torsdag 4. oktober 2018

Løven og hvalen - poesi av Kamilla Davis

Noen kjenner kanskje Kamilla Davis som flyvertinnen som bor i Lillestrøm og er låtskriver og rapartist. Løven og hvalen er hennes debut som forfatter, og jeg føler på meg at dette er ikke siste gangen vi hører fra henne i bokform.

Forlaget om boken:
Ved bruk av elementene fra dyreverdenen forteller Løven og Hvalen en dramatisk historie om to kongelige skapninger i hvert sitt rike. Gjennom jord og himmel, storm og farger, kjemper ordene om å finne ut hva meningen med livet er.
Forlag: Prego Mobile
Utgitt: 2018
Sider: 109
Kilde: Leseeksemplar

Selv om det er hetebølge og tidevannsbølge samtidig, skremmer ikke vinden meg.


Ved lesingen av Løven og hvalen fikk jeg atter en gang bevist hvor viktig det er med den rette sinnsstemningen når en leser poesi. Tilfeldighetene ville ha det til at jeg måtte starte flere ganger på denne boken, men når jeg en lørdag hadde noen timer helt for meg selv, gikk det som en lek.

Dette er en nydelig samling dikt, som henger sammen med en rød tråd, som dog glapp av syne av og til. Noen av diktene treffer meg rett i hjertet, sånn som det over her, mens med noen trengte jeg litt tid på å fundere over hva som blir sagt. Som den gjennomvåte bergenser jeg til stadighet er, fenget tittelen på dette diktet meg:


EVIG REGN

En midnatt. Tre milliarder raketter og to hender som holdt meg fast så jeg ikke skulle fly vekk. Men jeg fløy likevel. Og ingen har klart å fange meg siden.


Flere av diktene gjorde dypt inntrykk på meg, som Et siste farvel og Cavalier, som begge er mørke og triste.

I noen av diktene er det løven eller hvalen som er fortellerstemmen, men de fleste virker som de springer ut fra en menneskelig sjel. For meg handler ikke dikt om å tolke og forstå, men om å lese med noe annet enn hjernen.

Siden Kamilla Davis er rapartist, antar jeg at noen av strofene hennes er brukt i tekster som er fremført på en helt annen måte enn mellom to permer, kanskje, kanskje ikke. Jeg likte i alle fall det jeg leste, og håper å høre mer fra henne. 

11 kommentarer:

 1. Takk for et lite glimt inn i denne - fin omtale Tina (og vakkert cover på den boken)

  SvarSlett
  Svar
  1. En liten "teaser" er alt jeg gir, og jeg er helt enig i at coveret er fint :)

   Slett
 2. Så bra at du fikk noe ut av denne, Tine! :-) Jeg syntes det er kjekt å tolke dikt,eller prøve meg på det i det minste men du har helt rett, det er ikke bare om tolkingen men hvilke umiddelbare følelser du får når du leser.
  Jeg syntes hun kunne minne litt om Rupi Kaur også jeg. Og som deg håper jeg at vi hører mer fra denne kanten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje det var derfor jeg syntes det var noe familiært med denne diktsamlingen? Rupi likte jeg jo også :) Det er veldig kjekt når dikt gir en noe, uten egentlig at en skjønner helt hvorfor.

   Slett
 3. Fint å lese dine tanker om denne boka hvis tittel jeg assosierer med Brødet og Eselet. (har lest Gunnar Wærness nå, sjø)
  Rappere er som regel gode på tekst (de som skriver dem)

  Ps- i dag fikk jeg en rå diktsamling inn gjennom dørene, leste 20 sider- men legger den fra meg nå siden jeg må vaske hus for en gangs skyld. Får besøk i helga- kommer ikke utenom vasking da.
  Den kan være for rå for vår generasjon, kanskje.. ifølge Kleppanrova som leste den i diktsirkelen nå- men jeg synes det er fascinerende så langt..fascinerende å lese noe så direkte.
  "Alle mine hemmeligheter" av Helene Guåker på Aschehoug. Har du lest den kanskje?

  SvarSlett
  Svar
  1. Brød, esel, løver og hvaler, jepp likhetstrekkene ser jeg.
   Leste omtalen til Ingun nå, og NEI har ikke og vil ikke lese!

   Slett
  2. Men om prosjektene er like, aner jeg ikke..
   Får forresten boka tilsendt, svarte omsider på mailen fra forfatteren må.
   ..
   Hvorfor ble jeg ikke overrasker over at du ikke ville lese Guåkers nye dikt?
   (ante meg i grunn hvis du leste hennes omtale)

   Slett
  3. Du kjenner meg bedre enn jeg gjør selv, klarer ikke sette ord på hvorfor sånt snakk/språk ikke appellerer til meg :) Gled deg til Davis, den er helt uskyldig med tanke på dette.

   Slett
 4. En mer forståelig diktsamling enn Anita sin for september, ser jeg. Liker det du skriver, at dikt ikke handler om å tolke og forstå, men om å lese med noe annet enn hjernen. Tommelopp for den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Der fikk jeg lest Anita sin også, har vært litt sløv på oppfølgingen. Takk for fine ord, diktlesing er en kunst, og en utfordring når en er uvant med det, men jeg kommer meg sakte men sikkert :)

   Slett
 5. Denne likte jeg også godt :)

  SvarSlett