torsdag 18. oktober 2018

Lansering av Merete M. Andersens bok om Amalie Skram

Blodet i årene heter Merete Morken Andersens ferske bok om Amalie Skram. I ti år har hun fordypet seg i den høyt skattede forfatterens liv, og i tiden hun levde i. Forlaget lover oss en biografi som virkelig tøyer sjangerkonvensjonene, så jeg gleder meg til å lese denne.

Fra bakpå boken:
Amalie Skram stilte tre krav til en forfatters virke: Hun skal vise sannheten, skrive med medfølelse, og forsøke å forstå. Merete Morken Andersen tar henne på alvor i denne boken. 
Gjennom fem temaer, frihet, slekt, kjærlighet, galskap og død, fletter hun sammen brev, dagbøker, romaner og malerier, og skaper en polyfonisk collage, som veksler mellom ulike fortellergrep og fortellerstemmer. Ofte skyver hun Amalie Skram vekk fra scenen, og slipper andre til. Men målet er det samme. Å få verden til å tre frem, slik at det skal bli mulig å få øye på det store bildet. 


«Blodet i årene» er også en bok som demonstrerer hvor langt en forfatter er villig til å strekke seg for å forstå et annet menneske. Og lar det seg egentlig gjøre?

Merete Morken Andersen tok sitt publikum med storm på Litteraturhuset på tirsdag. Hun fortalte oss om skriveprosessen, som har vart i 10 år, om hvordan kronologi er viktig når en skriver dokumentarisk, ikke minst i en biografi. Det er mange som kjenner Amalie Skram godt, mange har også skrevet om henne, så Andersen hadde et betydelig kildemateriale å støtte seg til. I tillegg har hun lest brev og dagboknotater som ikke har vært funnet før, blant annet Amalies yngre bror Johan Ludvig Alvers dagbok, som strakk seg over 20 år.

Hva som skjer når og hvor er viktig i denne type bøker, så tidslinjen har Andersen jobbet mye med. Den interaktive tidslinje er bygget på over 7000 kilder, og er tilgjengelig for publikum. Sjekk ut: tidsånd.no

En engasjert Merete M. Andersen
Hun er opptatt av å fange tiden, og bruker innlevelse som metode. Tematikken i boken dreier seg rundt seksualitet, vold, religion, tro og vitenskap og menneskepsyken. Det skal bli interessant å lese om hennes samtidige, blant annet Freud som forsket på hysteriet, samtidig som Amalie selv var innlagt på psykiatrisk sykehus for nettopp, hysteri.

Merete Morken Andersen forteller til slutt at noe hun vil med denne boken er at vi som lever i dag skal kunne speile oss i fortiden, og kanskje lære noe om oss selv, sånn som vi lever i dag. Hun kunne også glede de riktig nysgjerrige med at hun har skrevet frem en fortsettelse på Hellemyrsfolket hvor vi får høre hva som skjedde med Fie.


På denne lanseringen fikk vi se mange fine bilder av Amalie Skram. Sammen studerte vi øynene hennes og blikket hennes, og det er ikke tvil om at det er et mørke der, som det skal bli spennende å lære mer om i boken.

Jeg gleder meg til å lese Blodet i årene, og til å bli bedre kjent med tidslinjen som kan fortelle alt om Amalie Skram, hennes samtidige og samfunnet de levde i. For et arbeid forfatteren har lagt ned i dette forskningsprosjektet.


8 kommentarer:

  1. Flott omtale. Denne gleder jeg meg også til kommer ut. Jeg har jobbet en del med Amalie Skram og kunne tenke meg mer bakgrunnsstoff. Vet du når den kommer ut?

    SvarSlett
    Svar
    1. Boka har kommet ut Ingun: https://spartacus.no/boker/blodet-i-arene

      Slett
    2. Den skal komme ut i morgen fredag 18 oktober, men det gikk an å kjøpe den på Litteraturhuset på tirsdag :) Du kommer til å elske denne tidslinjen hun har laget, da får du mye mer enn bare personlige ting om Amalie Skram.

      Slett
  2. For meg som bare har tvangslest "Hellemyrsfolket"på vgs var dette veldig kjekt å få med seg og hun var virkelig engasjert. Kjenner at jeg gleder meg til å lese boken.

    SvarSlett
    Svar
    1. Prøv deg med Hellemyrsfolket på lyd, da knakk jeg koden. Har lest de fleste andre bøkene hennes. Leser du Prof. Hieronimus kan du være med meg på Leseglede første tirsdagen i november :)

      Slett
  3. Jeg gleder meg til jeg skal på kveld med Merete neste uke i Oslo.
    Har som du vet, ventet lenge på denne biografien.:) Og bøkene til Skram leste jeg for mange år siden og de gjorde sterkt inntrykk på meg i mine unge år.

    SvarSlett
    Svar
    1. Amalie Skram er helt konge, jeg er ikke medlem av Amalie Skramselskapet for ingenting. Gled deg til å møte Merete, en fantastisk formidler, vitenskapskvinne og kunstner på en gang.

      Slett
    2. Jeg har gått på to skrivekurs med Merete og vet hvor kreativ hun er.:) Hun har også skrevet den store og fine Skriveboka, samt noen romaner.

      Slett