mandag 8. oktober 2018

Skogen den grøne - dikt for barn av Ruth Lillegraven

Det ryktes at Ruth Lillegraven har tre utgivelser i høst. Hun er en allsidig forfatter som jeg har lest mye av, både langdiktene for voksne Sigd, Manilahallen og Urd, romanen Mellom oss og barnebøkene om Mari og Magnus, og thrillerdebuten hennes Alt er mitt. Eg er eg er eg er kom ut i 2016, og i januar i år ble den fremført av et barnekor fra LA.

Forlaget om boken:
Kva skjer når eit barn følgjer ein kviskrande sti inn i skogen den grøne? Korleis kan ei bjørk likne ei jente som prøver å riste vatn ut av håret? Og kva med skodda som kjem som huldrepust? Og elgen som flyt i det botnlause tjernet, søkk han heilt ned til Kina?

Som i den Bragepris-nominerte diktsamlinga Eg er eg er eg er skriv Ruth Lillegraven med finkjensle for dei små detaljane. I Skogen den grøne følgjer vi eit barns undrande blikk på det som lever og hender i naturen rundt oss. Lillegraven tek den unge lesaren med inn i skogen – og inn i poesien.


Forlag: Samlaget
Utgitt: 2018
Sider:  61
Kilde: Leseeks

Diktsamlingen tar for seg alt levende i skogen. Vi får høre om hakkespett, elg og hare, om maur og flaggermus og ikke minst om vegetasjon, mose, myr og stier. Vær er en viktig bestanddel når en er i naturen, og årstidenes skiftning likeså. Alt dette kommer Lillegraven  innpå i diktsamlingen sin, som satte meg, som er en middelaldrende naturelsker, i god stemning.

Fantasi og undring er gode egenskaper å ha, og i Skogen den grøne får barna noe å tenke og føle på. 

... og ein dag vil
kanskje ei kongle
opne seg, sleppe eit frø
som blir til ei perle, ein ball
eller ein raud ballong som
svevar vekk mellom trea

En sti er en brun orm, den kan hviske og varsle om at nå kommer høsten og stjeler sommeren, mens den drysser gullmynter på bakken. Hva er det vi ser? hva er det som skjer? tør vi gå videre, lenger inn? Ja, for det er ikke fritt for spenning mellom disse linjene.
I sommer har vi hatt mye spenning rundt en hjortebukk som har holdt til i nabolaget. Den har bæsjet i hagene til noen av barna, mange har sett den ute i hagen sin, og noen av oss har fått spist opp eplene på treet av den forb..#¤%¤"#¤ hjorten. Nok om det, diktet Gevir vil gi fin anledning til å ta frem disse minnene.

hjortebukken har
kasta av seg geviret
det ligg i mosen og 
spriker med dei
kvite taggane
kanskje børa blei
for tung for bukken
eller var det 
geviret sjølv som 
såg stormen kome
bestemte seg for å hoppe av

Kattugla er et av diktene jeg falt for. I sommer har vi hatt mange undringstimer med fuglelydboken min, og de lydene barna vil høre aller først er uglelydene. Det er noe magisk med ugler, og med uværet både ute nå, og i dette diktet, er jeg sikker på at dette blir en innertier. 

Illustrasjon fra boken, smuglet over hit fra Barnebokkritikk.no

Det er Mari Kanstad Johnsen som har illustrert diktsamlingen, med fargerike "malerier" over hele sider. Ser du godt etter vil du finne mye spennende gjemt i buskene...

Skogen den grøne er en ny diktsamling for barn, men om det er barna eller den diktglade voksne som er målgruppen gjenstår å se. For egen del likte jeg samlingen godt, og vet av erfaring at min entusiasme er smittsom nok til at disse barna ikke "slipper ut av barnehagen", uten å vite noe om dikt. 

Andre som har skrevet om boken: Berit, Beathe og Randi

4 kommentarer:

 1. Ikke godt å si om den er helst for barn eller de voksne,kanskje det er begge deler? Vittig at du og Berit er så opptatt av dette om dagene :-)
  Jeg vet ikke...men uansett er det mye natur i bøkene til Lillegraven og det er en fin ting syntes jeg.Her er det natur, spenning og litt dyreliv, mer enn nok til å sette fantasien i sving på de små ser jeg som ikke jobber med barn en gang. Skal jeg være veldig streng "burde" det kanskje vært noe mer illustrasjoner med tanke på at det er en barnebok den blir presentert som, men de som er er veldig fargerike og det er viktig tenker jeg. Så er det vel viktig at det faktisk blir skrevet diktbøker også beregnet for barn, og godt at de har alternativer til alle de tingene de blir presentert for på ulike skjermer etc.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skal bli spennende å bruke boken litt i barnehagen denne uken, se om barna lar seg fortrylle på samme måte som jeg gjorde :) Er enig med deg om illustrasjonene, spørs om de lokker barna til seg slik som bilder i barnebøker ofte gjør.

   Slett
 2. Ser du også liker denne ja - fin omtale, en diktbok til å bli glad av. Takk for linking.

  SvarSlett
 3. Jeg har hatt lyst til å lese mer etter Urd, men det har ikke blitt til ennå. Fin anmeldelse, Tine, så denne setter jeg på leselisten :)

  SvarSlett