mandag 1. oktober 2018

Se på oss nå av Geir Gulliksen

Det er ni år siden jeg leste min første bok av Geir Gulliksen, Tjuendedagen heter den, og ut i fra terningkastet så var jeg ikke spesielt begeistret. Da har jeg nok likt Se på oss nå hakket bedre, selv om starten ble litt "humpete".

Forlaget om boken:
Hans Kaasajordet og Olof Evald er rådgivere i et pr-byrå med oppriktighet som forretningsidé. Harriet Aakre leder et distribusjonsselskap for alternativ film. Ingunn Sande er helsebyråkrat på høyt nivå. Salomon Olsen er statsministerkandidat for sosialdemokratene.
Hans og Harriet møtes og misliker hverandre, likevel oppstår en sterk tiltrekning mellom dem. Forbindelsen får store konsekvenser, ikke bare for Hans og Harriet selv, men for barn, kollegaer og andre personer rundt dem.

Romanen kan leses med ulike hatter på, så publikum vil nok vektlegge forskjellige aspekter av boken. Karakterene tok litt tid før de festet seg, for jeg sleit med konsentrasjonen i begynnelsen, men det gikk seg til.

Det hjelper ikke mye at hovedpersonene er akademikere med gode jobber, når de tenker med det som er nedi underbuksen. Med det har jeg røpet hva som festet seg best hos meg under lesningen av denne boken. Jeg har null respekt for mennesker som er utro, og det er strengt tatt det Hans, Harriet og Ingunn bedriver - utroskap.
Gulliksen skildrer hva som får dem til å gå til dette skrittet, men i begynnelsen av boken males det ut kroppslige scener som fikk meg til å rødme, der jeg satt på bussen (de rundt meg skulle bare visst hva jeg hørte på...)

Ved siden av denne primærhandlingen luftes det tanker om sosialdemokratiet. Tematikken føles som en oppslått paraply over selve handlingen, den er der, men overskygges av den innadvendte, hverdagslige handlingen som skildres. Har du planer om å svikte din livsledsager? les Se på oss nå, og kjenn etter om skammen og ensomheten som kan komme i kjølvannet av et sånt valg, er noe du vil ha i livet ditt.

Handlingene som hovedpersonene utførte irriterte meg til gangs, men boken er godt skrevet. Gulliksen har et fint språk, han reflekterer over mellommenneskelige forhold, han har skarpe observasjoner og betrakter konsekvensene av handlingene på en god måte.

Selv har jeg vekslet litt mellom ebok, og lyttet til Henrik Rafaelsens glimrende innlesing. Jeg er spent på hva andre synes om denne boken


Utgitt: 2018
Spilletid/sider: 9:57 - 332 sider
Kilde: Lytte-/leseeksemplar

6 kommentarer:

  1. Denne har jeg på leselista mi. Har ikke lest noe av Gulliksen før, men har skjønt at han må man lese hvis man skal følge med i norsk samtidslitteratur.
    Spent på den etter det du skriver.

    SvarSlett
    Svar
    1. Forfattere som skriver om små og enda mindre problemer i hverdagen ligger normalt ikke øverst i lesebunken. Ser at jeg må øve meg på å lese mellom linjene når det gjelder disse romanene, handlingen føles ofte banal og navlebeskuende, mens tematikken som gjennomsyrer historien ofte må gripes med en annen del av hjernen (eller hjertet) Gleder meg til å høre hva du synes om denne :)

      Slett
    2. Spent selv. For er det slik du sier, mye (kjedelige) hverdagsskildringer av stort og smått- særlig om utroskap og noen andre temaer jeg ikke er så begeistret for, så kan også jeg synes det er så som så... Men, det kommer an på hvordan det skrives, og hva man lese utenom akkurat det konkrete som skildres..

      Slett
    3. (Rundt utroskap... er vel mer rett å si.. Utroskap er vel egentlig ikke en kjedelig hverdagshendelse, får jeg håpe..)

      Slett
  2. Har ikke lest noe av forfatteren før, men denne ligger på kindle om jeg skulle få ånden over meg utover høsten.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tenker denne er mer i din gate enn i min, for jeg fengsles sjelden av hverdagsskildringer. Får satse på at ånden dukker opp igjen, uansett kjekt å se litt liv hos deg i dag :)

      Slett