tirsdag 19. juli 2016

Knut Hamsuns rike - vi er på vakre Hamarøy

Bilde tatt på Hamsund-senteret i Hamarøy
Den berømte forfatteren ble født i 1859 i Lom og ble gitt navnet Knud Pedersen. Som treåring flyttet familien til Knud hjem til Hamarøy i Nordland, og tok navnet Hamsun. Her bodde han til han rømte fra en ekkel onkel som 14-åring. Knut Hamsun ble 93 år gammel før han døde på Nørholm. Han regnes som en av det 20. århundrets litterære stillister og mottok Nobelprisen i litteratur i 1920.

Hamsunsenteret har en flott arkitektur
I løpet av vårt sommerlige besøk i Nordland tilbrakte vi to netter på Ness Camping i Hamarøy kommune. Her ligger det et fint Hamsunsenter, som vi besøkte.

Sakset fra Wikipedia:
Ideologisk beveget Hamsun seg fra anarkistiske sympatier til et utpreget konservativt ståsted, som også er blitt omtalt som reaksjonært. Han drev gjerne gjøn med moderne samfunnsutvikling og demokratiske idealer og ville tilbake til patriarkalske tilstander. Han ble kontroversiell på grunn av sine politiske oppfatninger, særlig hans støtte til Adolf Hitler og den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig. 

I norsk litteraturhistorie er det etter hvert brukt mange krefter for å forstå «gåten Knut Hamsun»; forholdet mellom den beundrede kunstneren og hans omstridte politiske synspunkter. Ved landssvikoppgjøret etter andre verdenskrig unngikk man å reise tiltale, idet man henviste til hans mentale tilstand.

En kan jo bare fantasere om at det er meg han skildrer

Det er godt skiltet til Knut Hamsuns barndomshjem 

Vi tok turen ut til vakre Tranøy fyr, og på Tranøya fant vi handelsstedet hvor Knut Hamsun jobbet som ung. Her, som mange andre steder i kommunen lar de oss ikke glemme at det er nettopp her den berømte forfatteren levde i deler av sitt liv. Tranøy og fyret er vel verdt et besøk, naturen her ute er til å miste pusten av.


Inni skogen noen meter fra veien står denne bysten idyllisk plassert
Hamsun har over 70 utgivelser å vise til, og det har blitt skrevet mye om denne spennende forfatteren. Selv har jeg bare lest Reisen til Hitler av Tore Rem, noe som førte til at jeg lyttet til Hamsuns På gjengrodde stier.
På Hamsunsenteret hadde de en cafè det var klasse over, og også en flott bokhandel. Vi snopte oss den første boken hans Sult, og Sondre var ikke sen om å snappe den til seg, når jeg ble litt for lenge vekke på svabergutstillingen på Tranøy. Er du i traktene, ikke kjør forbi, utstillingen var lærerik og lett å følge, og anbefales på det varmeste!


12 kommentarer:

 1. Så bra at dere fikk med dere senteret og huset hans. Der har også jeg vært, og Hamsunsenteret er kjempefint. Han har også bodd i Valdres, like ved Fagernes mange år, samt i Lom som du sier. Har vært på begge plassene da jeg jobbet i Valdres.
  Jeg har lest noen bøker av Hamsun, de jeg husker best er Pan, Victoria og Markens grøde, men jeg tenker å lese flere.
  På Ness Camping har jeg også sovet, men da i bilen ei natt, fordi jeg ikke rakk ferga, og så lurte jeg på om det er noe av slekta mi som har noe med stedt å gjøre, men det har jeg ikke funnet ut av. Min farfar var fra en gård som het Ness i Tysfjord, men det er et lite stykke unna..
  Hvor går ferden videre nå? Sørover og hjem? Dere har vel fortsatt noen fjell å gå? Nå kommer finværet i Trøndelag.:) I dag var det rundt 20 grader og sol, og torsdag er det meldt 29.
  God tur videre.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var veldig lærerikt og kjekt. Ekstra gøy at de to jeg hadde halt med meg, også likte det. Nå har vi kommet til Ørnes, kjørte Rikskystveien fra Bodø, og skal vil Mosjøen i morgen (eller dagen etter siden det plutselig ble sommer)

   Slett
 2. Kos deg videre på tur:) Ser du har begynt på Huset ved innsjøen. Vet ikke om det er Mortons beste. Vi får se. Jeg har lest to bøker av henne tidligere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Foreløpig koser jeg meg med den :)

   Slett
 3. Jeg skulle gjerne reist dit en gang. Jeg hadde som mål og les alle Hamsun sine bøker for 20 år siden og det er ikke mange som er ulest, kun de første utgivelsene. Gåten Hamsun syns ikke jeg er noe gåte mer etter å ha lest mange bøker om krigen og hvor lett det var å tenke feil . Det var mange ting som var lett og gjøre feil og folk var ikke så opplyste som nå. Eks har akkurat lest Maleren,om Anders C. Svarstad(Sigrid Undset sin mann). Han var på nære nippe til ikke å skjønne konsekvensene av hva han uttalte seg om, pga at han var for dårlig opplyst.
  Ha en fortsatt fin reise i vårt vakre land!

  SvarSlett
  Svar
  1. Når det gjelder "gåten" er jeg enig med deg, han var nok bastant i uttalelsene sine, og mange av dem var nok mer generell og "i en perfekt verden" så og si. Fikk et annet syn på ham etter å ha besøkt dette senteret. Gleder meg til å lese mer av ham!

   Slett
 4. Så fint møte med Hamsun og en del av hans liv. Har sett Hamsunsenteret, ikke helt ferdigbygd den gangen vi var der. Har lest mye av han, og biografien av Kolloen, som ga et godt bilde av han som person. Lykke til videre med flotte opplevelser i nord!

  SvarSlett
  Svar
  1. Skal legge ut noen bilder fra et svaberggalleri på Tranøy. Tenkte på deg da jeg var der :)

   Slett
 5. Det er interessant å besøke historiske steder! Hamsunsenteret ser virkelig ut som et flott bygg, jeg skal nok huske å se innom hvis jeg er på de trakter :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hamarøy er litt utenfor alfarvei, men det var verdt omveien :)

   Slett
 6. Takk for de fine reisebrevene du "sender"! I mårra ligger det an til at vi endelig skal få tatt turen til Åndalsnes for å gå den mye omtalte Romsdalseggen- da kommer jeg nok til å sende noen tanker nordover til deg ;o)
  Nyt ferien fortsatt!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fantastisk! Håper været er like bra der som her i Ørnes, nå kommer sommeren! Skal tenke på deg i morgen, jeg vet du får en flott opplevelse :)

   Slett