mandag 6. januar 2020

Det vidunderlige av Bror Hagemann

Mitt første møte med Bror Hagemann var Syng meg vekk i 2016. Det møtet gjorde sterkt inntrykk, men det ble ikke til at jeg leste mer av ham, før Det vidunderlige som kom ut i fjor.

Forlaget om boken:
De har vært et par i over tjuefem år. Hun og han. Du og jeg. Men nå er det over. Sammen seiler de mot Skagen i båten hans en siste gang før de skal gå hver til sitt. Hva er igjen av det som en gang var en nesten selvutslettende forelskelse? Når fortalte de hverandre de første løgnene?

Flere historier brettes ut. Om gutten fra Gjøvik som fulgte musikken. Om den unge mannen som ramlet inn i den politiske maktens sentrum. Om den gamle overgrepssaken fra hjembyen. Ryktene om dirigenten av det berømte Arietta-koret, hvis komposisjoner alle lot seg berøre av. Fikk han ikke et varsel fra en av de unge guttene den gangen?Hun er også opptatt av saken, og er det ikke noe hun skjuler? Hvilken rolle har historien om koret hatt å si for livet de har levd sammen?

Denne romanen har to fortellerstemmer, han og henne i kursiv. Markering med kursiv er tungt å lese synes jeg, men med så flytende handling og lite bruk av navn som det er her, så var det godt å få bekreftet hvem det er som snakker til en hver tid. Handlingen tar oss med tilbake i tid, til da de møttes, og enda lengre tilbake, til hovedpersonens barndom, og begivenhetene som ble traumatisk for ham. Nåtidshistorien, han og hun i seilbåten er limet som holder spekteret av bihistorier sammen.

Lesingen krever litt av den som leser, men intrige bygges, teksten har god utvikling og byr på et par uventede vendinger, som økte temperamentet en smule. Jeg likte godt sammenligningen med Ibsens Nora, og som alltid når jeg møter på Simone de Beauvoirs navn i en roman, noterer jeg meg tittelen.

Romanen er velskrevet og vitner om forfatterens innsikt i menneskesinnet. Flere av de ekteskapelige diskusjonene, om tvil og tillit er universell og lett å relatere til. Jeg koste meg med denne fortellingen, og anbefaler gjerne boken videre ☺

Det vidunderlige er siste bok i Arietta-kvintetten, fem romaner som tar utgangspunkt i en overgrepssak på Gjøvik mot slutten av forrige århundre. Hver bok kan leses uavhengig av de andre, i en hvilken som helst rekkefølge.

Forlag: Tiden
Utgitt: 2019
Sider: 384
Kilde: Leseeks/eBokBib

12 kommentarer:

 1. Denne har jeg på vent, og ser frem til å lese den. Har likt veldig godt de andre bøkene jeg har lest av ham. Godt at denne holder koken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende at du har lest de forrige og har noe å sammenligne med, det gjør meg nysgjerrig på omtalen din :)

   Slett
  2. Jeg har bare lest Leo og Syng meg vekk, så alle bøkene i fem-liogien har jeg ikke lest. Er ikke Jakman og de stillferdige de to andre?
   Mitt innlegg om Leo og syng meg vekk her: https://artemisiasverden.blogspot.com/2017/11/leo-av-bror-hagemann-en-srdeles.html

   Slett
  3. Jeg var ikke klar over at dette var en femlogi før jeg leste denne her. Tror ikke jeg kommer til å gå tilbake å lese de tre jeg ikke har lest. Takk for lenke!

   Slett
 2. Denne boken leste jeg en gang i høst, og selv om jeg ikke lenger har den friskt i minne husker jeg i alle fall hvor forvirrende jeg opplevde den som. Jeg mislikte sterkt utleveringsdelen, da jeg ikke klarte se helt relevansen til resten av historien. Brudd-delen, derimot, var riktig bra.

