fredag 15. juli 2016

Møysalen 1262 moh - høyeste toppen i Lødingen og Sortland

Tre glade kommunetoppsankere som med Møysalen har 63 topper i samlingen sin
Det var på høy tid å få en ny topp til vår samling av kommunetopper, og ferie i Nordland ga oss muligheten til å plukke to i en tur. Møysalen som rager 1262 moh er høyeste toppen både i Lødingen og Sortland kommuner, easy peasy med to kommuner i samme slengen, kan man gjerne tenke, men det var ingen lett tur, som tok oss 9 timer.

Vi var så heldige å få besøk av Åshild, en sprek og sporty venninne fra treningsmiljøet vårt i Bergen, noe som var med på å gjøre turen uforglemmelig. Det går flere ruter opp på fjellet,  og i valgte oss den lengste ruten som er 12,5 km. Vi parkerte bilen ved E10 Ingelsfjordeide, og gikk opp Forkledalen. De første kilometrene er ganske så flate, preget av bregner og myr. Her er det lagt ut klopper til å gå på i de bløteste partiene, så det gikk forholdsvis fort å gå. Denne delen er umerket, men stien er veldig tydelig. Når terrenget begynte å gå oppover forsvant vegetasjonen, men det var fortsatt bløtt og bekkene vi måtte forsere var mange. Fra vann 324 er stien merket helt til topps!

Så, når vi er på ca. 900 moh begynner gøyen, for her begynte det å bli luftig. Fjellet er "kronglete" og bød på små egger hvor det var bratt ned på begge sider. Det er ingen klatring, men du må regne med å bli skitten på hendene, for du trenger å støtte deg, og dra deg opp noen steder.
Den tette tåken vi hadde på turen, lullet oss inn i en trygghetsfølelse jeg helt sikkert ikke hadde hatt om det hadde vært klarvær, så når jeg påstår at det føltes helt trygt, kan du gjerne ta det med en klype salt.

På den mest luftige eggen passerte vi et turfølge som var kledd som om de skulle klatre Everest. Da vi returnerte passerte vi dem på snøen, og de gikk i tau med stegjern og isøkser. De må ha ledd av oss som spratt rundt i "joggesko" og korte bukser. Vi hadde lest at en kunne være med en guidet tur opp på fjellet, men dette koster flesk og er i mine øyne helt unødvendig. Gå selv, da finner du roen og kan gå i ditt eget tempo!

Etter en halvtimes gange fryder vi oss over kloppene som gjør det så lett å gå
Tungen beint i munnen når vi beveger oss oppover denne kanten av snø med is under
Stemningsbilde fra returen :)

Utsikt kan jeg ikke si noe om, for vi hadde tykk tåke på hele turen. Jeg har fått låne et bilde som viser hva vi gikk glipp av. Befinner vi oss i området igjen (og det er klarvær) vil vi helt sikkert ta turen igjen.

Foto: Lars Engeli

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar