lørdag 23. juli 2016

Til Capri av Tron Jensen

Det var godt å få en dose varme og sydlandsk stemning, midt i en kald og forblåst sommerferie i Lofoten. Til Capri er en litterær perle som jeg gjerne anbefaler videre!

Fra bakpå boken:
Utenfor Napoli ligger øya Capri og venter på Erik (57), som går i land sammen med sin nylig gjenfunne kjærlighet Clementine. Erik har et ustoppelig begjær etter skjønnhet, fransk modernisme, arkitekttegnede villaer og kvinner i alle fasonger. Til Capri har han på et innfall invitert med seg Clementine. Sammen med henne vil han oppsøke villaen til Curzio Malaparte, den foraktede drømmeren. Alt ligger til rette for en sommeruke i forførelsens tegn.
Til Capri er en stramt komponert roman om begjærets ensomhet, om lengselen etter å se seg selv speilet i en annen, og om berømte og beryktede villaer på kalksteinsøya i Napoligulfen.

Forlag: Oktober
Utgitt: 2016
Sider: 154
Kilde: Leseeks

Til Capri er en fornøyelig, lettlest og ettertenksom roman som jeg satt stor pris på. En får fort varme følelser for den heller hjelpeløse nyskilte Erik, en mann i slutten av 50-årene, som drømmer om en spontan erotisk omfavnelse, fra Clementine.

Han er opptatt av livets kontraster, og med sine estetiske teorier og hang til å leve uten å reflektere, tar vi del i hans opplevelse av hans og Clementines utflukt til Capri.
Hun derimot er ikke åpen for hans tilnærmelser, som egentlig ikke arter seg som fremstøt av romantisk art, men heller er godt skjulte håp i hans indre. Hun er godt forberedt til turen, og har lest seg opp på de forskjellige tingene de som turister er "forpliktet" til å besøke. Hun jobber også litt, på en lærebok i italiensk, så hennes tanker er konkret og praktisk, og dreier seg ikke om Erik i det hele tatt.

På en av sine ensomme utflukter hvor han føler seg sviktet av Clementine, møter Erik på Irina, en opprinnelig russer bosatt i Sverige. Med henne finner han tonen, men av ulike årsaker får han ikke snøret i bånn hos den frodige Irina heller.

Romanen viser oss hvordan mennesker speiler seg i hverandre. Hvordan motsigelser som avstand og nærhet kan belyses med enkle setninger. Jeg likte dualiteten og den kraften som kom frem mellom linjene, i det som er en enkel historie men allikevel et fint bilde på hvor komplekse vi mennesker er.

Jeg klamrer meg til boken på vei fra Andenes til Gryllefjord

8 kommentarer:

 1. Uten denne omtalen, hadde dette vært ei bok jeg ikke engang hadde vurdert! Nå stiller det seg litt annerledes ;o)
  Takk for tipset!

  SvarSlett
  Svar
  1. Forfatteren var ukjent for meg, og det var nær sagt en tilfeldighet at jeg valgte meg den. Jeg er glad for at jeg har greid å smitte litt av min begeistring over på dere :)

   Slett
 2. Denne vurderte jeg tidligere da jeg leste katalogen til forlaget, men det var noe med tematikken som passerte hos meg. Da. Ut fra din begeistring å dømme, så må jeg notere meg denne igjen. Jeg lånte den på eBokBib, men lånet er vel gått ut på dato. Må vel få lånt papirutgaven, bedre det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt at jeg fikk deg på andre tanker. Dette er ikke en søt blødme, men mer en middelaldrende manns fundering over sine egne reaksjonsmønstre når det gjelder kjærlighet. Håper du leser den!

   Slett
 3. Denne har jeg lånt, men ikke lest fra e-bib, tror jeg skal låne den en gang til nå, og så lese den. Takk for at du fikk meg på andre tanker Tine :)

  Og du - for en ferie dere har hatt, har sett deg på Facebook og likt mange av innleggene, en skikkelig sporty og sprek ferie må jeg si - men det er ofte sånn at en gir mer energi enn å daffe på en solseng :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre at du fikk lyst å lese den :) Vi har en fantastisk ferie, med mye aktivitet og mange inntrykk. Veldig gøy at du "følger med" :)

   Slett
  2. Da har jeg lest boken, men dette ble for trått og kjedelig for meg..., men jeg linket til deg da om ikke annet :)

   Slett
 4. Hmm....jeg lånte den på ebokbib for en tid tilbake og begynte såvidt på den - men den fenget ikke noe særlig så den ble levert tilbake ulest kan du si. Jeg så se hvor godt de andre liker den så kanskje jeg må revurdere og låne den på nytt.

  Takk for kommentar inne på bloggen og har svart deg der, men limer det inn her:
  "Ja, jeg leter litt etter omtalen din for jeg mener jeg mener jeg så bilde av boken inne på siden din for en tid tilbake - men jeg fant ikke noen omtale så da har det glippet litt. Godt å høre at du likte den, og musikken, vel - my kind of music - blitt helt hektet! :-P

  Har det fint men har snudd opp-ned på døgnet så det har blitt veldig lite turgåing de siste ukene, men nå er "ferien" slutt og jeg må tilbake til min vanlige rutine."

  Ha en fortsatt fin sommerferie, Tine:-)

  SvarSlett