onsdag 31. oktober 2018

Vegetar kosemat av Lene og Linda Engelstad

Det er alltid jubel i huset når det kommer nye vegetarkokebøker på markedet. Denne gangen er det snakk om "kosemat", et uttrykk vi sikkert legger litt forskjellig mening i. Søtt og bakst er også stikkord vi finner på bokens forside, så lavkarboelskeren i meg burde ikke bli forundret over bokens innhold.

Forlaget om boken:
Vegetar kosemat er en litt annerledes vegetarbok. Begreper som «kjøttfri mandag» kan gi en følelse av at vegetarmat er noe vi bør velge fordi det er sunt og riktig, og ikke fordi vi egentlig har så lyst. 

Med boken og bloggen viser forfatterne at vegetarmat også er noe du kan spise når du skal kose deg litt ekstra eller ha venner på besøk. I tillegg har de forslag til deilig søtt og bakst.

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2018
Sider: 216
Kilde: Leseeksemplar


Etter 16 kjøttfrie år, er det ikke få måltider jeg har laget uten kjøtt. Vi er noen smaks-junkier min mann og jeg, og elsker å lage mat, så når jeg nå skal si noen ord om hvorfor denne boken ikke ble noen innertier her i huset, så må dere ha dette i tankene. At jeg i tillegg har kuttet ut all unødvendig karbo fra kostholdet mitt, gjør at første og siste del av boken ble lite interessant.

Boken er oversiktlig og fint inndelt i kategorier. Her er store flott bilder, og hver rett får en dobbeltside med bilde og oppskrift. Ingrediensene som brukes er av den vanlige sorten, som finnes i dagligvarebutikker, men til dels er det alt for mange av dem.

Da jeg første gang bladde gjennom boken slo det meg at søstrene Engelstad IKKE er vegetarianere. Hvorfor begynne en vegetarkokebok med brødmat, tilbehør som uansett ikke inneholder kjøtt i utgangspunktet? I fortsettelsen får vi presentert tradisjonelle melbaserte retter som pizza og pasta, ingenting nytt under solen for en dreven veggis, men kanskje andre vil finne inspirasjon i disse rettene.

Focaccia

Den eneste retten jeg bet meg merke i, i denne delen av boken var Galette med squash, ricotta og fetaost. Disse laget vi til middag forrige søndag, og de smakte himmelsk! Jeg har aldri kjevlet ut paideig mellom to lag med gladpakk, men det funket så det suste.

Galette 
Lasagne har jeg laget i alle former og fasonger, men en grønn lasagne fristet veldig. På side 67 fant jeg oppskrift for nettopp dette, og mandag morgen fant jeg frem ingredienser til denne grønne varianten. Jeg byttet ut hjemmelaget pesto med kjøpepesto til 11,- kroner og sparte sikkert en hundrelapp på det, i en krydret lasagne kan man umulig kjenne forskjell.

Lasangne

Så, på side 88 løsner det endelig for min del. Supper, gryter, ovnsbakte retter og salater. Her fant jeg inspirasjon til meny for neste uke. Gryter som kan lages kvelden i forveien er glimrende hverdagsmat, så Curry med søtpotet og blomkål, ble førstevalget mitt. Indisk gryte inneholder også søtpotet, og gryten skal lages til uken, kanskje med et alternativ til denne søte rotfrukten?

Det er kjekt å se at søstrene Engelstad bruker byggryn og quinoa i noen av rettene sine, to næringsrike kornsorter som metter godt i salat. Vi har alle forskjellige tanker om hva som er fornuftig å spise, mange bryr seg ikke, og spiser det de vil, men jeg er så glad i mat at om jeg skulle hatt fritt frem på den kulinariske fronten, hadde jeg sett ut som en ball.

I skrivende stund har jeg prøvd ut 7-8 oppskrifter, og alle rettene har blitt gode. De har vært rask og lett å lage, og mettet det antall mager som forespeilet.

Vegetarkosemat er en delikat og fin kokebok for deg som ønsker å kutte ut kjøtt i kostholdet, men som vil beholde de tradisjonelle rettene du er vant med. 

8 kommentarer:

 1. Søstar mi fikk denne i bursdagsgave av en venninne. Jeg har sett den i butikken, men har hatt de samme innvendingene som deg. Du er mer dreven enn meg ang vegetarmat, men jeg har også laget mye av det. Godt at du fant noen gode oppskrifter.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er ikke dum denne boken, hvis du holder på å ufarliggjøre tanken på å spise vegetarisk. Vet at du spiser mye vegetarmat, så jeg tenker at denne er litt for "basic" for deg også.

   Slett
  2. Ser den. Viktig å huske det. For meg blir den nok for basic, ja.. Vil heller ha Mia Frogners nye veganbok, feks..Bloggen hennes liker jeg godt. men nå skal jeg først kose meg med Berit Nordstrand og Klaus sin nye bok "Bra godt"! Ikke vegetar den, men sunn, ren og bra mat. Mulig den også er basic, vi får se, skal i alle fall teste den ut.

   Slett
  3. Men pst.. den lasagnen og de Galettene ser veldig gode ut. Oppskrift? ;)

   Slett
  4. Jeg sverger til veganboken Sykt godt, og til Kjøttfri mandag og Kjøttfrie burgere, de to siste bøkene bruker vi hver uke (senest i dag..) Mia Frogner må jeg ta en titt på, takk for tips. Skal lage galetter til helgen, kanskje jeg skal friste med litt digg på bloggen igjen, lenge siden jeg har lagt ut oppskrift :)

   Slett
  5. De to siste har jeg, samt Veganmat av Jane Johansen- den har jeg brukt mye. Sykt godt vurderte jeg, men følte ikke behov for den da. Dessuten synes jeg hun Mari Hult har så mye søte greier.. (man trenger ikke være så sunn for å være veganer for å si det sånn hvis man spiser mye sukkermat/kaker etc) Men maten kan jo være god, og da skjønner jeg at oppskriftene hennes er gode..) Har brukt bloggen hennes noe da..

   Mia Frogners blogg har jeg brukt mye. Det er vel hennes andre bok som kommer nå. Grønn Bonanza var den første.
   Jeg liker også Green Kitchen Stories.

   Ja, frist ivei, tenger litt isnpirasjon. Np har min sønn sluttet å være veganer, og da er det mer tiltak å lage sånt, synes jeg, når det bare er meg.. Men i dag laget jeg rødbeteburgere til middag (dvs ferdige fra grønne folk- men laget humus da.:)

   Slett
 2. Vi bruker mye vegetarmat og det er deilig, skal styre unna denne. Men slike bøker burde hovedpersonen i min siste omtale ha studert. Vegetarianeren, den anbefaler jeg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, se der ja du har lest Han Kang sin roman. Er helt enig med deg, denne Man Bookervinneren er det verdt å bruke tid på. Jeg tenker Vegetarkosemat er en fin bok for de som er "fersk i faget", men at forfatterne sløser mange boksider på mat som allikevel er kjøttfritt. Kanskje jeg har misforstått konseptet deres, og føler meg litt "snytt" siden jeg ikke spiser brød :)

   Slett