det er vel motivasjonen som mangler litt, tenker jeg.

   Utrolig fin januar så langt her borte, om man med fint mener masse snø og snøvær. Ikke alle er enige med oss i det. Har besøk av Ians søster med mann og voksen sønn nå i 2 uker. Stålkontroll på slalomskiene, da er det kjekt med besøk. Ut tidlig morgen, hjem når heisene stenger og punktert gjeng kl. 21.00. Da går lyset.

   Slett
  3. Høres ut som du lever et drømmeliv om dagen, nyt det og spar mursteinene til du virkelig higer etter det :)

   Slett
 2. Det er mange som elsker Rileys bøker. Jeg har ikke lest noen. En slutt som fikk deg til å gråte ... interessant. Kan bøkene leses uavhengig?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, tårer gir ekstra prikker på terningen. Jeg tenker at du må lese dem i rekkefølge, i alle fall den første boken først, men bøkene refererer litt til hverandre.

   Slett
  2. Jeg har lest dem litt hulter til bulter. Leste feks ferdig Skyggesøsteren i dag (nr 3) og har lest de andre før den. Men bok 1 er det best å begynne med, så får en med seg grunnlaget for fortellingen.

   Slett
  3. Godt å få bekreftet mine tanker om at hulter til bulter fungerer :)

   Slett
  4. Ja, sånn delvis.. var i alle fall greit å lese Skyggesøsteren nå selv om jeg leste den om Cece tidligere..

   Slett
 3. Å, ja denne må jeg få med meg, har lest/lyttet til de andre. Tror jeg venter til den komme som lydbok, den passer utmerket som lydboklytting og jobbing!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fant ikke noe lydversjon i min søken, men de finnes sikkert siden du har hørt noe av serien før :)

   Slett
 4. Har denne på PDF- kvier meg litt for 800 sider på laptopen, men det skal vel gå i porsjoner.. Har du lest papirboka?
  Ble ferdig med Skyggesøsteren i dag og den var virkelig fin, spesielt historien om Flora. Rørende rett og slett. Fikk lyst til å dra til England igjen.
  Hilser fra La Gomera, min siste dag her. Skal ut å gå straks, bare slapper av på verandaen nå. Har ikke flere papirbøker med meg, bare Lucinda of Fuglekikkeren. Tenkte ikke å bli så lenge. Så nå må jeg greie meg med lyd og PDF-bøker på datamaskina(mobilen (ikke egnet i sola, men på seng og fly dog) Ha en fin helg Tine.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for varm deilig hilsen fra La Gomera, drømmer selv om litt sol på kroppen :) Ja, jeg har lest papirboken. Du vurderer fremdeles Kindle antar jeg? eller iPad for eBokBib, suverent på reise :) God tur hjem!

   Slett
  2. Velbekomme.:) Har ikke tenkt mer på Kindle, men akkurat nå er jeg tom for papirbøker så da må det bli å lese PDF-- Ikke ideelt på macbook eller mobil, så Kindle hadde nok vært bedre for øynene i lengden, mer behagelig å holde og lese i. IPad er vel også ok, men mer trasig ift sol..
   Så da fikk du papirbok-leseeks fra forlaget, skjønner jeg.. Trodde de hadde blitt strikse på R-merking.
   Takk takk, klar for noen timers søvn - og så drar jeg fra denne skjønne lille ø.:)

   Slett
  3. O, nå så jeg at du hadde tatt bilde av den lappen. Smart.:)

   Slett
  4. Hehe... jeg trodde det var tydelig merking. Ble overrasket da jeg så dette bokmerket, som fulgte med boken, hadde ikke hørt at de også går ut med dette kravet. Blir nok siste leseeks fra CD for min del :)

   Slett