  Og jøjje meg, Hagemann skriver godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er akkurat det, han skriver drivende godt, men han krever litt av leserne sine. Enig med deg at den kan føles litt forvirrende.

   Slett
 3. Jeg har også lest ei bok av Hagemann, og leser gjerne flere. Derfor godt tips, Tine. Må komme meg igjennom en liten bunke som ligger her, fra biblioteket, først.

  SvarSlett
  Svar
  1. I perioder er det viktig å holde fokus på rekkefølgen. Jeg leser nå en biblioteksbok, og den må leses ferdig før jeg "får lov" å lese tredje bok i MaddAddam-trilogien, som jeg gleder meg til :)

   Slett
 4. Tror det var Syng med vekk jeg også leste. Som Anita har jeg denne liggende, men lysten til og lese er sånn av og på. Hverken innlegget ditt, eller kommentaren til Ellikken hjalp. Det med kursiven hørtes så slitsomt ut. Vel, kanskje en annen gang. Får se, skal nå lete opp Reveinnlegget ditt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ser den, vi var ikke til hjelp her :) Du vil merke deg at jeg likte slutten på reveboken, noe jeg skjønner du ikke gjorde.

   Slett
 5. Jeg tror ikke helt dette er bok for meg. Men jeg ser du leser Berøringen av Britt Karin Larsen. Jeg liker så godt henne at den måtte jeg slå opp. Det er en bok jeg helt har gått glipp av. Så det var et flott tips :-)

  SvarSlett
 6. Hei, jeg vil dele mitt fantastiske vitnesbyrd. Etter å ha vært i forhold til ektemannen i mange år, slo han opp med meg, jeg gjorde alt for å bringe ham tilbake, men alt var forgjeves, jeg ville ha ham tilbake så mye på grunn av kjærligheten jeg har for ham ba jeg ham med alt, jeg ga løfter, men han nektet. Jeg forklarte problemet mitt for vennen min, og hun foreslo at jeg heller skulle kontakte en stavebeslag som kunne hjelpe meg med å kaste en spell for å bringe ham tilbake, men jeg er den typen som aldri trodde på stave, jeg hadde ikke noe valg enn å prøve det, jeg sendte en e-post med stavekasteren, og han fortalte at det ikke var noe problem at alt vil være i orden før tre dager, at eksen min vil returnere til meg før tre dager, han kastet trylleformularen og overraskende den andre dagen, det var rundt 16.00. Eksen min ringte meg, jeg var så overrasket, jeg svarte på samtalen, og alt han sa var at han var så lei seg for alt som skjedde at han ville at jeg skulle vende tilbake til ham, at han elsker meg så mye. Jeg var så glad og gikk til ham at det var slik vi begynte å bo sammen lykkelig igjen. Siden den gang har jeg gitt et løfte om at alle jeg kjenner som har et forholdsproblem, jeg vil være til hjelp for en slik person ved å henvise ham eller henne til den eneste virkelige og kraftige stavekasteren som hjalp meg med mitt eget problem. e-post: babaidadawiseman01@gmail.com
   kan du sende ham e-post hvis du trenger hans hjelp i ditt forhold eller noen annen sak.

  Elsker staver
  Tjen gode penger eller vinn et lotteri.
  Oppnå suksess i virksomheten.
  Åndelige problemer.
  Vinn rettssak.
  Se etter din livspartner.
  Få en godt betalt jobb.
  Få kontroll over ekteskapet ditt.
  Motta tjeneste og få tiltrekning fra folk.
  Få tilbake tapte penger.
  Helbrede deg av alle sykdommer. både helbredelig og uhelbredelig.
  Løs graviditetsproblemer og velsigne deg med babyer osv ...

  Kontakt denne flotte mannen hvis du har noen problemer med en varig løsning
  gjennom babaidadawiseman01@gmail.com
  WhatsApp: +2348136951551
  Viber: +2348136951551

  Takk meg senere

  SvarSlett