torsdag 21. juli 2016

Tur til Hatten i Nordland - en skikkelig kremtopp!!

Tåken kom og forsvant mens vi var på toppen 
Inspirert av praktboken Norges beste kremtopper som jeg omtalte i april, valgte vi på vår ferd ut av Hamarøy å bestige fjellet Hatten. Hatten ligger i Hamarøy Kommune i Nordland og ruver 850 moh. Turen tar ca. 3 timer t/r og er i underkant av 7 km. lang.


Når du kjører på riksvei 81 i retning Skutvik, skal du se etter parkering ved Tortenåsen. Turen starter her, enten på skiltet sti, eller ved å følge traktorveien oppover. Vi fulgte traktorveien, for stien over myren var sørpe våt. Stien opp er supertydelig, og det er ikke mulig å gå feil noe sted.

Første kilometeren av stien går flatt innover mot der hvor fjellet begynner. Deretter bærer det bratt oppover inne i skogen, skikkelig "Stoltzebratt" var det her, men stien var nydelig og besto av sand helt til over tregrensen. Det var rart å gå på, aldri har jeg gått tur på en så bratt "sandstrand".

På ca 600 moh var vi på toppen av skaret og kunne ta til venstre og gå opp mot toppen av fjellet. Her går man gjennom en ur og på fjell, til man kommer opp til selve "hatten". Det var ikke vanskelig å se hvordan fjellet har fått navnet sitt, for topp-punktet minnet veldig om en hatt. Heldigvis hadde de reddet oss, og satt opp en stige, så vi vanlige fjellfolk kunne komme oss helt til topps. 
På toppen kom det noen kuler med tåke, men de forsvant så vi fikk se den vanvittig flotte utsikten. 

I Norges beste kremtopper kaller Inger Lise og Otto turen opp for en familietur, og det kan jeg skrive under på at det er. Det var spennende å gå på stien laget av sand, på toppen av skaret ble vi belønnet med flott utsikt, før uren bød på spennende utfordringer. 

Selv om det kan by på en omvei å komme seg til Tortenåsen, anbefaler jeg gjerne denne turen. Vi er klar for flere kremtopper!

Inspirert av den sandete stien ned, løper Frode og Sondre hele veien


På toppen av skaret gikk vi rett på denne overraskende flotte utsikten

3 kommentarer:

 1. Det var jo en fantastisk utsikt.:)

  SvarSlett
 2. Morsomt å lese om denne turen, Tine. Fin beskrivelse og fine bilder. Flott ferie dere har!

  SvarSlett
  Svar
  1. Turen var kjempefin, veldig greit å få tilfredsstilt høye forventninger, etter å ha lest om boken i boken Norges beste kremtopper

   Slett